ИМОТИТЕ ПО СВЕТА – РАЗЛИЧНИ РАКУРСИ

Привлекателността на имотите се дължи на предполагаемата сигурност, която те дават. За мнозина обаче, те се оказаха опасен финансов залог. Особено след падането на цените, заемите по тях се оказаха по-големи от сегашната им стойност. Имотите са ниско ликвидни и са в клас активи, инвестицията, на които трудно може да се хеджира.

КАКВО СТАВА, ОБАЧЕ, ПО СВЕТА?

ХОЛАНДИЯ
В тази страна една от най-глобалните компании за недвижими имоти SAVILLS, насочва инвеститорските си интереси към хотелиерския бизнес.
На международен форум в Берлин, тази компания даде заявка за луксозни и икономични хотели в Европа. Макар и  засегнати малко или много от кризата, интересите на корпоративните клиенти на този бизнес не са изчерпани.

Отношение към това има и откриването на новата влакова линия: Лондон- Амстердам, като резултат  от което ще се увеличи туристическия поток значително.
Сключени бяха сделки с “Юнион инвестмън” и “Дека иммобилиен”. Анализираха се нивата на заетост на стаите в хотелите в момента, което е 75 до 80 процента. През 2012 година се очаква тази плътност на заетост да бъде повече от 81%. Лично Клайв Причард – директор на “SAVILLS”  за Холандия, е за увеличаване на дяловото си участие и разширяването на пазара.

КИТАЙ, БРАЗИЛИЯ И ИЗТОЧНА ЕВРОПА- новите звезди на пазара за имоти от началото на 2007 година

ИМОТИТЕ ПО СВЕТАТУРЦИЯ
Там са осъществени сделки най-малко за 12 милиарда долара.
Уморени от астрономическите цени в Лондон и Париж, инвеститорите се обръщат към останалите развиващи се пазари (според Робърт Уайт – основател и президент на Американската компания за проучване на пазара), истината е в новите и евтини пазари.
 
БЪЛГАРИЯ
Най-влиятелни и мощни посредници гледат имоти в Разлог и Банско. Ако се съди по проведената среща през м. февруари миналата година, на тема: ”Ваканционните имоти в България, неизползван потенциал на ски и Спа-дестинациите”, проведена в Разлог на високо ниво и с участието лично на Александър Романнко – президент на Международната федерация на недвижимите имоти FIABCI, амбициите са да се направи за туризма целогодишен регионален продукт от градовете Разлог и Банско.
Кметът Кр. Герчев, очаква инвеститорите  с  отворени обятия.
 
КИТАЙ
 Цените на жилищата там се покачват много и покупката им става все по-невъзможна. Според Китайската индекс-академия, това е изследователски институт за имоти, средните цени на жилищата взети от сто града са били 8487 юана на кв.метър, или приравнени към българския лев, това са 1912 лв/кв.метър.  В Пекин и Шанхай  средните цени са 3534 лв.на кв.метър и спрямо миналата година увеличението е с 34,2%.
Монопол върху цените има Китайската комунистическа партия, която е единствен притежател на земята. Тя определя и регулацията на недвижимите имоти. ”Синята книга” на Китайската академия за социални науки в годишен доклад за социалните условия в Китай, отбелязва, че през 2010 година, жилищата са се увеличили с 15%. Хе Чинглян, китайска икономистка, счита че ако Китайската комунистическа партия излезе от монопола си на пазара, цените на имотите ще се саморегулират.
И все пак, в Китай се строи и кранове се извисяват над хоризонта, където се намират повече от 40% от небостъргачите, които ще бъдат построени в световен мащаб през следващите шест години.

ЕГИПЕТ
Там се създава специална комисия, която ще отговаря за прозрачността на сделките с имоти, собственост на държавата. Възможно е, законът от 1998 година да бъде променен и продажбите да се извършват с търг. Има обаче ясна индикация и сигнали за засилен интерес към Египет.

СТРЕСИРАЩИ ЦЕНИ НА НЯКОИ ПАЗАРНИ ПРОДУКТИ

ТОКИО
Най-скъпият едностаен апартамент се намира в предградието Минхами Азсебу. Оценен е от собственика си за 31 милиона долара. Това, което го прави уникален е луксозното обзавеждане. То е направено стилно от най-едрите до най-дребните неща. На  412 кв.метра, собственикът е създал тераса в парижки стил, просторна дневна, с шкафове за 200 чифта обувки, две сауни, душ-кабина, просторна спалня, с голям телевизор и голяма баня с джакузи. Обзаведено е със скъпи италиански мебели, картини от известни японски художници, камина, голям екран с омиротворяващ водопад и други екстри.

ЛОНДОН
В сравнение с по-горната продажба, сумата от 5,5 милиона за едностайно жилище, продадено преди четири години  е направо супер скромна.

ФРАНЦИЯ
Хижа във Френските Алпи се продаде за 46 милиона долара в ски курорта МЕЖЕВ до Швейцарската граница. Имотът е с голяма квадратура, прекрасно обзавеждане в червено дърво и като локация до прекрасни ресторанти и зали за развлечения.

ИСПАНИЯ
В нея балонът на строителството се спука и цените главоломно са паднали надолу. Цели селища се предлагат за 220-250 хиляди евро и към тях проявяват интерес  германци, румънци и дори собствените им  граждани.

Остава на вашата логика да прецените: пазарът на имоти изглежда ли безумен или не съвсем?


ВЪПРОС  НА ЧИТАТЕЛ:

ДД: Кога една собственост е  частна или публична?

ОТГОВОР:
Сега  действащата ни Конституция е от 1991 година и тя възстанови демократичните принципи, касаещи правото на собственост.
Неприкосновеността на частната собственост, която е действащото право днес, освен юридически е и политически акт. В ал.1 от чл.17 от КРБ се определя „правото на собственост и наследяване” и то се защитава от закона. Регламентират се два вида собственост: частна и публична. Частната собственост принадлежи на всички правни субекти, а публичната, която обхваща част от недвижимите вещи принадлежащи на държавата и общините е предназначена да задоволи обществените потребности от национално и местно значение чрез общо ползване.
Съгласно конституционния текст е определено, че върху недвижимости, включени в публичната собственост, може да се учреди особен вид право на ползване -концесия. Решенията на Конституционния съд спомагат за прилагането и тълкуването на правото на собственост.

ПОЗДРАВИ!

Велика Данаилова

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...