3 награди за училище „Джон Атанасов” в конкурса „Прехвръкна птичка” на ДАБЧ

И тази година за шести пореден път Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) проведе конкурса по пеене „Прехвръкна птичка“. Право на участие имат деца и юноши от българските общности извън България.
С радост споделяме, че и трите участнички от училище „Джон Атанасов“ са получили отличия от този конкурс.
Виктория Тошева  спечели трета награда, а Теодора Величкова и Виктория Жекова – поощрителни награди в първа възрастова група – от 6 до 10 години.

Държавна агенция за българите в чужбина

Виктория Тошева е родена на 13 ноември 2007 година в Еванстън. Майка ѝ, Петя Тошева,  е музикален педагог и преподавател по музика в училище „Джон Атанасов“, Чикаго.  Може би това обяснява и нейните музикални наклонности. Вики свири на пиано от 5- годишна и го прави с удоволствие. Дори няма нужда да я подсещат да се упражнява. Наскоро е споделила в къщи, че иска да стане естрадна певица. Лесно научава нови песни и на български, и на английски. Тя сама е харесала песните, с които да участва в конкурса. В домът на Вики се говори изключително и само на български – тя все още има акцент на английски, макар и да е родена в Америка. Вики посещава училище „Джон Атанасов“ вече 4 години и тази година успешно завърши първи клас. Изключително ученолюбива, усърдна и целеустремена, Вики е отлична ученичка и в американското училище. Сред любимите и предмети и извънкласни занимания са математика, четене и на двата езика, шах, гимнастика, плуване, пиано, а от идната година ще пее и в хор. Нека ѝ пожелаем нейната дисциплинираност и стремеж към съвършенство да я водят напред към още по-големи постижения!

Теодора Величкова е родена на 3-ти декември 2007 г. в Чикаго. Двамата родители са българи и с желание водят детето си на българско училище, за да научи майчиния си език и за да съхрани българското в себе си.
Теди никога не се е занимавала професионално с музика – не е ходила на уроци по пеене или пиано, или на какъвто и да е друг инструмент. Нейният талант си е просто дарба. И тази дарба е наследена от рода на майка ѝ, която е от един малък китен град в полите на Пирин планина – Гоце Делчев, който в миналото се е наричал Неврокоп. Именно в този град през 1946 год. е създаден първият по рода си самодеен ансамбъл, който носи името „Неврокопски ансамбъл за народни тесни и танци”. В този ансамбъл е пяла прабабата, бабата и майката на Теди. Ето какво сподели майката на Теди: „Аз имах огромното щастие да бъда част от този ансамбъл, някъде около 10 години. Прекратих участието си, защото дойдох да живея в САЩ, но въпреки това, всеки път, когато се върна там ги посещавам и дори те продължават да ме вземат с тях по концерти. Винаги, когато ходя при тях, вземам със себе си и Теди, за да почувства и тя това, което аз изпитвам към българския фолклор. Сама тя има желание да идва и винаги се опитва да научи песните, които пеем”.

По случай Националния празник 3-ти март, Теодора и Виктория  подготвиха и изпяха заедно хайдушка народна песен на открит урок с тема „ Робството и борбата за свобода, отразени в  народната песен“.  Изпяха я артистично и с желание – сякаш бяха пра-пра внучки на Филип Тотю. Теди също сама участва в изборът на песни за конкурса и не просто ги изпява, а изиграва пред камерата.

Иначе Теди е едно нормално и земно дете. В българското училище е много дисциплинирана и много отговорна към учебните занимания. От извън класните занимания Теди ходи на художествена гимнастика и актьорско майсторство, обича да рисува и да чете книжки. Амбициозна е, когато си постави някаква цел, преследва я докрай.
На  обичая „прощъпулник” едно от нещата, които Теди избира е микрофон. Майка ѝ разказва, че още тогава тя е усетила, че дъщеря ѝ ще харесва музиката. И може би песента ще е нейното призвание, защото тя непрекъснато си пее или тананика нещо.
А на нас не ни остава нищо друго освен да ѝ пожелаем  успех.

Виктория Жекова е третата участничка от у-ще „Джон Атанасов“. Тя, както и Теодора Величкова има поощрителна награда от конкурса по пеене за деца и юноши от българските общности в чужбина „Прехвръкна птичка“ 2015.
Виктория Жекова е родена на 15-ти Септември 2006, в Reston, VA.
В семейството на Вики няма музиканти, ако не броим вуйчо и, който е бил DJ и баща и, който постоянно изтъква че като малък е пял във хора на Варненските момчета и е бил много добър. Майката на Вики казва, че пее фалшиво, но пък може да рисува, тъй като е възпитаник на художествена гимназия.
Още от детската градина  – „Слънчева дъга“ във град Варна Вики развива своя музикален и артистичен талант под ръководството на музикалната ръководителка – г-жа Войдичева. Там са подготвяли  по две представления на година. Вики винаги е учила текстовете и песните бързо и без грешка. В семейството на Вики често са се  шегували, докато са живели в България, че тя е американка, която не говори английски. Тук детето се приспособява много бързо – в САЩ живее по-малко от година, но въпреки това в семейството настояват да се говори само на български. През лятната ваканция Вики ще ходи на уроци по пиано и вероятно ще продължи и след това.
Ето какво още споделя за нас майката на Виктория Жекова:
„С Вики живяхме в България 4 години, но решихме да се преместим обратно в САЩ, в Чикаго през 2014.
Тя е отгледана от близките ни, баби и дядовци, с много любов и грижи и винаги е била много весело и усмихнато дете. Много обича да се забавлява. Обича морето и черноморската рибка. Музиката ѝ доставя огромно удоволствие – постоянно я чувам как нещо си пее или тананика, като играе или се подготвя за училище. Когато пътуваме в колата си измисляме песни и римуваме.Сетих се, че Вики преди време много обичаше да прави bit box с уста, но не знам защо затихна. Предполагам че като всяко дете иска да стане певица, а също  и ветеринар… Веднъж си говорихме че искала да стане известна като Мадона  – и нея слушаме от време на време, както и стари песни от 90-те.“
Ето какво мисли за Виктория учителката по музика в у-ще „Джон Атанасов“ Чикаго:
„Вики има невероятен певчески потенциал. Гласът ѝ е звучен и богат на обертонове. С лекота научава различни по стил песни и интонира вярно. Иска ми се да е по-уверена и спокойна когато пее, защото е много способна и се справя отлично с всякакви предизвикателства. Решението ѝ да участва в конкурса по пеене тази година малко закъсня и нямахме време да работим достатъчно преди записът. Според мен тя има потенциал да спечели и по-висока награда – може би догодина.“
А майката на Вики споделя своите впечатления за обучението в българското и в американското училище: “Голям принос имате Вие, учителите от Джон Атанасов защото насърчавате и напътствате децата и те проявяват искрен интерес към музикалните занимания и учат песните сами.  В американското училище мисля, че програмата им не включва допълнителни артистични занимания и не учат наизуст песни или стихчета…“

И ние се радваме на ентусиазма на тези американчета от български произход, които подкрепяни от своите родители и учители гордо славят българската песен и българския език извън пределите на България.
Благодарим на ДАБЧ за предоставената възможност децата да изявят своите певчески възможности с българки песни и да съхранят непреклонният български дух зад граница!
Защото конкурсите, организирани от Държавната агенция за българите в чужбина са точно за това – да подбудят тези млади български таланти зад граница към родолюбие, да им дадат възможност да покажат тази свидна частица, която носят в себе си за цял живот – България, българския език, българските песни и култура.

Петя Тошева – преподавател по музика в БУ „Джон Атанасов”,
специално за в. „България Сега“

Класиране на участниците в шестото издание на детско-юношеския конкурс по пеене „Прехвръкна птичка” 2015 г.

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...