Носител на „Оскар” открива Фестивал за късометражно кино в Американския университет в България

Скот Хилиър, директор фотография на наградения с „Оскар” филм „Кулите близнаци”, разказва как се прави кино на 24 ноември 2011 г.

БЛАГОЕВГРАД, 23 ноември 2011 г. Президентът на Европейския независим филмов фестивал и носител на „Оскар” Скот Хилиър дава старт на тридневен киномаратон в Американския университет в България. Първият фестивал за късометражно кино в АУБ ще събере на едно място кинолюбители и професионалисти, за да споделят страстта си към филмите. Фестивалът ще се проведе от 24 до 26 ноември 2011 г. в Академичен център „Балкански”, аудитория „Андрей Делчев”, университетски комплекс на АУБ „Скаптопара”.

28 филма от повече от 13 държави, от носители на „Оскар” до студентски продукции, ще бъдат показани на фестивала. Кинопарадът цели да предизвика креативността на студентите и да  отключи потенциала им при създаването на изкуство.

Фестивалът ще бъде открит от Скот Хилиър на 24 ноември в 16:00 ч., когато той ще  разкаже за предизвикателствата и удовлетворението в работата на филмовите режисьори. В петък ще бъдат показани някои от най-новите независими късометражни филми от цял свят. Сред тях е забележителният филм на белгийския режисьор Кевин Мюл – „Невероятният живот на Роки”. Следва филм-победител в категорията за най-добър документален филм извън Европа „Салам Ръгби”, който разказва за жените, играещи ръгби в Иран. В съботния ден Докуфест ще даде възможност на участниците да погледнат назад в миналото чрез поредица от късометражни ленти. Фестивалът ще приключи с прожекция на най-добрите наградени филми за 2011 г.

Изборът на филми е направен от Александър Акоста Осорио, четвъртокурсник в АУБ, който през лятото отговаряше за маркетинга и комуникациите за Латинска Америка и Балканите на Европейския независим филмов фестивал. Фестивалът за късометражно кино се организира от Американския университет в България със съдействието на Европейския независим филмов фестивал, Студентския филмов фестивал Early Bird,  Международния фестивал за документални и късометражни филми, Международния фестивал за късометражно кино In the Palace и ЮЗУ „Неофит Рилски”.

Албена Кехайова 

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...