5 иновации, които ще променят света

Септемврийското издание на списание BBC Science Focus включи “39 идеи, които ще променят света”.  Ето 5 от най-впечатляващите.

1. Водородно задвижвани колиВодородно задвижвани коли

В края на 2015 г. се очаква да бъде пусната първата водородно задвижвана кола на пазара.

Двигателят ще използва химическа реакция на водород с кислород. Очаква се първоначалната цена да е относително висока, тъй като водородът трябва да бъде складиран в резервоари под високо налягане. А този процес се оказва скъп и доста сложен за реализация.

2. Свръх звукови влакове

Свръх звукови влакове

Те ще бъдат задвижвани от въздух под налягане и индукционни мотори във вакумен тунел. Концепцията на Илон Мъск за Hyperloop пътнически влак е той да се движи с 1200 км/ч – много по бързо от японския влак Маглев (600 км/ч).

3. Интернет за всичкиИнтернет за всички

Според Washington Post Елън Мъск чака одобрението на американското правителство за изпращане на 4 000 малки сателита в ниска околоземна орбита. Сателитите ще изпращат сигнал до всеки регион на планетата, дори и до тези, които сега нямат достъп до Интернет.

4. Автономни автомобили

По-рано тази година Daimler Trucks обяви първия по рода си автономен тежкотоварен автомобил, който е лицензиран за движение по пътищата.

Автономни автомобили“Компютрите не се нуждаят от почивка или комфорт” споделят от списание BBC Science Focus.

Автономните автомобили ще бъдат икономични. По-плавното шофиране означава по-малко разходи за гориво. Камионите ще могат да се придвижват подредени един зад друг и по този начин да се намали съпротивлението с въздуха.

5. Звукови пожарогасители

Студенти от университета „Джордж Мейсън“ са разработили устройство, което изпраща звукови вълни и потушава пламъци. “Използвайки правилната честота, огънят изгасва” споделят изобретателите на пожарогасителя.Звукови пожарогасители

Вълните упражняват налягане и спират притока на кислород към огъня, така той се задушава и изгасва.

Изобретението още не е изпробвано върху горски пожари, но студентите са уверени, че технологията ще има силен ефект.

 

b2bmedia.bg

 

You may also like...