ТЪРГОВСКИТЕ ПЛОЩИ – АРЕНА ЗА БЪДЕЩИ МЕЧТИ

Преди  време,  когато имаше „бум” в инвестициите за имоти и пазара чакаше своите инвеститори, се появиха те, купувачите, които търсеха парцели с големи площи в големите градове, за големи магазини, т.н.МОЛ-ове. Гледахме ги недоумяващо, те търсеха десетки, стотици декари за покупка,  на функционални места в центъра. В големите градове, както и в София, да се намерят  парцели на атрактивно място, с тези параметри и то в централна част на града, беше доста трудно.Тенденция беше да се правят сгради предимно за жилищно строителство.

Най-атрактивните парцели с по-малки размери, бяха изкупени от инвеститори за жилищно строителство. Доста преди да тръгне времето за направа на модерните МОЛ-ове, тяхните предшевственици като: ” МЕТРО”, „Практикер”,”Карфур”, „Кауфланд”, „КОМЕ” и др. от така наречените търговски вериги се утвърдиха вече на пазара.
Същият изглеждаше ситуиран, сякаш, всичко бе разпределено, без места за ниши. н Времето обаче, даде   нови възможности за инвестиции и пренасяне на идеи за бизнес от цял свят.  Места за изграждане на нови търговски обекти се намериха достатъчно, пазарът се оказа отново с възможности да отговори на търсенето.
Изразът :”За всички  има място под синьото небе”, практически се доказа.
     
С какво е показателено  строителството  на най-големите търговски площи, така наречените МОЛ-ове. И как се развива то?  Ще се позова на данни от една статистика в статия на Татяна Явашева в сп.Икономика от 2012 г.,  / от Colliers international-България/, че през 2008 г у нас на 1000 души се падаха по 15 кв.м.търговска площ, докато в страните от Европеййския съюз, тази цифра е 170-180 кв.м. През 2012 година по данни на Forton-консултантска компания за недвижими имоти, в България, на 1000 жители се падат по 76 кв.м.търговска площ.
 И макар, че във време на криза е най-добре да се инвестира в самата икономика, за да се увеличат средствата, с които хората биха купували,  афинитетът за изграждане на  търговски центрове расте.

 

Bulgaria Mall

През 2011 година нямаше открити  МОЛ-ове, но тази година се очакват откривания, като: „Галерия-Бургас”, в гр.Бургас, с търговска площ 36 хиляди кв.метра, в столицата ни –два нови МОЛ-а:”Bulgaria Mall”, с 33 хиляди кв.м.площ и  „ Paradaise Centre”с 80 хил.кв.м.РЗП. В тях са предвидени да функционират модерни кина, развлекателни детски центрове, места за отдих на цялото семейство, фитнес-зали, пързалки, басейни,както и други екстри.

 И макар, че първият инвеститор на Сеnter Mall във Велико Търново,  в края на 2006 година фалира, след  изкупуването му от Алфа Банк, макар да е показал индикации за по-добро развитие, приходите му към днешно време не са добри.
 
City Center Sofia, който е с чудесна локация, също е  търпи своите неблагополучия, напускат го наематели, киното не работи, защото уж го ремонтирали, наемите падат, но платежноспособни търговци не се намират достатъчно за да усвоят построените с тази цел площи.
 Дали ще се открие през 2013 година Мол  Sofia Souht, с площ 70  хиляди кв.м.РЗП, в чието участие  за изграждане имат и акционерри от гръцки компании.
Какво да очакваме и от австрийската  Real4You, която е в изчаквателни позиции и следи развитието на пазара, преценява в кой момент да се включи.
 
Петте Мола в гр.Варна не показват очаквания оборот, а в гр.Пловдив,нареченият, Мол”Марковото тепе”, също не показва успешни резултати в сравнение с „Mall Plovdiv”, който се радва на по добър оборот.Разбира се последният е на чудесно място и това има отношение към посещаемостта.

„ Топ секрет”, са оборотите на тия големи търговски обекти и дано оцелеят , да намерят своите клиенти, защото  при един фалит, веднага попадат в лапите на банките-кредитори, а оттам измъкване няма, особено при такова  по-голямо кредитиране, което обикновено успяват „щедро” да получат

Целта на големите инвеститори е да направят „чудеса” в тези големи търговски обекти: да влезеш „цял”и да излезеш изпитал всички възможни удоволствия на предлаганото от търговците, с пълни чанти и стомах, макар  и с „празни джобове”.
 Може би целят да създадат невероятна атмосфера на преживяване да взеимем за пример на моловете в  Дубай, където докато навън са неимоверни жеги стигащи 50 градуса, на по- ниско ниво, там, долу да има ски писта…

Велика Данаилова

За в- “България Сега”

Tel. 3592879320778
 

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...