Безсрамните, нагли и неосъдени кражби на имоти са позорът на България

По материал на Александър Александров

И съд и полиция и държава и народ знаят, че имотът е пладнешки заграбен с фалшиво пълномощно и лична карта, но делата се точат с десетилетия – докато ограбените загинат в нищета, а грабителите станат недосегаеми!

Има казуси, които поставят ребром въпроса дали изобщо е необходима една държава. Сред тях са имотните измами, оставили през последните години хиляди нищо неподозиращи българи без домове. Защото в тези случаи са погазени всички принципи, върху които би трябвало да е построена една държава – законност, справедливост, защита на живота, здравето и имуществото на хората. Трябваше пълномощно да бъде заверено с фалшива лична карта в депутатска нотариална кантора, та някой да се сети за тази тема. И колкото МВР да се хвали, че е спасило дома на едно възрастно семейство с ареста на седемчленна банда, ако не бяха замесени и високопоставени лица, едва ли щеше да се вдигне такъв шумА измамите при сделките с недвижими имоти са един от най-ярките абсурди на новото време. Защото от жертвите на имотната мафия печелят не само престъпниците, но и куп чиновници, адвокати, нотариуси, магистрати. Затова е и необяснимо поведението на властта – законодателна, съдебна и изпълнителна.

Да вземем историята с фалшивите лични карти, чрез които през последните години се извършват и най-успешните имотни измами. Дълго време ни уверяваха, че имаме сигурни и трудни за фалшифицирани документи за самоличност. Затова били толкова скъпи. Имали сто защити… А се оказа, че дори английски журналисти успяха само за 100 паунда да се сдобият с напълно истински изглеждащ български паспорт на името на британски вътрешен министърОт друга страна – всички опити на нотариусите да се сдобият с достъп до базата данни на МВР и ЕСГРАОН се разбиха в пълното държавно безхаберие. А ако нотариусите, чиято роля е да бранят обществения и държавен интерес, имаха контролиран и отдалечен достъп (да се следи кой влиза и само да видят документа за самоличност и да сравнят снимките) нито една подобна измама нямаше да има. А те и досега не могат да установят дали представената им лична карта е фалшива, когато на нея стои снимката на измамника и имената на човека, който е продавач, купувач или пък пълномощник.

Същото важи и за ползваните от мошениците подправени удостоверения за брак или за наследници, фалшиви записи на заповеди и дори съдебни решения. Всички тези проблеми могат да се решат с един-единствен подзаконов акт. Но никой не го прие. Всъщност точно пълномощните, при това съставени не само чрез фалшиви документи, продължават да са едни от основните средства за афери с имоти. Често има случаи, при които покупка или продажба на имот се извършва като даден купувач или продавач упълномощава друго лице да сключи сделката от негово име. Причините за това са най-различни – например човекът е в чужбина, в болница, или в друго населено място и не му се разкарва.

През последните години и законът, и практиката – съдебна и нотариална, в общи линии либерализираха режима. Стигна се до по-свободен прочит на нормативните актове и като пълномощници по подобни изключително важни, скъпи и често съдбовни сделки, се допускат всякакви лица. Тази практика обаче крие големи рискове.

Първо, защото нерядко добросъвестни купувачи и продавачи се доверяват на неправоспособни или недобронамерени лица и на техните обещания. Второ, защото точно така станаха възможни и масовите имотни измами чрез фалшиви пълномощни. Просто нотариусите и съдиите приемат, извършват и вписват сделки, в които пълномощниците не са адвокати или близки на лицата, страни по съответните договори. Рисковете се засилват и от това, че след измама или недобросъвестност от страна на упълномощеното лице следват дълги съдебни баталии. Освен това съответният пълномощник или измамник може да продаде набързо имота на второ, трето или четвърто лице в една верига, което намалява шансовете за възстановяване на собствеността на добросъвестния купувач или продавач. Затова се налага спешна промяна на закона или тълкуване на Върховния касационен съд, чрез които да се ограничи изрично кръгът на възможните пълномощници по сделките с недвижими имоти. Логично е такива да могат да бъдат само най-близките на съответните участници в сделката или адвокат.

Продължава да няма електронна връзка между нотариусите и службите по вписванията. Така задължителните проверки преди сключването на сделка с имот се извършват с висене по съответните гишета. Остава и промеждутък, в който имот може да се окаже вече продаден на трето лице или ипотекиран, без новият купувач да знае това. И на практика се получава така, че след имотна измама съдиите и нотариусите се оправдават, че изобщо не е тяхна работа да проверяват дали даден документ е фалшив или не. Дори като се разкрие измамата, прокуратурата и МВР обявяват, че това са гражданско-правни отношения и който си има някакъв спор, да отива в съда. Какво по-ярко толериране на имотната мафия?Ако въпросът е за заплати и интереси на чиновници или депутати, за събиране на глоби, данъци и мита, досега хиляда пъти парламент, правителство и съдебна система да са изорали законодателството.

Но когато става дума за имоти на хората и за техни проблеми, нехайството продължава с години. А са необходими минимални усилия, за да се прати зад решетките тази добре организирана престъпност и да се намалят поне с 90% измамите. В момента и при действащото законодателство могат достатъчно лесно да издадат присъди за документно престъпление. То се доказва лесно. Така на базата на присъдата по наказателното дело измамната сделка веднага ще бъде обявена за нищожна и от граждански съд. И хората ще могат да си върнат имотите. Но тържествува безнаказаността. Помните ли, когато бившият столичен кмет и настоящ премиер Бойко Борисов твърдеше, че с негов фалшив подпис бил придобит имот в центъра на София, който после моментално бе заложен в банка за кредит от няколко милиона евро? Тогава Борисов даде на главния прокурор Борис Велчев още 6-7 случая на продадени общински имоти с фалшификация на подписа му. Осъдени още няма.

Поне една дузина имоти са придобити по друг незаконен начин. Деловодителка от съдебния архив в София унищожавала валидни стари нотариални актове. Веднага след това се появявали хора, които твърдели, че имотите са техни и с фалшифицирани документи цялата мафиотска група придобива собственост върху терени и апартаменти из цяла София. С обстоятелствена проверка и констативни нотариални актове. В групата, освен съдебната архиварка, бяха и адвокат, и нотариус, а обикновено нейни жертви са били възрастни хора. И по този случай няма осъдени. Затова е крайно време да има тежки дисциплинарни мерки срещу онези полицаи, прокурори, съдии и нотариуси, които са отговорни имотните измамници да си получат заслуженото. За дни трябва да се създаде регистър на пълномощните и информационна система на всички вписвания. И да се даде достъп на нотариусите до всички системи – все пак те удостоверяват от името на държавата гражданския оборот. Тогава и те няма да имат оправдание. А делата срещу няколкото основни имотни банди да се вземат на специален отчет и да приключат колкото се може по-бързо.Всичко останало би означавало, че държавата просто обслужва имотната мафия. И това едва ли е без комисионна.

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...