Левски – Велик и Безсмъртен

Апостолът в Премеждие

Настоящата година отбелязва две знаменателни дати свързани с името на нашия незабравим национален герой Васил Левски – 144 години от смъртта и 180 години от неговото рождение. Всеки носещ името българин, у когото все още е останало живо националното чувство и спомена за нашата героична история, ще посвети време и размисъл за трагизма и величието на един човешки живот, който остави неугасваща диря и продължава да разпръсква все по-ярка светлина въпреки неумолимия ход на времето.

На 18 февруари, 2017 г., Ново Българско Училище в Нейпървил, Чикаго, припомни чрез силата на театралното изкуство черти от характера на Васил Левски. Представлението Апостолът в Премеждие, адаптирано по едноименния разказ на Иван Вазов премина при голям успех и създаде невероятно въодушевление сред ученици, учители, родители и приятели на училището.

Представлението Апостолът в Премеждие

Представлението Апостолът в Премеждие

Разказът пресъздаде истинска случка от изпълнения с повратности и изпитания живот на революционера. В неговата адаптация участваха ученици от седми и четвърти клас, както и двама възрастни. Вилиян Попов, в ролята на Левски, Иван Узунов, в ролята на Христо Ковачев, Теодор Чалъков, в ролята на Али Чауш, Владимир Станоев и Борис Трифонов, в ролите на турското заптие и чиракът, се справиха блестящо и пресъздадоха убедително характерите на героите на сцената.

Васил Левски на сцената

Героите на сцената

Камелия Попова, учител по история, инициатор и сценарист, режисира представлението с дълбокото убеждение, че образът на Васил Левски продължава да вълнува и възпитава със своето мъжество, дързост, самообладание и невероятна сила на духа. Всяка година тя посвещава време и усилия да предаде това разбиране на своите ученици под формата на открити уроци, лекции и викторини. Театралното училищно представление Апостолът в Премеждие, обаче, е първо по рода си не само за училището, но и за българската общност в Чикаго. Напълно безвъзмездно посветиха своя професионализъм и талант операторът Камен Бонев, пристигнал специално от Питсбърг за сценичното фотографско и видео заснемане, и представители на компанията PSAV Inc., които бяха изпълнители на звуковото оформление. Голяма част от костюмите и декора бяха автентични или доста близки до епохата. Те бяха издирени, закупени, изработени или предоставени от Камелия Попова, Нели Чалъкова, Румяна Николова, Мария Христова, Полина Тодорова и Иво Торосян. Неоценима беше помощта на Сдружение «Български Музеи», Чикаго в лицето на Елена Табакова, както и на College of DuPage, Glen Ellyn и School of Performing Arts, Naperville. Предстои публикуване на видео на цялото представление на Интернет.

Апостолът в Премеждие в Ново Българско Училище, Нейпървил

Апостолът в Премеждие в Ново Българско Училище, Нейпървил

Съботната вечер на 18 февруари 2017 г. остави неизличима следа и развълнува дълбоко всички участници и зрители на Апостолът в Премеждие в Ново Българско Училище, Нейпървил. В нашето имигрантско ежедневие сега, повече от всякога, имаме нужда от подобни докосвания до величието и духът на хората, които написаха българската история с кръвта си.

Камелия Попова

 

You may also like...