ИМАМ ИМОТЧЕ, НЯМАМ ИМОТЧЕ…

Рецепти за оцеляване с  американски привкус 

Всеки ден животът ни изправя пред изпитания. Естествено, че най-лошите са тези които касаят здравето ни, но  и останалите, които са свързани с работата ни, жилищата ни, с финансово-правните проблеми, които понякога ни се налага да преодоляваме, особено ако сме „впримчени” във взаимоотношения с банки, са в правопропорционална зависимост  със здравето ни, нашето и на близките ни.

Огромен е процентът на хората, които живеят в стрес и несигурност в България, а и не само… В случая, не става въпрос за  богатите  хора. Някои от тях все още не са разтърсени от „хватката” на кризата. Думата ни е за обикновения човек, който в годините едва е успял да спести някой лев и да си допомогне с банков кредит, за да купи за фамилията си дом. Недай, Боже, пък да е измамен от свои или чужди!

Все по-често и  често, към фирмите за имоти, се обръщат с въпроси: ”Как да си спася жилището? Продайте ми го бързо! Не смогвам да си обслужвам редовно кредита. Останах без работа. Какво да правя за да запазя жилището си? И т.н.”

Във времето на „бума” на цените , а това беше 2008 г., се теглеха високи кредити и то с непоправим оптимизъм. Хората смятаха, че някак нещата ще се разминат, ще се оправят от само себе си. Времето доказа обратното, измъкване…няма!

 

Имоти България

 
ПО  СЪЩОТО ВРЕМЕ –  2008-2009,
СРАВНЕНИЕ МЕЖДУ БГ  и САЩ

 
Нормално ли е имоти в Калифорния да бъдат с цени близки до българските?
Когато Агенция „Калифорния дриймс” направила изложение, (2009 г) вилата на легендарния певец Елвис Пресли е обявена за 610 000 евро. Имотът на певеца е с двор 1,5 декара и къща около 180 кв.м. и е част от комплекса „Ранчо Мираж”.
Къщата не е стара, тя е построена  през 1958 година. (Изнесените данни са от публикаци в сп.”Имам имот” – 2009 г. – Изд. на списания Медиа-ЕООД)

Интересен факт е, че от другите предложени апартаменти и самостоятелни къщи с дворчета, е имало оферти започващи с цени от 40 000 евро, самостоятелни къщи с двор за 150 000 евро, с такси за поддръжка около 216 долара месечно и т.н. супер аткрактивни цени, сравнени по същото време с нашите цени, където един панелен апартамент от 65 км.метра, „ търсеше”цена от 65 000 евро. Да не говорим за къщите и търговските площи! Ще сравняваме ли и в чия полза?! При разлика от два стандарта, български и американски!
Къща от 5 стаи с три  бани в Лас Вегас се продава за 148 000 евро,  гараж за две коли, спа, басеин и 511 кв. м. двор. Е, разбира се, имало е предлагане за 900 000 евро, на къщи в затворен голф-комплекс в „Ранчо Мираж”, луксозни, с уникални екстри.

В СЪЩОТО ВРЕМЕ…  В БЪЛГАРИЯ

Агенция „Юник Естейтс” – партньор на световната компания „Кристис грейт естейтс”, предложиха за 1,5 мил.евро, реставриран имот на брега на Каварна с площ 600 кв.м. и двор1,2 декара.  Собственици от Драгалевци пък предлагат къщата си за продажба на цена 890 000 евро, за 411 кв.м. РЗП и двор 800 кв.метра.

Два дни са били достатъчни на няколко богати българи, да харесат и резервират имоти на обща стойност 4 мил.евро. Това стана по време на изложението ВИП пропърти, на което 10 компании предложиха имоти за над 10 млрд. лева.
Определено, кризата не притеснява  всички хора. Някои имат имунитет към нея.
Изводът е за читателите.

СПАСЕНИЕ  ПО АМЕРИКАНСКИ

Когато говорим за трудностите по времето на кризата, не може да не посочим и опита на американците да се справят с това, цитиран в „Ню Йорк таймс”. Налага се практиката  имота да се разделя на  части и да се продава като дялове. Цитиран е например Джейсън Фелт от Флорида, който дели имота си на седем части, като си запазва един дял. В Кона на Големия остров в Хавай, Брайан Камерън продава къщата си на 6 дяла с така наречената timeshare – оферта. Американското законодателство е стриктно и доста трудно се уреждат взаимоотношения от такъв характер, особено ако има ипотека.Тя трябва да бъде изплатена преди продажбата още на първия дял. Договорът, който е изготвен за г-н Камерън е от 55 страници.
 В него са уточнени с най-големи подробности целият начин на стопанисване и поддържане на сградата, създаването на резервен фонд за ремонти и правила за продажбата на дяловете.
Схемата с повече собственици, която прави големия имот икономичен все повече се харесва и използва според „Ню Йорк таймс” в САЩ.

 А ТОЗИ ОПИТ ЗА БЪЛГАРИЯ?

Практиката показва,че българите все повече харесват еднолично да притежават имотите си. Колкото по-малко собственици има в един имот, толкова по-добре!
Частната собственост в такъв вариант, като примера от САЩ е по-заплетен казус за България. По-сложни са и отношенията между много собственици.
Нищо чудно обаче, ако нещата „опрат до кокала”, и този опит да се пренесе в
родината ни. Практиката в България показва, че вечно се спасяваме поединично.
Възможно е кризата да ни даде своите добри уроци. Доказали сме, че трудно се  улавяме на „промоции”, противоречиви сме, когато купуваме и още по-противоречиви, когато сме от другата страна, като продавачи. Още си гледаме да хванем „ килепиреца” на всяка цена. Няма лошо! ”Безплатно е само сиренето в капана” – е казала желязната  лейди Маргарет Тачър и ние от този принцип редим „игрите” си в имотния пазар и се стремим да осъществим личните си амбиции, пак на всяка цена.
Поведението ни обаче трябва да става все по-интелегентно и пазарно с много добре преценени ползи за интересите ни. С необходимия реверанс и аристократизъм. Иначе сме обречени да не успеем.

ВЪПРОС ОТ ЧИТАТЕЛИ:

ДД. – Агенцията за имотния регистър, кадастър и геодезия не се ли припокриват в дейността си и кой ги ръководи? Наскоро ми искаха удостоверение, че имам регистрация на имота, а се оказа, че нямам, трябваше ми за продажбата на имот.

ОТГОВОР: Закон за кадастър и имотен регистър (ЗКИМР) е регламентиран от чл. 22”а” и е публикуван в ДВ бр. 34 от 2000 г. но е действащ от 01 януари 2001 г. Оттогава има повече от 12 допълнения с нормативни актове и разпоредби.

КАДАСТЪРЪТ – той е съвкупност от основните данни за местоположението, границите, размера на недвижимия имот на територията на България и обхваща: данни за собствеността, данни за други вещни права върху имота, данни за държавните граници, административно-териториалните, землищните. Данните се нанасят върху кадастрална карта и се записват в кадастрален регистър.

ИМОТНИЯ РЕГИСТЪР – той се състои от партидите на недвижимия имот, в него се вписват актовете, с които се признава или прехвърля правото на собственост или се учредява, прехвърля, изменя или прекратява друго вещно право върху недвижимите имоти, възбраните и ипотеките върху тях, както и други действия, обстоятелства и факти, преведени от закона.

АГЕНЦИЯТА ПО ГЕОДЕЗИЯ, КАРТОГРАФИЯ И КАДАСТЪР е изпълнителна агенция, юридическо лице със седалище в Софияи със служби по геодезия, картография и кадастър в административните центрове на областите. Тя се ръководи от изпълнителен директор, а службите по геодезия и картография  и кадастър – от началник.
Когато не е изготвена кадастрална карта на съответния район, тогава агенцията отбелязва в удостоверението, че съответния район няма такава и това не възпрепятства имотните сделки.
 
Уважаеми читатели, очакваме въпросите, които ви вълнуват, за да получите компетентен отговор от нашия екип.

ПОЗДРАВИ!

Велика Данаилова
За в. “България Сега”

Tel. 359 2879320778

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...