Piano 24 – инициатива за закупуване на концертен роял

“PIano 24” се нарича инициативата на Фондация “Академия Класика” за закупуване на концертен роял за новата зала на Балчик в Мелницата. Тя бе представена през пролетта пред журналисти в БТА и продължава да търси подкрепа сред обществеността.

Piano 24 - инициатива за закупуване на концертен роял

Инструментът, който ще се закупи, ще позволи на него да свирят пианисти от световен мащаб, ще се използва за нуждите на многото фестивали и концерти, които се провеждат край морето, ще помогне в обучението на младите пианисти. Сред музикантите, които са гостували на организирания от фондацията фестивал “Balchik Classic Days”, са изключителните Дерек Хан, Габриела Монтеро, Георги Черкин, Людмил Ангелов, Юстус Франц, Атанас Куртев и други водещи музиканти от световния подиум. Всички те са допускали компромис с инструмента, на който трябва да свирят, заради желанието на публиката да ги види и слуша на сцена “Мистрал” в Балчик.

Тази година събитието ще привлече вниманието на музикалната общественост в България от 22 до 29 юли, когато ще се проведе осмото издание на фестивала. Акцентът в програмата през месец юли ще бъде насочен върху младите български таланти. Фестивалът ще възроди традицията за провеждане на майсторски класове и по този повод в Балчик ще пристигне проф. Борислава Танева, за да посвети в магията на клавирното изкуство 10 млади пианисти от различни краища на страната. В края на фестивала те ще покажат наученото пред публиката.

Кулминация в програмата на фестивала ще бъде т.нар. Пиано ден, който ще се проведе на 25 юли. Сцена “Мистрал” ще оживее още в началото на деня, когато ще се проведе своеобразен пиано маратон. За да привлече вниманието на обществеността към идеята за събиране на средства за пиано, Общината ще боядиса пешеходните пътеки край морето в пиано стил. Художници ще изрисуват най-дългата цветна клавиатура по крайбрежната алея на Балчик. Piano Station е името на другата атракция, която ще забавлява туристите в Балчик. На своеобразни пиано-спирки ще има разположени истински инструменти. На тях всеки, който почувства в себе си достатъчно артистичен дух, може да свири и забавлява околните минувачи. Всички те ще бъдат призовани да дарят средства за нов роял, които ще се събират на вечерните концерти.

“Софийски солисти” да партнират на Надежда Цанова и Петър Македонски във вечерния концерт, посветен на клавирната музика. Той ще бъде открит от изключителната Констанца Дюлгерова, която учи във Виена.

Пиано денят ще завърши с лятно кино, отново на музикална тематика.

Кампанията за събиране на средства ще продължи докато стане възможно закупуването на качествен инструмент за новата концертна зала на Балчик. Подкрепата си към инициативата изразиха много от най-добрите български музиканти, както и БТА, БНР, редица регионални медии. На завършилия неотдавна хоров фестивал се събраха близо 1300 лева, които певците дариха за благородната кауза.

Фондация “Академия Класика” се обръща към всички българи по света, които вярват, че просперитетът на една нация преминава през културата, да дарят средства за закупуване на роял за град Балчик. Банковата сметка на благотворителната акция е BG70 UNCR 7000 152288 8431.

 

You may also like...