Как да се предпазим от Алцхаймер и други заболявания и да живеем по-дълго

Болестта на Алцхаймер (БА) засяга повече от 5.4 милиона американци; тя засяга също така повече от 30 милиона души по света. Това е шестата водеща причина за смърт в Съединените щати след сърдечните заболявания, рака, хроничните респираторни заболявания, инсулта и катастрофите. Към 2050 година, без ефикасна превенция и лечение се очаква 160 милиона души в света да заболеят от Алцхаймер, включително 13 милиона американци, което е възможно да доведе системата на здравеопазването до фалит.

За разлика от някои други хронични заболявания, заболеваемостта от Алцхаймер се повишава. Откакто за първи път е описана преди повече от 100 години, за болестта на Алцхаймер няма ефикасно лечение. Но това явно предстои да се промени.

В наскоро публикуван научен доклад Дейл Бридизън от Университета на Калифорния, Лос Анжелис и Института Бак посочва, че 9 от 10-та пациенти, участвали в програмата на изследването показали възстановяване на когнитивното влошаване, свързвано с болестта на Алцхаймер.

Болестта на Алцхаймер

Сред участниците в изследването направените промени в начина им на хранене, повишаването на физическата им активност, тренирането на мозъка и социалните дейности довели до подобряване на когнитивното им представяне. Бридизън подчертава, че идентифицирането на факторите за ранните симптоми на Алцхаймер трябва да се основава на конкретните дефицити и дисбаланси на пациента. Той добавя, че много елементи в неговата програма могат да се използват като стратегия за превенция, дори и при хора без симптоми на БА.

Д-р Лизенен Ла Фойет от Greenbrae, CA, въз основа на изследването на Бридизън и на своята практика, посочва, че ние всички можем да подобрим здравето си и да повишим шансовете си да живеем дълъг, здрав и продуктивен живот като включим колкото се може повече от тези 36 елемента от програмата в ежедневието си.

Тук даваме част от списъка с уговорката, че определено трябва да се консултирате с личния си лекар относно дозите, противопоказанията и слабите места конкретно свързани с вашите мозък и тяло.

1. Елиминирайте или в голяма степен намалете консумацията на простите въглехидрати и фабричните храни, които включват захар, зърнените храни и другите нишестета, понеже те могат да причинят възпаление в мозъка.

2.  Добавете пробиотици в хранителния си режим (кисело мляко, хляб с квас, кисело зеле).

3. Пийте по 125 мг (5000 МЕ) витамин D3 всеки ден.

4. Пийте добър мултивитамин всеки ден.

5. Пийте витамин B6 всеки ден.

6. Пийте витамин B12 всеки ден.

7. Пийте CoQ10 всеки ден.

8. Добавете рибено масло в храната си.

9. Консумирайте кокосово масло всеки ден.

10. Правете интензивни упражнения, 30 до 45 минути, 5 дни в седмицата.

11.  Спете по 8 часа на нощ.

12.  Не яжте минимум 3 часа между вечерята и лягането си.

13.  Пийте куркума всеки ден. Може също ашваганда и Bacopa monniera всеки ден.

14.   Ако ядете месо, нека да е пилешко, риба, но не отглеждана в развъдници, а от време на време, говеждо от хранени на паша животни.

15.   Почиствайте зъбите си с конец поне два пъти на ден.

16.    Медитирайте всеки ден – медитация, достатъчен сън и упражнения подобряват притока на кръв в мозъка и задействат генериране на неврони.

Знаем, че здравето е въпрос на усилена и целенасочена работа. Купувайте си качествени витамини, хранителни добавки и здравословни храни. Грижете се за здравето си.

 

Източник: http://www.dailykos.com/story/2014/12/26/1354144/-Alzheimer-s-Disease-Reversed-For-the-First-Time#

 

You may also like...