15 януари 2008 г.
Зимна спортна приказка от Марикопа

Едва ли по света има човек, който гледа кино, да не познава пейзажа на Аризона. По тези места Холивуд е навъртял толкова лента, че ако се опъне в права линия – стига Луната! Жълтите пясъчници и сгорещените от слънцето яркочервени скали с нахвърлените в безкрая грамадни зелени кактуси са омайният и хипнотизиращ фон на безбройните филм-шедьоври за Дивия Запад.
Но само щом стотиците яки коня в мотора на твоята кола изгазят това застрашително великолепие и пред теб изникне Финикс – град сякаш наистина роден в огнената жарава на пустинята, човек широко отваря очи от изненада. Особено ако идва от януарските снежни виелици и студеното дихание на северните щати.

Не ще повярваш колко примамлива е истината, ако не си сред нея!
Влизаш в един изумруден град, в който са наредени разнолики къщи и сгради с обширни градини. Едри грейпфрути и портокали висят по вечно-зелените дървета. Преди век и половина по тези места е била мъртва пустиня, но потомците на безстрашните пионери в Американския Югозапад построяват над 200 мили оросителни канали и постепенно сътворяват фантастичен оазис.
Финикс, Скотсдейл и въобще мегарайонът Марикопа в днешно време са като магнит за заселници от десетки други американски щати и чужбина. Тук слънцето и сухият климат са най-добрите гардове на човешкото здраве.
И още нещо: едва ли по някое друго място ще се намерят толкова тенис-кортове, голф-игрища, открити плувни басейни, игрища и стадиони, естествени и построени трасета за ходене, бягане, колоездене, катерене и туризъм, които да работят 365 дни в годината!

Разсъждавайки в тази насока може да стигнете и до едно от най-удачните решения, които човек може да вземе през зимата, ако живее някъде в посока на Канада:: да си стегне багажа /не взимайте балтон и ботуши/, и да нагази в Аризона!
Поканете си удачен спътник за седмица – две, може да е и вашата тенис ракета, и прекарайте най-хубавата си зима на топло! И спортно!

Климент ВЕЛИЧКОВ

Назад

Марикопа - Аризона



Интернет дизайн