Стоките от първа необходимост е време да имат деференцирана ставка по ДДС, за да бъде хлябът достъпен до всеки български потребител

Водеща БНР
Добър ден,на Мариана Кукушева тя е председател на Федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите и е заместник.председател на Съвета на браншовите организации при БТПП. След скока на цената на тока, идва и скок на цената на пшеницата- как всичко това ще се отрази на цената на хляба?

Мариана КукушеваМариана Кукушева:
Цената на хляба, както и цената на пшеницата, е въпрос на пазар. Ценообразуването при пшеницата се влияе от борсовата цена, която пшеницата има в определения период на годината, особено по време на жътва. Приветствам колегите зърнопроизводители, защото в момента има изключителен интерес към търсене на българска пшеница, заради изключително високите хлебопекарни качества, които има реколта 2012 година. Цената на хляба се определя от цената на междинната суровина, произведена от пшеницата- това е брашното. Към момента все-още на пазара няма брашна от новата реколта пшеница.

Водеща БНР
Ползвате от миналогодишната.

Мариана Кукушева:
Да, точно така. Има вече поскъпване в цената на брашното.

Водеща БНР
Но това на какво се дължи, след като казвате, че ползвате от миналогодишна реколта?

Мариана Кукушева:
Това е въпрос, който трябва да отправите към мелничарите, но по принцип всяка една цена в пазарното пространство се определя от пазара. Така че, в случая няма притеснения за спекулативно покачване на цените- ползвам термина „спекулативно“, защото в България този термин има определено значение, и то не е добро. Към момента никой не може да прогнозира каква ще бъде цената на хляба. Трябва да подчертаем обаче, че в последните десет години, независимо от това колко пъти се промениха цените на енергоносителите, на транспортните разходи, на социалните осигуровки на заетите в бранша, лихвите по кредитите, които браншът ползва, едровата цена на хляба, която влиза в търговската мрежа, беше относително постоянна величина. Определено тя варираше между 55 и 65 стотинки за около 700 грама хляб с включено в цената ДДС. Оттам нататък става въпрос за търговски надценки.

Водеща БНР
А 13-процентното увеличение на тока от 1-ви юли?

Мариана Кукушева:
16 процента е за бизнеса. 13 е за битовите потребители.

Водеща БНР
Ще се калкулира със сигурност в цената на хляба, нали?

Мариана Кукушева:
Всеки такъв разход се калкулира в ценообразуването на всяка една стока, особено в цената на хляба. Не еднократно сме заявявали, че стоките от първа необходимост е време да имат деференцирана ставка по ДДС, за да бъде хлябът достъпен до всеки български потребител.

Водеща БНР
Това е Вашият призив?

Мариана Кукушева:
Да. И това е възможно, и е време да се случи.

Водеща БНР
Накрая да обобщим, г-жо Кукушева: Вие казвате, че въпреки високата цена на пшеницата на борсата, към момента вие ползвате пшеница от миналогодишната реколта, и няма причина да се увеличи цената на хляба.

Мариана Кукушева:
Ние ползваме брашна, а не пшеница, а всички знаят,  че реколтата- или зърното от нивата –    не влиза и не се преработва директно в мелниците.

Водеща БНР
Благодаря Ви за това участие!

http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/12plus3/economy/Bulgaria/Pages/1207Hliab.aspx

Гергана Димова – асистент ПР звено на
Българска търговско-промишлена палата

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...