ИНФОРМАЦИЯ ЗА ТЕЗИ В „БРАК” С ИМОТИ И ТЕЗИ, КОИТО СЕ „РАЗВЕЖДАТ” С ТЯХ

ПАЗАРЪТ НА ИМОТИ В МОМЕНТА В БЪЛГАРИЯ?

Продажбата на имоти в България, за първото тримесечие на 2012 година започва оптимистично. Пазарът бележи ръст с 2 %, според данни на сайта на РROFIT.BG. Има раздвижване в търсенето на имоти. Клиентите, купуващи с кредити, засилват личното си самоучастие и теглят повече, но по-малки ипотечни кредити.

Според доклада на НСИ (Национално-статистическия институт), цените на имотите продължават да падат за 14-то поредно тримесечие. Цифрата цитирана от НСИ е 37,68 %. Подкрепяйки се с точни факти, цитираме:

Във Велико Търново ,тя е 48,06% , в РУСЕ- 47,70%, за Плевен- 45,43%, за Пловдив – 44,05 , Перник- 43,04 %, Враца- 42,15 %,София- 40,67 %, Видин- 39,77 %,Стара Загора- 39,62 %, Габрово – 38,93 %.

Понижаването  на цените в София-област е най-ниско за страната, то е 5,88 %. По-ниско е понижаването на цените спрямо по-горе изнсените проценти на цитраните региони, е това в Силистра- 14,09 и в Кърджали- 21,19 %.

Поевтиняване има и на цените в Хасково, Пазарджик и Кюстендил, то е по-малко от 30%.

Поевтишнуяването на цените кореспондира с желанието за покупка, което е завишено в момента.

Най-активен, разбира се, е пазарът в столицата. Търгуват се най-много жилищата в центъра на София, кв.Иван Вазов и  кв.Бояна.

Най-ниски са цените на гарсониери в райони, като Люлин, Суха река, Манстирски ливади. Панелните жилища построени от периода на 1965 година се продват за 13000-14000 евро при квадратура  до 30 кв.м. Двустайните апартаменти, например в кв. Лагера, струват около 39000 евро за 64 кв.м., със същата квадратура в кв. Иван Вазов, цената е 50000 евро, тристаен  апартамент в кв. Света Троица – 45000 евро.

Заради близката локация до Студентски град, гарсониерите в кв. Младост се търгуват  около 35000 евро.

Евтини са и двустайните жилища в Малинова долина, 468 евро за кв.м., тези в Обеля – 477  евро, Захарна фабрика и кв. Левски с цена около 472 евро за кв.метър.

Паралелно с покупната цена, значителен е спадът на наемите. Нивата на двустайните са при 3,28 евро на кв.метър в срещу  3,3 евро преди един месец.При тристайните тзи цифра е 3,06 евро.В кв.Надежда например, цената е 2,15 евро на кв.метър.

Често, студенти наемат тристайно жилище и когато наема е разделен между трима или четирима, цената става прилична и поносима.

Цените на офисите също паднаха  много.От въведените в експлоатация  сгради с офисна площ 1,5 милиона кв.метра има извънредно много не отдадени. Положенито с търговските площи е аналогично. В момента се търсят  второстепенни локации за известни шведски търговски вериги а също и такива, като Лидл, Кауфланд и т.н.

Цените на корегиращите се наеми, карат наемателите да променят жилищата си и да си вземат изгодно жилище с добра локация, а напоследък все по-често се търси до метростанция. Наемодателите също санаха по гъвкави в предлагането, с по-компромисни цени за наемите си.

Може би ни чакат изненади и през второто тримесечие?

ОТЛИЧНИЦИ  В РЪСТА НА ПРОДАЖБИТЕ ВИНАГИ ИМА, НО ТЕ СА ОТЛИЧНИЦИТЕ ОТ МЕЖДУНАРОДНИЯ ПАЗАР

КОИ СА ТЕ ?

За последните пет години по данни на Knight Frank, най-изявен ръст в пазара на имоти  има КИТАЙ  с 110,9 %, Хонконг  за посл. 5 години с ръст 03,7%, Израел с 21%, но за последната една година, ръст с 54,5 %, Сингапур за последните пет годиние с ръст 50,5%.

Най-скъп е пазара в Югоизточна Азия – 25000 евро за един кв.метър.Колумбия за последните пет години е с ръст 39,4 %, Тайван за същите години- 30,1 %, Канада за този период – 28,7 %, с доста по-стабилен пазар от  САЩ. Средната цена на имот във Ванкувър е 734207 долара, а за страната е 358261 долара.

Норвегия за последните пет години бележи ръст: 28,7 %. Тя и сега очаква 2,7 % ръст за 2012 година за разлика от Европейските страни в рецесия.

Малайзия, за последните пет години има ръст: 28,3 %, като хубавите имоти в столицата Куала Лампур са със средна цена 5000 долара на кв.м.

Швейцария за пет години е с ръст 27,5 % и е с едни от най-скъпите си градове: Сейнт мориц, Гщаад и Жанева.

Както виждате афинитет към  покупка на имоти дори при световна криза, не липсва, но възможностите са за хората с големи парични средства, изборът е пак тяхен, кога и къде да ги вложат, визираме разбира се влагането на инвестиции в скъпи региони по цял свят.

МОЖЕ БИ ПЪК ИЗБИРАТЕ ДА ЖИВЕЕТЕ В ГРАДОВЕТЕ НА САЩ С НАЙ-КРАСИВИ ЦЕНТРОВЕ – ДАНТАУНИ?

КОИ СА ТЕ?

НЮ ЙОРК – с главните офиси на най-големите корпурации в света.

ВАШИНГТОН – с Белия дом, Мемориала на Линкълн и  други забележителности.

ЧИКАГО – Вторият най-голям център след Ню Йорк, разположен между река и езерото Мичиган и с второто най-голямо финансово Сити.

САН ФРАНЦИСКО – с доброто си географско положение.

ФИЛАДЕЛФИЯ – с най-старата си и оживена централна част.

МАЯМИ – с великолепните си плажове.

БОСТЪН – с великолепните музеи и архитектурни паметници.

СИАТЪЛ – чист и красив, Space Needle, Парк Парсън гардънс, Мостът Salmon Bay Briage.

МИЛУОКИ – един от най-малките градове в тази класация,но не отстъпващ по красота център.

Важно е къде живее човек, безспорно е мястото е добре да е райско кътче, но и хората, с които живеем  ни правят щастливи, те не са част от пейзажа, но пък са главният фактор, без които нищо друго няма значение.

В подготвения материал са използвани фактологически материали от сайта на PROFIT.BG.

На всички читатели весели и слънчеви майски дни!

Поздрави!

Велика Данаилова

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...