България 21 век
    Чикаго

А  Р  И  З  О  Н  А


15 декември 2008 г.
Честито Рождество Христово
Новата 2009 година!

      Добре дошли - велики наши празници Рождество Христово и Нова година 2009!
      Очакваме ви – добре дошли при нас – отново с надежда, вяра в бъдещето и любов сред хората!
      Откакто сме в САЩ вече свикнахме да посрещаме това най-свято и чакано време по различен начин. На север край Големите езера – както в България - с бял и пухкав сняг. На юг край каньоните на Колорадо и сред кактусите край червените скали – с ярко слънце от чистото небе!
Пълен текстЧестита Новата 2009 година!

15 декември 2008 г.
ОТКРИТИЕ В АМЕРИКА

      Откакто Архимед възкликна “Еврика”, та до ден днешен всеки в даден момент намира в себе си откривателя.
      Подобно на древния учен, аз също бях готова да извикам “Еврика”, когато преоткрих страната, в която прекарах над 17 години от своя живот. По своему. Знаех я от филми и книги, от разказите на другите. Допусках разбира се, че една страна разпростряла се на половин континент би трябвало да има от всички природни красоти. Но общо взето опитът ми се базираше на впечатления от Югозападните щати, а те като че ли си приличат. Новите впечатления, които получих след тези 20 дни в Средните и Североизточни щати, обърнаха стрелката на 180 градуса. Друго е, когато видиш всичко това със собствените си очи и изпиташ със собственото си сърце.
Пълен текстАМЕРИКА

15 ноември 2008 г.
Български ритми на Запад
50 концерта на “Кабиле” в САЩ!

      На 30 октомври в парк “Енканто”, Централен Финикс, оркестър “Кабиле” събра пъстроцветна публика, която извиваше хора и ръченици цели три часа. Искрена изненада бяха значителната част американци, които синхронизирано играеха българските хора. Къде, кога и как ги бяха научили за мен остана необяснимо.
Пълен текст“Кабиле”

15 октомври 2008 г.
“Галина” навърши една година!

      На 2 октомври 2008 г., вечерта, в сърцето на Даун Таун Скотсдейл, се събраха почитатели и познавачи на модата. Галерия “Галина” навърши една година! Десетина млади, стройни и красиви манекенки дефилираха в красивите рокли на нашата интересна дизайнерка Галина Михалева и нейната съдружничка Антоанета Балабанова.
      Тоалетите в ренесансов стил, които момичетата елегантно представиха под звуците на музиката, предизвикаха искрен възторг. Цветовете са ненатрапчиви, топли и спокойни. Кройките - невероятни, с оригинални решения и акцети. Прическите и бижутата, като допълнения към тоалетите - поразяващо уникални.
Пълен текстМодна галерия “Галина” Аризона

15 май 2008 г.
Канонично Освещаване на Храма “Света София, Вяра, Надежда и Любов”
Финикс, Аризона

      “А каква може да бъде просбата ни днес, освен: Да благослови Бог България и българите във Финикс, Аризона, …с Господа да побеждаваме злото и смъртта и да пребъдваме в изобилен живот в Негово име ….. Всичко останало ще ни се придаде.” (из Великденското обръщение на Негово Високопреосвещенство Митрополит Йосиф).
      В живота на една етническа общност има светли дати и мрачни събития. Измеренията за значимостта на датите и събитията тръгват от устоите на вярата, самобитността, етноса. Не случайно един от най-китните празници на българите - Цветница - бе избран за каноничното освещаване на обновения Храм “Св. София, Вяра, Надежда и Любов” във Финикс, Аризона.
Пълен текстФиникс, Аризона - Храм “Света София, Вяра, Надежда и Любов”

15 март 2008 г.
Вселената се вижда най-добре от Аризона
Българин в “Страната на астрономията”

      Аризона е сред най-известните и обичани от астрономите места. Тук се намират множество обсерватории и други научни центрове, които изследват най-загадъчни и непознати явления, като създаването на Вселената, раждането и краят на планети, звезди и галактики. Така е и защото въздухът над щата Аризона е кристално чист и прозрачен, а облачните дни през годината се броят на пръсти.
Пълен текстГалактиката

15 януари 2008 г.
Зимна спортна приказка от Марикопа

      Едва ли по света има човек, който гледа кино, да не познава пейзажа на Аризона. По тези места Холивуд е навъртял толкова лента, че ако се опъне в права линия – стига Луната! Жълтите пясъчници и сгорещените от слънцето яркочервени скали с нахвърлените в безкрая грамадни зелени кактуси са омайният и хипнотизиращ фон на безбройните филм-шедьоври за Дивия Запад.
      Но само щом стотиците яки коня в мотора на твоята кола изгазят това застрашително великолепие и пред теб изникне Финикс – град сякаш наистина роден в огнената жарава на пустинята, човек широко отваря очи от изненада. Особено ако идва от януарските снежни виелици и студеното дихание на северните щати.
Пълен текстМарикопа - Аризона

15 декември 2007 г.
Аризонска история 2

      В предишната част стигнахме до 1848 година, когато хиляди американци се устремяват по легендарния път на Златната треска, през Аризона към Калифорния…
      1889 - Финикс става столица на Аризона
      През 1858 г. американската поща организира доставката на пратки от Сент Луис до Сан Франциско през пустинята Аризона. По целия път се поставят военни постове за защита на пощенските куриери и пътуващите.
Пълен текст1889 - Финикс, Аризона

15 ноември 2007 г.
БЪЛГАРСКА МОДА В СЪРЦЕТО НА SCOTTSDALE

      Официалното откриване на галерията на Галина Михалева (13.Х.) надмина многократно традиционната почерпка от чаша вино и парче сиренце.
      Както винаги Галина не се ограничи в рамките на стандартното. Мини-бюфетът - екзотичен и елегантен, музиката - в синхрон с магията на тази част от Scottsdale, а модното шоу - просто блестящо с оригиналност и изпълнение!
      Броени дни след гала–откриването, участието на Галина в Brest Cancer Art Galary Walk- Downtown Scottsdale (1.X.) засенчи всички останали презентации! Момичетата и момчетата на Галина (танцьори от АSU), не само дефилираха в уникалните и актуални тоалети на нашата дизайнерка, а направиха великолепно танцово-поетично шоу.
Пълен текст


Аризона - мода

15 ноември 2007 г.
Аризонска история

      Преди 14 000 години!
      Нашата съвременна история има доказателства, че още преди 14 000 години по земите на днешна Аризона е съществувала своеобразна цивилизация. Естествено е тогавашните хора да са преживявали от лов и от все още примитивно земеделие. Живеели в пещери, които били по много практичен начин разделени на отделни жилища. Във всяко от тях, вероятно, са пребивавали хора от дадена родова група.
Пълен текст


Аризона

15 септември 2007 г.
Придобивка, с която всички се гордеем!

      Малцина са българите във Финикс, които не познават или не са чували за Галина Михалева и всички сме единодушни в ласкавата оценка за нея и за това, което твори. Нещо повече - ние наистина се гордеем с нея, с нейните преподавателски успехи във Phoenix College и Arizona State University, с нейните уникални модни решения – ефектни, красиви, но и приложими, запомнящи се и открояващи се...
Пълен текст


Мода

1 май 2007 г.
В БАРСЕЛОНАТА НА ФИНИКС

      Срещнахме се в Барселона.
      Барселона – аризонската, по-точно във Финикс, е един загадъчен ресторант, проснал се нашироко сред палмите, изтъкан от изписани летни сепарета, като бедуинските шатри с вдигнати платна та да се проветрява, но вътре с канапета и шезлонги, затрупани с меки възглавници - да им е удобно и да са рахат хората, що идват тук да отмарят и да пробват новите южни деликатеси на майсторите.
Пълен текст


Аризония 2007

15 април 2007 г.
“Българска Аризона 2007”
Първият фестивал на Българската култура, изкуство и спорт в Аризона,
Организиран от вестник “Български хоризонт” – Финикс, САЩ,бе посветен на България в Европейския дом


      Разни са били обидите или желанията, с които много българи са пресекли Атлантика в посока Изток-Запад. Сега повечето пилигрими са помъдрели от истините, научени в живота, и посоката Запад – Изток не е чужда в душите им. Назад, към корените в Родината, наведнъж или по много пъти, това няма значение, но българското вече свободно обитава душата ти и можеш да си естествен и свободен такъв, какъвто си се родил, макар и на половин обиколка по земното кълбо разстояние...
Пълен текст


Аризония 2007

15 април 2007 г.
АРИЗОНИЯ 2007

      Идеята се роди спонтанно, някак авантюристично. По-скоро емоционален порив, отколкото разумно начинание. Прегърната от шепа ентусиасти, „Аризония”, с предизвикателното доуточняване „фестивал на българската култура, изкуство и спорт” – СТАНА! Получи се. Е да, не продължи достатъчно дълго, но наистина се получи.
Пълен текстАризония 2007
15 март 2007 г.
Опит за летене

      Първият български фестивал в Аризона може да се символизира с познат в българската литература израз "Опит за летене..."
      Никой не знае как ще започне и как ще свърши първият опит за летене.
      Но, щом даваме пример от живота на птиците, трябва да сме оптимисти - всичко що лети е направило някога своя първи опит за летене! Никое пиле не се е побояло, че ще падне още щом разпери криле извън гнездото. Иначе не би го имало този хвъркат свят в небето.
Пълен текстАризония 2007
15 март 2007 г.
ФЕСТИВАЛ НА БЪЛГАРСКАТА КУЛТУРА, ИЗКУСТВО И СПОРТ
"АРИЗОНИЯ 2007"

     Фестивалът на българската култура, изкуство и спорт "Аризония 2007", който се провежда под егидата на вестник "Български хоризонт" на 1 април, неделя, във Финикс е първо по рода си събитие за българите в Аризона.
     Представяме ви програмата и някои от участниците в празника.
Пълен текстМарина Лойд
15 март 2007 г.
Пътят към успеха не е като по филмите

     За новото поколение българи - децата ни, които ще получат висшето си образование тук, винаги съм казвала, че имат огромен потенциал и възможности, които не бива да пропускат. Някои от тях вече започват да доказват това! И ние ще Ви държим в течение за успехите им, защото трябва да знаем за тях и да се гордеем с тях!
Пълен текстсемейство МановиMain

Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago