5 стъпки да подготвите имота си за продан

Решението е взето: продавате имота си! Но откъде да започнете? Да се обадите на агент по имоти? Да пребоядисате стените? Паника…

how to get your house market-ready

Нека направим план как да подготвим имота за продан. Ето 5 стъпки, с които да започнете.

1. Не жалете излишните вещи

Превърнете принципа “малко е по-добре” в мото. С течение на времето в дома се натрупват много излишни вещи. Сега е моментът да направите разчистване и реорганизация.

Дарете, рециклирайте и/или изхвърлете излишните вещи. Не ги трупайте в гардероби и шкафове. Гардеробите и шкафовете трябва да са чисти и подредени.

Полезен съвет: Наемете подвижен контейнер, в който да започнете да складирате вещи за новия дом (след като продадете този) и който можете лесно да закарате на склад под наем.

2. Намерете добър агент по имоти

Докато разчиствате дома си, започнете да търсите агент. Разпитайте познати и приятели за препоръки и в никакъв случай не избирайте агент само защото сте роднини или приятели.

Интервюирайте няколко агента преди да се спрете на един от тях. Изборът на добър агент е много важна стъпка.

3. Намерете и подредете всички важни документи

Докато разчиствате, намерете и подредете всички важни документи, свързани с имота – гаранции, документи за покупка, други.

Купувачите предпочитат активен, информиран, подреден продавач. Дайте им всички документи, които очакват, за да стане продажбата бързо.

4. Обсъдете стратегия с агента по имоти

Разчистване и подреждане бяха началните стъпки, време е за основната работа. След избора на агент, изслушайте и се съобразете с неговите съвети какво да подобрите в дома. Например, как да преподредите дневната стая така, че да изглежда с 20% по-голяма, или как да подновите кухненските шкафове.

Добрите агенти знаят как с малки подобрения и инвестиции може да се повиши цената на имота.

5. Ремонти и подобрения

Започнете с промените, които предлага агентът по имоти, за да може снимките на имота да са след тези промени.

Агентите познават местния пазар и знаят как да рекламират вашия имот.

Полезен съвет: По време на пазар на купувача, предвидете инспекция на дома, направена предварително за ваша сметка, така че купувачът да види какви подобрения вече са направени и/или ще бъдат направени преди продажбата.

Започнете с тези 5 важни стъпки и бъдете сигурни, че проджабата на имота ви ще протече бързо и успешно.

 

You may also like...