Първокласници от Перник се включват в национална инициатива

Първокласници от Перник се включват в инициативата „Аз подкрепям възстановяването на великата българска дъбова гора”. Президентът на ПФК Миньор г-н Никифор Вангелов с помощта на кмета на община Перник г-жа Росица Янакиева организира залесяването на 651 дъбови фиданки.

На 2 май в кв. Тева на град Перник 651 първокласници, подпомогнати от техните родители, ще засадят 651 дъбчета. В създаването на гората ще се включат и футболистите от пернишкия футболен клуб. Фиданките са осигурени по проект Запазване и възстановяване на дъбовите гори по Черноморието, изпълняван от държавното ловно стопанство Балчик в партньорство със стопанството в Несебър, Изпълнителната агенция по горите и станцията по дъбовите гори Бургас. Средствата по проекта са осигурени от Програма Лайф на ЕК.

Фиданките ще бъдат засадени на общинска земя под ръководството на лесовъди от  екипа на проекта. Теренът е определен след договореност между президента на футболния клуб Миньор Никифор Вангелов и кмета на общината Росица Янакиева.

Включването на пернишките ученици, родители и футболисти в инициативата е резултат от традиционните грижи към първокласниците лично на Никифор Вангелов. В началото на годината първокласниците са получили миньорски тетрадки със заръка да пишат много старателно и десетте най-старали се са отличени в края на първия срок. През втория децата са рисували в блокчета, дарени от футболистите, а картините ще бъдат показани на изложба. Годината на усърден труд за първолаците завършва с посаждането на дъбови фиданки като израз на стремежа им да порастнат пълноценни хора.

Ирина Керемидчиева

 

 

You may also like...