Египет и неговите пирамиди

Здравейте, днес ще Ви представим символът на Египет – неговите пирамиди.

Преди да започнем с разходката из величествения Египет, ето малко факти от типа рубрики “знаете ли че”:

Фараоните никога не позволявали косата им да се вижда – за целта те носели постоянно корона или кърпа за главата, наречена немес.

За да не стане жертва на мухите през горещите дни, фараонът Неферкара Пиопи II винаги държал до себе си няколко голи роби, чиито тела били намазани с мед. Малко жестоко според нас, но все пак – факт.

Египтяните създават редица неща, които използваме и до днес – мастилото, пергамента, ключалките с ключове, ножиците, перуките, козметиката, четката и пастата за зъби, цимента, стъклото и фаянса.

Интересни и митични разкази витаят из Египет, от векове насам това е място, привличащо много туристи със своята мистика и едновременно с това грандиозност. Едно е сигурно – посетиш ли го – обикваш го!

Макар и клиширано, но когато всеки чуе “Египет” първата асоциация, която ни идва на ум са ПИРАМИДИТЕ, поради това не е случайно, че най-известните сред всички забележителности днес са пирамидите в Гиза. Разбира се (само да вметнем, че когато сте там) няма как да пропуснете в дневната си програма гробниците на фараоните Хеопс, Хеферен и Микерин, както и Големия Сфинкс, който също е част от комплекса.
 
Факт е, че древните египтяни са разделяли живота и смъртта да двата бряга на река Нил, на източния бряг, по-близо до изгрева, строяли домовете си, а на западния – гробниците. Така те подреждали най-удивителните постройки в историята на човечеството, построени с усилен и почти невъзможен труд, за да осигурят задгробния живот на своите фараони. Безспорно, най-популярните древни постройки за целия свят са пирамидите в Гиза. Хеопсовата пирамида (Великата пирамида) , Пирамидата на Хефрен (единствената, която все още има частично запазена оригиналната мраморна облицовка) и Пирамида на Микерин (според туристите тя е най-красивата). Трите са основна причина туристи от всички точки на света да се стичат в пустинната земя на Египет.

Египет и неговите пирамиди

Но удивителните пирамиди-гробници на територията на страната съвсем не завършват списъка само с тези, намиращи се в Гиза.

Сакара е друго удивително място, като най-известният монумент в комплекса е стъпаловидната гробница на Зосер (Джосер). Пирамидалната постройка е построена от първия известен на човечеството архитект – Имхотеп I. Гробницата на Зостер е построена от камък, а необичайната си и революционна форма получава от идеята на архитекта да насложи една върху друга няколко ниски гробници мастаба, така пирамидата се извисява на почти 60 метра височина и се смята за първата постройка, изградена от масивен камък в историята на архитектурата.

Некрополът Дашур се намира близо до Кайро, само на 40 километра разстояние. Това е комплекс, който е известен с двете пирамиди на фараона Снофру – Наклонената пирамида и Червената пирамида.
В миналото първо е започнал строежът на Наклонената (или още Огънатата) пирамида, която носи името си заради промяна на градусите при изграждането на стените. Първоначално в основата строителите заложили 54 градуса, но след като установили, че така постройката ще бъде нестабилна, изменили градусите на 43. Така реално се получил въпросния наклон. Според историята Снофру не харесал бъдещата си гробница, която не била достатъчно съвършена за владетел и наредил строежа на нова пирамида. Така в Дашур се издигнала третата по големина египетска гробница – Червената пирамида.
Въпреки, че фараона сметнал за провал строежът на първата пирамида, все пак тя си остава знакова за архитектурата – тя е първият опит да се построи пирамида с гладки стени.

В действителност Снофру е построил три пирамиди, първата такава е стъпаловидна и се намира в Мейдум. Строежът е започнал по времето на фараона Хуни, баща на Снофру. Гробницата в Мейдум първоначално е изградена от седем “стъпала”, които в последствие са облицовани с каменни блокове. Но тази идея търпи провал, облицовката се свлича и днес може да се види странния вид на злополучния строеж. Едно обаче доказва, че макар да се сметнала за провал, факт – пирамидата в Мейдун е оцеляла във времето и пясъците до наши дни.

С пожелание Пирамидите да са следващата Ви дестинация!

simpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...