АХ, ТОЗИ СКУЧЕН ИМОТЕН ПАЗАР…

НАПРАВО НИ ПРАВИ ФИЛОСОФИ!
В една от статиите си „Имотите – инвестиционно убеждище или може би по-добре – злато” разисквахме варианти, провокиращи мисленето ни.
Днес отново ми се иска да се върна към същата „провокация”, цитирайки Чарли Мънгър от Веrkshire Hataway. Той казва, че цивилизованите хора не купуват тази деликатна суровина – златото. В интервю за CNBC, Мънгър заявява: ”Златото е чудесно нещо за зашиване в дрехите, ако сте еврейско семейство от 1939 година във Виена, но според мен цивилизованите хора не купуват злато. Ако си купите една тройунция злото, след сто години ще е една тройунция злато, докато земеделската земя ще произвежда блага сто години и пак ще  си имате земеделска земя. Ако пък инвестирате в индекса Dow Jones, ще получавате дивиденти сто години.” Това са думи на дясната ръка на Уорън Бъфет – Мънгър.

Изборът отново е за тези, които умеят да правят пари.

Понякога простичките икономии правят милиони. Например през 1997 година аеролиниите на САЩ, спестили 40000 долара само от премахването на една маслинка от всяка салата.
Въпросът е в добрата преценка. Тук обаче може би е мястото да цитираме големият американски хуморист Уил Роджърс, който казва: Добрата преценка е опит, който най-често се добива от лошите преценки. Тоест дори и да избираме не най-точните варианти, шансът да се поучим от грешките си ни дава възможността да успеем от следващия опит.

Естествено е в период на криза, а тя е не само икономическа, а политическа и морална, да търсим непрекъснато мястото, което сами да си извоюваме, за да успеем.

Все повече се отчита апатия и демотивация за вземане на решения, за „измъкване” от репресивната ситуация, в която сме вкарани. Британските психолози цитират в „Дейли мейл”, че скуката засяга масово хората. Скуката се оказа едно от най-подтискащите чувства, дори от БТА е класирана на второ място след гнева. Санди Манот от университета Централен Ланкашир обяснява и кои са най-скучите професии, а именно: секретарка в офис (поради голямата бумащина), професиите в производството, също и професията на продавачите. В челната десятка влизат и професиите на маркетинга, информационните технологии, правото, инженерните науки, банковото дело и др.

Когато човек цял ден е скучал, сядайки зад волана той е склонен да бъде по-агресивен, това е констатация пък на американските психолози.

За съжаление вместо да се впрегне в действие мозъчната ни дейност да се отървем от този порок – скуката, най-често впрягаме най-силния мускул в човешкото тяло. Кой си мислите е той? Езикът. Да езикът, който е орган в устата ни. Това си е статистически доказано. И когато ни служи за добри дела, о кей! Но когато е език мой – враг мой?… Без коментар…

 


 

ВЪПРОС НА ЧИТАТЕЛ: Не живея в България, в околностите на София имам имоти, а не зная какво е отреждането им. Мога ли да си построя къща. Как да си направя геодезична справка и нова скица и в кой кадастър да проверя и може ли от разстояние да си проверя кадастъра на земеделската земя?

ОТГОВОР: Има  I Sof Map – това е интернет приложение чрез което бързо и качествено се получава точна и сигурна информация за кадастъра на гр.София. Чрез него се намират точно сгради, поземлени имоти, парцели, чрез адрес, планоснимачни карти и други описания за местонахождение. Интернет порталът на I Sof Map се намира на : ims.qis-sofia.bg
Информацията е същата, която човек би получил от Софийския кадастър на ДАГ или ГИС.

Подробна информация може да се получи  как да се процедира, когато човек търси да открие своя обект в сайта на : http: www.qis-sofia.bg.
При избор от картата на определен имот се показва точния адрес и номер на имота, квадратура, местност и т.н.
Този начин на доставена информация ползва както професионалисти: нотариуси, инженери, брокери и адвокати, така и гражданите, които искат информация.

Разбира се, имаи платени услуги, когато се искат копия с подписи от цифровия кадастър, на които се отразяват и устройствените параметри, като кота-корниз, плътност на парцела, КИНТ и др.

На читателите най-добри пожелания за здраве и хубав предстоящ празник на писмеността и културата.

Велика Данаилова

България

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...