Лекции, концерт, групов танц, шествие със слушалки и фенери

предлага на 27-29 септември пърформанс пространството „Институт по ентропия”

Институтът по ентропия на артдуото Дойферт & Плишке е временно пърформанс пространство, в което митология и хореография се преплитат в едно цяло, съчетаващо в себе си лекции, танци, концерти, нощни шествия с фенери и летящи балони.

Събитието се случва в различни европейски градове, като група местни и чуждестранни артисти обединяват усилията си, за да може всеки институт да възникне в нова форма и пространство.

След първата си спирка в Берлин, Институтът по ентропия ще се установи в София през септември за три дни – 27, 28 и 29 септември. Активно участие в него ще вземат музиканти, композитори, танцьори, хореографи, философи, журналисти и артисти, като самата публика също ще бъде подканена да стане част от случващото се.

Началото ще бъде поставено на 27-ми септември, четвъртък, от 19.00 ч. в the fridge с лекция на доц. д-р Боян Манчев, философ и културен критик, на тема „Що е критическа институция?”, последвана от „Метакритически въпросник за свободното време на съвременните артисти”. След това посетителите ще бъдат поканени да се включат шествие по Канала. Снабдени със слушалки, те ще чуват от радиопиеси историите на митичните същества Медуза и Арахне и ще разберат по-добре идеята зад Института по ентропия.

На паркинга пред Националния стадион „Васил Левски” шествието ще бъде прекъснато от хореографски концерт, за да могат всички заедно да създадат публично пространство за танца. На участниците ще бъдат раздадени фенери, с които ще продължат шествието до крайната цел – Музея за съвременно изкуство (САМСИ). Там ще се проведе концерт-лекцията „Музика и екзодус” на Ален Франко, който ще извършва едно музикално изследване на изхода, екзодуса като проклятие, бягство и илюзия, но също и като надежда.

На 28-ми септември, от 19 ч. в the fridge немският журналист Арнд Веземан ще изнесе лекция на английски на тема „Театърът принадлежи на пазара, танцът – на празника”. Вечерта ще продължи отново с шествие по Канала, хореографски концерт и концерт-лекция на Ален Франко в САМСИ.

В последния ден от своето случване – 29-ти септември, Институтът по ентропия ще започне с концерт-лекция на Ален Франко в САМСИ, последвана от шествие по Канала, а финалът ще бъде поставен от лекцията на Камелия Спасова и Мария Калинова, посветена на Медуза – „Липсващото Едно”. Предвидено е закриващо парти, на което ще бъде поканени всички участвали.

Входът и участието в Института по ентропия е напълно БЕЗПЛАТНО.
Всеки участник в Института по ентропия ще получи и вестник “The Entropic Institute”, състоящ се от 16 страници с материали на Дойферт & Плишке, Ален Франко, Боян Манчев, Маркус Щайнвег и Елке Ван Кампенхут.

След София Институтът по ентропия ще продължи през 2013 г. в Брюксел и Хамбург.

Институтът по ентропия в София се осъществява от Галина Борисова, Арнд Веземан, Барбара Грайнер, Катрин Дойферт, Боян Манчев, Томас Плишке, Вили Прагер, Майя Стефанова, Ален Франко.

Важни адреси:
the fridge & Хаспел: бул. „Мадрид” 8, София
САМСИ: бул. „Черни връх” 2. София

За Дойферт & Плишке:

– Oт 2003 г.  берлинското артдуо Дойферт & Плишке редовно разработват и представят артистични проекти в София. Това се случва благодарение на приятелството им с Вили Прагер и  подкрепаатна Гьоте Институт. След работата им  върху перфомативната инсталация „+ / – 359 Topology” (2010), Дойферт и Плишке се завръщат в София с нов проект – „Институт по ентропия”. Този път публиката е подканена да не седи безучастно пред случващото се, а да бъде активна част от него.

– Домакин на института е митологичният образ Медуза – силна жена без глава, която живее и дава израз на желанията си, без да се замисля за последствията

– Институтът по ентропия не се случва само в едно пространство. Напротив – той се мести от едно място на друго, предлагайки един артистичен нощен паркур по Канала. Много хора на изкуството ще се включат в проекта, предлагайки на публиката лекции, концерти, танци, време и размисли

– Основната цел, която са си поставили Дойферт и Плишке, е да накарат хората да се замислят кои всъщност са те, къде поставят себе си и кои са целите, които наистина отстояват в живота, защото именно чрез мисленето човек участва активно в света

Програма

Четвъртък, 27-ми септември:

19.00 ч.:  „Що е критическа институция?” и „Метакритически въпросник за свободното време на съвременните артисти” – лекции на доц. д-р Боян Манчев в the fridge
20.00 ч.: Шествие по канала, аудиотур
20.45 ч.: хореографски концерт на паркинга пред Национален стадион „Васил Левски”
21:15 ч. шествие с фенери по Канала
22.00 ч. Лекция концерт „Музика и екзодус” на Ален Франко в САМСИ
23.30 ч. Пускане на балоните на желанието

Петък, 28-ми септември:

19.00 часа: „Театърът принадлежи на пазара, танцът – на празника” / „Theatre belongs to the market place, dance belongs to the feast” – лекция на английски на Арнд Веземен в the fridgе

Дългогодишният журналист на немското списание “Tanz” – Арнд Веземан, ще разсъждава върху различията между двата жанра – танц и театър, които не се вписват в едно, тъй като никой не би танцувал на пазара, но всеки действа там. Търговците се занимават с думи, докато танцьорите не търгуват. По тази причина, на тях им е предопределено да бъдат бедни (ако никой не празнува ).

20.00 ч.: Шествие по канала, аудиотур
20.45 ч.: Хореографски концерт на паркинга пред Национален стадион „Васил Левски”
21:15 ч. Шествие с фенери по Канала
22.00 ч. Лекция концерт „Музика и екзодус” на Ален Франко в САМСИ
23.30 ч. Пускане на балоните на желанието

Събота, 29-ти септември:

19.00 ч. Лекция концерт „Музика и екзодус” на Ален Франко в САМСИ
20.30 ч. Пускане на балоните на желанието
20.45 ч.: Шествие по Канала, аудиотур
21:15 ч.: Хореографски концерт на паркинга пред Национален стадион „Васил Левски”
21:45 ч.: Шествие с фенери по Канала
22:15 ч.: Лекция на Камелия Спасова и Мария Калинова „Липсващото Едно” в the  fridge

Най-красивото нещо у Медуза, надежда за безброй женихи, били косите й. Та слушай. Тя била изнасилена – устите на поети разказват – от морския властник Посейдон в храма на Атина [Ovid, IV, 794-803]. Самата Атина извила погледа си – да не гледа как чичо й опозорява девойката в храма. Заменила косите й с ужасяващи змии [hydrus], та слушай, затова единствена от трите Горгони, Медуза няма глава, а много разклонения. Ако можехме да погледнем Медуза, а смъртен не може отпред да я види, щяхме да разберем как вместо едното там стои многото [plethos].

„Институт по ентропия” е една продукция на deufert&plischke GbR в копродукция с Гьоте-институт в България, PACT Цолферайн, Есен, Кайтеатер в Брюксел и „Танцфабрик” в Берлин, с подкрепата на ЕС „Култура” и apap – advancing performing arts project‚ Performing Europe. Проектът се финансира със средства от културния фонд на Берлин и кмета на Берлин – канцелария на правителството.

Миалена Халваджийска

За най-актуална информация следете http://entropischesinstitut.net или страницата на събитието в Facebook: http://www.facebook.com/events/231138677012946/

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...