Имоти: ФРАГМЕНТИ ОТ ЖИВОТА В СТОЛИЦАТА

ПРЕДИМСТВОТО ДА СИ СТОЛИЧАНИН…

ИСКАМ  ИМОТ В РАЙОН БЕЗ МУТРИ И КУЧЕТА!

Всеизвестно е предимството да живееш в столицата. Навсякъде се изграждат: пътна мрежа, търговска мрежа, училища и университети, културни и не чак толкова културни заведения и клубове, работа се намира по-често отколкото в малките градове, има къде да си похарчиш по-бързо парите и да си обясниш как най-неочаквано си се оказал без тях… има къде да потънеш в навалицата, особено ако имаш тежко досие и се криеш от ударите на закона.

И докато столичаните чакат все по-нови и по-нови придобивки, касаещи стандарта на живота им, и гъделичкщи егото им на хора от столицта, драстични случаи отново тревожно ги разтърсват. В Студентски град отново случай на убийство.  В разстояние на десет дни две показни убийства, на хазартен бос и на застрахователен агент. Извън криминалната  хроника: един  достоен и образован човек намери смъртта си оглозган от кучета. Парчета месо и сухожилия са висели от тялото му.

Инцидентът с 88-годишния професор Ботьо Тачков, който е бил нападнат от 37 кучета, озверяла глутница от помияри, която го е ръфала безпощадно, потресе софийската общественост. Макар,че гардът от бетоновия възел се е намесил и ги е прогонил,  случаят завърши фатално. Един човек известен в САЩ и светило в областта където работи, бил е и президент на банка  на Уолстрийт, намери смъртта си в кв. Малинова долина, където беше дошъл за творческа почивка.
 
Не искам да описвам случая в детайли, той е покъртителен, но наред с въпросите, които хората задават на посредниците-брокери при покупка на жилища: Какви хора живеят в района? Появиха се изисквания: ” Искаме да няма „мутри”, районът да е спокоен,без кучета и хора с каручки и ровещи по кофите”.

Сега очакваме и въпроса: ИМА ЛИ В РАЙОНА БЕЗДОМНИ  КУЧЕТА?

Това ще бъде един от въпросите на бъдещия купувач. Защото проблемът не е важен, тъй като по регистрация нахапаните граждани са петцифрена бройка и това са само тези, които са се регистрирали от кучешко нападение. А нерегистрираните?

Докато Столичната община има отговорността да прибира бездомните кучета в приюти, екозащитниците нападнаха хората на „Екоравновесие” и обявиха война в защита на кучетата. Счупиха прозорците на колата им и разгонваха кучетата за да не могат да бъдат уловени.Те имаха претенции, че кучетата не били агресивни.

И макар, че законът е изричен, т.е.ако кучетата са болни и агресивни, те трябва да се приспиват, войната, която се води между природозащитниците и Софийска община,  трябва да се води единствено с добре формулирани закони, и достатъчно цивилизовано.

АРХИТЕКТУРНА работилница от 26 РАЗЛИЧНИ ИДЕИ  

София

Ето, че 83 студенти, урбанисти художници и архитекти,разделени в 26 екипа доказаха,че искат да работят по  проблемите на българската архитектура и то без да се интересуват от хонорари. Зам.председателят на САБ (Съюзът на архитктите в България) арх.Тодор Булев, при представянето на проектите за така нареченият втори правителствен център, заяви,че форумът е иницииран  от САБ и Камарата на ахритектите в България, за да се откъснат от официалните и непосилни конкурси на Министерството на регионалното развитие и да се  даде пълна свобода на участниците в „работилницата” да се изявят свободно. Идеята е на мястото на бившите казарми на бул.Цариградско шосе, да се преместят правителството, Министерството и другите институции.Тъй като тези проекти се разискваха през 2009 година, по времето на управлението на тройната коалиция,ако няма приемственост, всички тези творчески инициативи, могат днес и да не намерят реализация. А в тези идеи има красота, естетика и екология. Набляга се на парковата среда и площи и процента на застрояване да не е не повече от 40%.
Проектът с ръководител Димитър Кръстев, има предложение  в бъдащия център да има монтирано необичайно транспортно съоръжение МОНОРЕЛСА, която ще свързва метрото и територията на  новия правителствен център.

Един от урбанистите  е създл проект за квартал, който да носи духа на стара София, а архиткт Стефан Добрев е проектирал мащабни сгради с пластични фрми, заобколени от зеленина. В проектите има уникални сгради: църква в центъра на комплкса (арх.Светла и Влери Йотови), паметник на Аспарух(арх.Георги Сарамбелиев), планетариум и т.н. Спред арх.Булев, място в такъв проект имат и сграда на Народна опера, Музей на модерните изкуства, втора конгресна зала като тази на НДК и т.н.

Тези проекти бяха изложени в Дома на архитекта на ул.Кракра, чакайки  своя старт на развитие. Засега още всичко това е предстоящо.
А до тогава ? Ще се сблъскваме ли с тъжни истории за наши съграждани или и ние ще участваме в жесток сценарий пълнещ злободневните рубрики на медиите?

СОФИЯ, трябва обязателно да промени фасона си и да бъде модерен, европйски град, в който се живее спокойно.Град в който чистотата е култ, обноските културни,отношенията дружелюбни и почтени. Kолкото до  моралните и етични норми, те трябва да са задължително условие  за гражданите-стопани на този прекрасен град с ИСТОРИЯ, с дух и невероятното местоположение до Витоша, Лозенската планина , Люлинската планина и Панчаревското езеро.Толкова много дадености!  

Остава ни едната  добронамереност за да активираме и гражднското си отношение по отношение на богатството, което имаме като столичани.
Поздрави!                                                                                                                                                                                                                                        

Велика  Данаилова
за в. “България Сега”

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...