15 март 2007 г.
Пътят към успеха не е като по филмите

     За новото поколение българи - децата ни, които ще получат висшето си образование тук, винаги съм казвала, че имат огромен потенциал и възможности, които не бива да пропускат. Някои от тях вече започват да доказват това! И ние ще Ви държим в течение за успехите им, защото трябва да знаем за тях и да се гордеем с тях!
   

    Това е и поводът да Ви срещна с Ели Манов. Само на 24 години тази крехка, фина и усмихната млада дама с момичешки блясък в очите, е дипломиран и работещ Doctor of Dental Surgery, а наградите й за академични, научни и практически постижения могат да запълнятцяла стена. Ето някои от тях - на American Academy of Implant Dentistry; Outstanding Achievement in Operative Dentistry; Outstanding performance in oral pathology, и мн.др. Че ще бъде стоматолог Ели решава още в гимназията, след като през лятото асистира на татко си - известният на всички ни д-р Любо Манов.
    Благодарение на високия си успех от гимназията, Ели получава разрешение да завърши само за 3 години бакалавърската програма по биология в University of the Pacific. След дипломирането посвещава лятото си на научни изследвания в областта на биологията. Успехът не закъснява - само за месец Ели открива ДНК, което университетските учени се опитват да направят от години. Това ДНК носи нейното име - PLASMID EM. Отказва предложената й работа в научната лаборатория на университета, защото междувременно взима с много висок резултат приемния изпит за Dental School of University of the Pacific и е единствената, която получава специалната стипендия на Декана. След 3 години се дипломира 3-та по успех във випуска, а лицензът който взима е т.нар. Original Board, който важи не само за един, а за цели 12 щата.

    - Ели, разкажи за следването си и пътя към успеха.
    - Пътят към успеха не е като по филмите. Желание и много труд - това е. Следването ми беше интересно - много трудно и интензивно - взимах по 9-10 класа на семестър, занимавах се и с клинична работа, с пациенти също.

    - Навреме си се ориентирала какво искаш да правиш и как да го постигнеш?
    - Да. Винаги съм се възхищавала на татко и това, което е постигнал - успешният му бизнес се дължи на огромен труд и желание, които е влагал винаги. Исках да му помогна да направим този бизнес семеен, за да може един ден, когато той се оттегли, да не се налага да го продава на непознати, които могат и да го съсипят. Сега, след като завърших и знам колко е трудно това училище, просто нямам идея как татко и Зузко (д-р Иван Грозданов) са постигнали всичко това при положение, че не са знаели и дума английски, когато са дошли в Щатите. Изпитите са жестоки - приемният, още два т.нар. бордове, които взимаш по време на обучението, и финалният практически борд, който те лицензира като DDS. Както вече споменах и самото следване е много сериозно.

    - Вече работиш заедно с татко ти, смятате ли да разширите бизнеса?
    - Да, идеята ни е да съберем на едно място двата офиса, които сега имаме, за да улесним пациентите си и административната страна на бизнеса. Новият офис ще бъде голям и модерен, в момента работим по изграждането му.

    - Ели, кой кого учи - татко ти теб, или процесът е взаимен?
    - По-скоро е взаимен - за мен е безценен неговият опит - като стоматолог, като начин на общуване с пациентите; той ме учи и на административната страна на нещата, която за мен е сравнително нова. За него са полезни знанията ми за най-новите технологии и материали в областта ни, както и начина ми на подход към американците - аз съм израснала тук и като че ли съм по-близко до културата им.

    - Много хора имат страх от стоматолога. Ти си млада и красива и това би могло да е достатъчен повод (особено за мъжете) да седнат на стола ти. Но ако трябва да сме сериозни - как се справяш със страха на хората?
    - Да, стоматологът трябва да е и малко психолог - да намери верния подход към всеки пациент, за да се чувства той спокоен и в сигурни ръце. Обучението в Дентал училището включва и познания за много други здравословни проблеми, които често обсъждаме с пациентите си - те ги споделят и понякога са изненадани от познанията ми за различни болести и медикаменти. А това е така, защото зъбите ни не са самостоятелно понятие, а част от целия организъм. Болните зъби и венци не само могат да окажат влияние на други органи, но по състоянието им могат да се диагностицират и различни заболявания.

    - Има ли личен живот д-р Ели Манов? Как се виждаш след 10 години?
    - Да, гледам винаги да намирам време за забавления. Следването беше трудно, вече работното ежедневие също е напрегнато и отговорно, но аз съм млада и мисля, че ми е рано за по-сериозно обвързване, затова на този етап наблягам на това да се срещам с приятели. Обичам да танцувам, да спортувам, да пътувам и използвам всяка възможност за това. След 10 години - не зная - бих искала да имам собствен дом, подходящ човек до себе си и да си гледам бизнеса.

    - Деца?
    - О, да. Когато му дойде времето. Аз много обичам децата, но смятам, че е необходимо първо да изградиш стабилна връзка и взаимоотношения с някого и тогава да създаваш деца. Всичко с времето си!

    Да, това е самата истина - всичко с времето си. Най-ценният и скъп ресурс. Защото е абсолютно невъзстановим! Чест прави на Ели, че е била достатъчно разумна да го използва по най-подходящия начин, за да изгради бъдещето си. Вече може да бере плодовете на труда си! Защото го заслужава! И е доказателство за това, че когато знаем как да подреждаме приоритетите си и използваме разумно времето си - то наистина ще ни стига за всичко и ще работи в наша полза.

Тина Стоева

Назад


семейство Манови

"Винаги съм се възхищавала от татко и това, което е постигнал - казва д-р Ели Манова. - То се дължи на огромен труд. Исках да му помогна..."

На снимката - семейство Манови


Интернет дизайн