15 ноември 2008 г.
Български ритми на Запад
50 концерта на “Кабиле” в САЩ!

На 30 октомври в парк “Енканто”, Централен Финикс, оркестър “Кабиле” събра пъстроцветна публика, която извиваше хора и ръченици цели три часа. Искрена изненада бяха значителната част американци, които синхронизирано играеха българските хора. Къде, кога и как ги бяха научили за мен остана необяснимо.
Българският оркестър отново прави голяма обиколка на Щатите по програмата на градските паркове “Фолклорни танци”. За краткия период от 6 август до 19 ноември те имат 50 концерта в Ню Йорк, Чикаго, Лос Анджелис, Сан Диего, Финикс, Бостън... За тях това е нищо, случвало се е да пеят и през ден, ако не всеки ден. Особено в България - най-често на сватби, кръщенета и други празници.
На въпроса ни към Дженко Андреев /гайда/ къде най-добре са били посрещнати в САЩ той отговаря без колебание:
- Навсякъде! Много съм горд и радостен, че ги влече българската народна музика и че знаят да играят хората ни.
А Иван Хаджиев /акордеон/ спонтанно вмъква:
- А аз съм още по-горд, че сме преки разпространители на нашите уникални ритми. Дори, според мен, на тази географска ширина те придобиват ново звучение. А сме ги свирили хиляди пъти досега.

Всички са професионалисти - на постоянни ангажименти към Тракийския и Сливенския ансамбли. Свиренето им е “фул тайм джоб”, но по всичко личи че е и мисия, страст, призвание. Иначе магията на тези ритми не би могла да ни държи така наелектризирани.
В групата са още Ангел Георгиев /тъпан/, Никола Докторов /кавал/ и водещата Донка Колева - вокал. Гласът й е топъл, спокоен и плавен, присъствието и е решаващо за успеха на турнето. Неуморима, без да оставя микрофона, тя се включва и в танците, а понякога дори хореографира, показвайки по-малко познатата стъпка на някое хоро.

Музиката на “Кабиле” е основно от Тракийския край. Самото име на групата е истинско име на село, недалече от Ямбол. Всички са израснали с тези ритми. В кръвта им са. Всички са от този край. А сега тази чудесна музика и неравноделния такт пълнят душите на хората от Америка. И то не за първи път. По всичко личи - не и за последен.

Дафни Кърчева - Оррис

Назад


“Кабиле”
“Кабиле” в Аризона, на един от петдесетте им концерта в САЩ - 2008

“Кабиле”

Донка Колева - главен вокал на оркестъра

“Кабиле” Аризона

Българско хоро във Финикс под звуците на оркестър “Кабиле”

Copyright 2005-2008 Bulgaria21.com Chicago