Виена – какво да видим и опитаме за няколко дни

Виена е град на музиката и на Моцарт, на виенските шницели, тортата „Сахер“ и изящната архитектура. И на много други неща. Кои – вижте в следващия списък със забележителности във Виена. Може и да не ви стигне един уикенд да ги разгледате всичко, но си оставете нещо и за следващия път.

Дворецът „Шьонбрун”

Добре дошли в лятната резиденция на Хабсбургите! Надникнете в имперските покои, залите със златни тавани и орнаменти и се насладете на произведения на изкуството. Разходете се из градините, където са стъпвали кралски особи. Хабсбургите са били впечатлени от мощта на Римската империя и искали да я пресъздадат в своя парк. Затова близо до фонтана на Нептун се намира Римската руина – майсторска имитация на разрушено старинно място. В “Шьонбрун” е и една от най-старите зоологически градини в Европа. Прочетете още за двореца “Шьонбрун”.

Виена

Катедралата „Свети Стефан”

Главната катедрала на Виена, седалище на архиепископа, впечатлява с готическия си стил и своите 23 камбани. Една от тях е втората по големина в Европа! Вътре многобройните каменни скулптури и украсени колони, огромните величествени органи създават уникална атмосфера, в която си струва да се потопите. Прочетете още за катедралата “Свети Стефан”.

Хофбург

Хофбург е главната резиденция на Хабсбургите, която днес е резиденция на президента на Австрия. Сградите в комплекса впечатляват с различните си архитектурни стилове: от готически до барок. Не пропускайте Националната библиотека, Имперската съкровищница, етнографския музей, както и колекциите оръжия и музикални инструменти, които се помещават в „Хофбург”. Тук е живял негово имперско и кралско величество Франц Йосиф и съпругата му Елизабет (Сиси).

Дворецът „Белведере”

Още едно приказно място! Разходете се в разкошните му зали със златни орнаменти и пищни полилеи. Дворецът е съставен от две сгради с прекрасна градина между тях и голям фонтан. „Белведере” е построен в бароков стил, по поръчка на принц Евгений Савойски. Тук е най-голямата колекция картини на австрийския художник Густав Климт.

Увеселителният парк „Пратер”

Качете се на легендарното виенско колело и се насладете на невероятна гледка към града. Можете да си резервирате и романтичен обяд или вечеря за двама в купе на колелото: маса с бяла покривка, свещи, цветя и вкусни блюда във въздуха над Виена. В парка има и много екстремни атракциони за любителите на адреналина.

Виенската държавна опера

Тя е един от символите на града. Тук свирят най-добрите музиканти! Ако искате да превърнете посещението си във Виена в необикновено преживяване, вземете със себе си официална рокля/официален костюм и се насладете на някоя изключителна опера тук.

Музеят на историята на изкуствата

Рай за любителите на изкуството! Тук е една от най-богатите колекции на скулптура и живопис в Европа, която е била притежание на Хабсбургите. Сградата е проектирана от същите архитекти, които са проектирали и намиращата се срещу него сграда на Природонаучния музей.

Природонаучният музей

Тръгнете на пътешествие назад във времето! Скелети на динозаври и китове, препарирани екземпляри на различни изчезнали видове, вкаменелости, минерали… най-разнообразни форми на живот. Тук има огромен, топаз тежащ 117 кг! Запътихте ли се вече към музея?

Къщата на пеперудите

Намира се в центъра на Виена и е дом на стотици цветни, крехки същества. Прочетете подробности за Къщата на пеперудите във Виена.

Кметството

Сградата му прави впечатление отдалеч с изящните си готически кули и часовник. Трудно бихте я взели за административна сграда, ако не знаете, че е. Нейната пищност напомня по-скоро на готическа църква. През зимата на площада пред кметството се разполага традиционният коледен базар и огромна украсена елха.

Домът Хундертвасер

Домът Хундертвасер е жилищна кооперация с многоцветни стени, вълнообразни подове и много прозорци. Тук дърветата се считат за живущи в къщата и растат свободно през прозорците. Изобщо една приказна фантазия наяве! Сградата е дело на австрийския художник и архитект Фриденсрайх Хундертвасер, известен със своята ексцентричност. Какво ли е да живееш в нея?

Рингщрасе

Улицата „пръстен”, която опасва центъра на града. По нея се намират множество магазини, ресторанти и монументални сгради. Тук са Парламентът на Австрия, Операта, Виенският университет, Музеят на изящните изкуства, първата обществена обсерватория Урания и още много. Разходете се по „Рингщрасе” и почувствайте духа на Виена!

Карлскирхе

Тази църква обединява елементи от различни стилове и епохи: древногръцка врата, древноримски колони, наподобяващи Траяновите, два барокови павилиона и огромен купол, напомнящ за купола на базиликата “Св. Петър” във Ватикана. Вътре можете да се насладите на прекрасни стенописи от барокови майстори и още по-прекрасни и внушителни скулптори. Това е църквата, в която Антонио Вивалди е бил свещеник и е написал “Четирите годишни времена”.

Градският парк

Не пропускайте да се разходите в него! Тук цари хармония и спокойствие. Насладете се на пикник в тревата край прекрасното езеро с патенца, които можете да нахраните, а те ще дойдат съвсем близо до вас. В парка се намират статуи на известни композитори, сред които и златиста статуя на великия Щраус.

Музеят на Фройд

аповядайте в апартамента на основателя на психоанализата. Много от емблематичните му трудове са написани тук. Запазени са оригиналните му мебели, включително и диванчето, на което е провеждал сесиите си. Към музея е и най-голямата психоаналитична библиотека в Европа с 35 000 тома в нея!

Шопинг

Виена има за всеки по нещо! Пешеходните улици „Кернтнер щрасе” и „Грабен” са известни със скъпите модни магазини, а на „Мариахилфер Щрасе” на изгодни цени ще намерите всякакви стоки: дрехи, обувки, сувенири и аксесоари. Моловете „Лугнер Сити” и „Рингщрасен галериен” са най-известните във Виена с множество магазини на австрийски и световни дизайнери.

Гулаш

Традиционна супа с телешко, чийто произход е унгарски. Продава се навсякъде във Виена. Вкусотия, която задължително трябва да опитате!

Виенски шницел

Въпреки популярността на това ястие и у нас, непременно трябва да го опитате във Виена. Истинският виенски шницел е от телешко месо, поръсен с лимонов сок и с щедри размери, за да може задължително да излиза от чинията. Ммм…

Торта „Сахер”

Един от най-известните виенски шедьоври в кулинарията! Ще е огромен пропуск, ако не опитате този десерт именно във Виена и то в легендарната сладкарница на хотел „Сахер”. Кайсии и шоколад, какво повече му трябва на човек! Прочетете още за специалитетите на Виена.

Нощен живот

Във Виена ще намерите много причини да не спите! Крайбрежието на Дунав е един от центровете на нощния живот с разнообразните си клубове, а най-много барове има в стария еврейски квартал в т.нар. район на „Бермудския триъгълник”. Насладете се на жива музика, танци, коктейли и щури изживявания в нощна Виена!

Подземното езеро Зеегроте

Най-голямото подземно езеро в Европа се намира само на 17 км от Виена. По време на Втората световна война тук са се строели самолети, а днес е любимо място за нестандартни екскурзии. Прочетете подробности за подземното езеро Зеегроте.

peika.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...