Протестите в България – анализи и мнения

Премиерът на България Бойко Борисов обяви оставката на своето дясно-центристко правителство, след седмица на все по-буйни национални протести срещу високите сметки за ток. След като оплакванията срещу скока на цените се засилиха през седмицата, Борисов поиска оставката на председателя на ДКЕВР. Регулаторът повиши цените с 13% през юли 2012 г., но ефектът не беше усетен допреди идването на сметките през зимата. Тази седмица Борисов нареди на регулатора да намали цените с 8%.
Премиерът реагира на критиките на протестиращите към притежаваните от чужди компании енергийни фирми още и с намерението на правителството да глоби две от тях и да бъде отнет лиценза на третата – ЧЕЗ, която е 70% собственост на чешкото правителство.
В понеделник (18 февруари) Борисов уволни финансовия министър Симеон Дянков, в отговор на протестите, а в сряда сутринта реши, без консултации с другите политически сили, правителството му да подаде оставка, след като късно вечерта 25 души бяха ранени при сблъсъци с полицията.
Агенция Фокус



Парламентът прие оставката на правителството на Бойко Борисов
, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Оставката беше гласувана в присъствието на министър-председателят Бойко Борисов и министрите. В пленарна зала гласуваха 215 народни представители, за – 209, против – 5, 1 се въздържа.
Екатерина ПАНОВА


Благодаря, че приехте нашата оставка, това каза премиерът Бойко Борисов в парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”.
На хората отвън ще кажа, че ние сме хора на реда, всеки, който прави каквото и да било различно, ще го считам за провокатор – каза Борисов.


Скъпи приятели, благодаря ви за подкрепата на правителството на ГЕРБ и Бойко Борисов. Това каза Цветан Цветанов от мегафона пред протестиращите, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Вие не сте с качулки и закрити лица. Вие сте с открити лица пред лидера на ГЕРБ, каза Цветанов, а множеството скандираше „Победа”.
Само преди минути желанието на премиера да подаде оставка беше гласувано от парламента. Ще дадем втори мандат на ГЕРБ с премиер Бойко Борисов, защото това е най-доброто за България, каза Цветанов.
Нека бъдем хората на разума и хората, които ще упражним конституционното си право с гласуване, а не с агресия.
Цветанов благодари на всички български граждани, независимо от етническия произход.
Цветанов извика “победа” през мегафона, а хората го последваха.
Зорница ПОЛЕГАНОВА


Няма да е изненадващо ако тази седмица на Орлов мост бъде създадена партия „Орел”. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” журналистът Юлий Москов. Създаването на една такава партия ще е много ясен знак, че нещата не са спонтанни. Трудно е да се прецени дали ще намалее напрежението след подаването на оставка на правителството на Бойко Борисов, защото влияят много фактори. „Интересно е да се анализира поведението на много от протестиращите: те казват: долу политическите партии. Това е една много опасна илюзия, защото “долу политическите партии” – фактически това се е случвало вече. Политическите парти не само са свалени, а са забранени 1917-та година в Съветска Русия, 1939-та година от Германия, практически през 1947-ма в България. Това са много опасни илюзии, които започват да създават притеснение от един летален за сега, но все пак ясно различим национален социализъм. И от това аз съм много разтревожен”, каза още Москов. „Също толкова тревожно за мен е, че искаме гражданите да участваме в управлението. Хайде да го дешифрираме: кои граждани и как ще стане така, кой ще ги избере, кой ще ги припознае и кой ще ги разпознае, като компетентни и отговорни, ако самите те помежду си? Това е много несигурен критерий, това е тревожно”, каза още Юлий Москов. На моменти това изглежда на ръба на анархията, но не е на ръба на анархията, това е на ръба на един нов национален социализъм. Въпреки че в България по-наивните хора си мислят, че фашизма, нацинал-социализъма са десни – това не е вярно. Те са крайно леви, използват крайно лява фразеология. На Орлов мост се чуват тези далечни ноти, които обаче са добре познати в политиката. „Това е нещо, което мен ме тревожи. Така или иначе демокрацията функционира през политическите партии, ако не и за политическите партии, те функционират демокрацията. Следователно тези хора, може би несъзнателно, но апелират за забрана на политическите партии, което автоматически води до отмяна на демокрацията”, каза още журналистът Юлий Москов.
Яна НЕЦОВА


Скопие. Протестите в България, които продължават няколко седмици заради високите цените на електроенергията, принудиха правителството на премиера Бойко Борисов да си подаде оставка, пише днес вестник ”Нова Македония”. Тази новина е само една от всичките информации за ъуспеха на протестите на гражданите в редица европейски страни, които протестират за все по-силните мерки за спестяване. В Словения, Португалия и Испания и почти всеки ден в Гърция гражданите вдигат глас за икономически свободи. Основна хатрактеристика за тези протести е това, че става дума за граждански протести, организирани от недоволния и обеднял народ, а не за политизираните движения.
Изданието посочва, че намаляването на заплатите и пенсиите и увеличаването на данъците разделиха страната, където стандарта на живот е по-малко от половината от средното за ЕС, принуждавайки десетки хиляди българи да излязат на улицата и да викат „Мафия” и „Оставка, оставка”. В инцидентите между протестиращи и полиция са пострадали 11 души. Македонските граждани споделят мъката с българите, поне по отношение на цената на тока, но за разлика от България в Македония не успя да се организира масов протест, нито гражданското сдружение АМАН убеди парламента за да промени закона за електроразпределение, пише „Нова Македония”.


Опозицията в България експлоатира протестите, коментира американският в. „Ню Йорк Таймс”.
Министър-председателят Бойко Борисов подаде оставката на правителството си в сряда, след бурна седмица на обществен гняв срещу цените на тока, корупцията и влошаващия се стандарт на живот, които възбудиха протести и доведоха до кървави сблъсъци във вторник вечерта.
Председателят на парламента Цецка Цачева поясни, че оставката на премиера и неговия кабинет няма да бъде ефективна, докато парламентът не я гласува в четвъртък.
Въпреки, че благоразумната фискална политика на страната й помогна да не се налага да се търси международен спасителен план като Унгария или Румъния, анализатори коментират, че увеличаващата се безработица и слабия растеж, съчетани със замразяване на заплатите и пенсиите и увеличаване на данъците, мобилизира все по-недоволната средна класа на страната, които се почувства изцедена по време на финансовата криза.
Същевременно, опозиционните политически партии се опитват да използват обществения гняв върху мерките за строги икономии на правителството, докато общите избори, планирани за юли, наближават.
Сега избори се очакват през април или май, а анализаторите смятат, че опозиционната Социалистическа партия се очаква да се възползва от суматохата.


Испания, Гърция, Италия- засегнатите страни от еврозоната привлякоха вниманието на световната преса и на политическия елит. Междувременно, до голяма степен незабелязано обедняват страните от Югоизточна Европа, които не принадлежат към валутния съюз, коментира австрийският в. “Клайне цайтунг”.
И България, която е член на ЕС, не можа да се размине с кризата. От 11 дни българите изживяват най-яростните протести от повече от 15 години насам. Гневът се насочва срещу чуждестранни електроразпределителни компании, и срещу правителството.
Засега българите напразно чакат среща на върха за спасението на Югоизточна Европа от кризата. Очевидно е, че предишните програми на Брюксел не са постигнали това, което се искаше. Но гладни бунтове Европа не трябва да чака. Остава ни да се надяваме, че бунтът на българите ще бъде като един сигнал за събуждане.

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...