10-те години на 21-ви век и доларът

Щатският долар изгуби много от блясъка си през последните 10 години, когато върховенството му бе поставено под въпрос, а стойността – силно намаля.

На валутните пазари последното десетилетие бе тежко за щатския долар. На 31 декември 1999 г. едно евро на практика се разменяше срещу един долар. Десет години по-късно единната европейска валута струва 1,43 долара, което представлява обезценяване на щатския долар с над 30%, отбелязва АФП.

При интервенция на централната банка на САЩ на валутния пазар през септември 2000 г. целта бе да бъде подкрепено еврото и днес подобно действие изглежда праисторическо.

Спрямо други основни валути доларът преживя същите несгоди: той бе сравнително стабилен спрямо британска лира, изгуби близо 10 на сто спрямо йената и се срина с 35 на сто спрямо швейцарския франк.

Към днешна дата доларът продължава да е референтен на валутните пазари. Според най-новите данни на Банката за международни плащания делът на трансакциите в долари е бил 88% през 2007 г. спрямо 91% през 2001 г.

В международните валутни резерви обаче позициите на щатския долар отслабнаха повече.

На 31 декември 1999 г. Международният валутен фонд посочи, че делът на доларите в авоарите на държавите (без САЩ и Китай) е 74,9%.

На 30 септември 2009 г. фондът посочи, че този показател е спаднал до 70,2% и е на най-ниското си равнище, откакто се води статистика за него.

Източник: БТА


Рубини: Назрява нова криза заради евтиния долар

Слабият долар се използва за безпрецедентна спекула на световните финансови пазари, смята един от най-влиятелните икономисти в света

В световната финансова система назрява нова и тежка криза, предизвикана от отслабването на позициите на долара и използването му за безпрецедентна спекулативна игра на валутните, фондовите и стоковите пазари.

Така мисли един от най-влиятелните съвременни икономисти и анализатори Нуриел Рубини. Рубини каза това във видеомост с участниците в международна конференция в южноафриканския град Кейптаун.

Инвеститорите от цял свят сега взимат гигантски доларови кредити и купуват с тях огромни обеми акции и форуърдни контракти (договор да се закупи или продаде актив в определен бъдещ момент на определена цена – бел. р.) на световните пазари, отбеляза Рубини. В резултат на това отиваме към още една още по-тежка финансова криза, изтъкна той, като предупреди, че всички на световните пазари играят една и съща игра и това е изключително опасно.

През последните 12 месеца доларът поевтиня с 13% спрямо кошницата от шест водещи твърди валути.Освен това Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ държи основната лихва на почти нулево равнище, което вече предизвика огромно спекулативно търсене на американската валута.

Рубини добави, че сегашният растеж на световните фондови пазари е “завишен” и не отговаря на състоянието на реалната икономика. Според него този растеж може да продължи още година-две, тъй като правителствата наливат в националните финансови системи гигантско количество пари.

“Може да се говори за Великата парична стена, която сега поддържа световния финансов пазар”, отбеляза той.

В случай на рязък спад на обменния курс на долара обаче тази стена може да рухне, заключи икономистът.

Източник: БТА

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...