Мюнхен Октоберфест (Oktoberfest) – повече от бирен фест

След горещите летни емоции на август, няма нужда да “описваме” интересните събития и моменти, които предлага септември. За 180-и път предстои да се проведе най-грандиозното по мащаби пиене на бира! 

Октоберфест (Oktoberfest) в същност е нещо повече от бирен фест, както повечето хора си мислят – той е и това, но си остава най-масовия народен празник, с посещаемост от над 6 милиона души!

Мюнхен, и по-специално Терезиенвизе (поляната на която се провежда-германците понякога го наричат просто “Виз’н” (“Wies’n”), е притегателна точка за огромен поток от хора, дошли от всевъзможни краища на света, за да опитат от прочутата немска бира.

Преди да насочим поглед към предстоящото издание на феста (21 септември – 6 октомври 2013), интересен е поводът за неговото зараждане… за първи път Октоберфест се провежда на 17 октомври 1810 г. в чест на сватбата на Лудвиг Баварски и принцеса Терезия (сериозен повод за почерпка :)). Тогава на мястото на днешния Октоберфест се провеждат конни състезания, като на следващата година е взето решение празникът да се повтори и така стигаме до 1819г. когато градът решава Октоберфест да се провежда всяка година (“амин” биха казали много от почитателите му).

По вековна традиция и за този 180-и път начало на феста ще постави кмета на Мюнхен, който ще забие канелката на първото буре с бира. Любителите на бирата могат да опитат от близо 100 марки бира, като традиционно се набляга на баварските пивоварни и по специално на Wiesn Märzen – бира с по-високо алкохолно съдържание, която се приготвя специално за феста. Освен на студената немска напитка избора на примамливи вкусотии е голям от Hendl (печено пиле), през Würstl (наденички),  Haxn (свински джолан),  Schweinsbraten (печено свинско месо), кисело зеле, червено зеле и кнедли – хлебни или картофени. Ако това не е достатъчно питателно за Вас, на фестивала се предлагат и няколко баварски деликатеса, които можете да опитате.

Мюнхен ОктоберфестЗа цялото издание на Октоберфест се изпиват около 3 785 411 литра бира, като цената на една халба е около 10 евро. Високата стойност се оправдава с големите разходи за събитието по наем, охрана и обслужване на шатрите. Какви са тези шатри? Има 14 големи и 21 малки шатри. Отворени са от 10 до 23:30 часа (последните бири се продават в 22:30 часа, през уикенда работят от 9 часа), като всяка от тях е тематична и предлага разнообразие от атрактивни дизайни, специални  храни, напитки или развлечения. Има дори такива, в които музикални групи изнасят концерти и други, които залагат на живото забавление. Сред най-посещаваните палатки е ”Käfers Wiesen Schänke”- популярна с вкусната храна, която предлага.  На вниманието на любителите на вина специална палатка предлага разнообразие от над 15 вида вина, на които могат да се насладят. Със сигурност има нещо за всеки на Октоберфест.

Както разбрахме на фест има много хора, за това ако искате все пак да се доберете до шатрите можете да си направите резервация само след декември и само при съответната шатра (не можете да резервирате онлайн). Резервацията е безплатна, но трябва да купите купони за храна и бира на стойност между 20 и 80 евро на човек в зависимост от шатрата, минимум за 10 души.
Ако ще разчитате на късмета си – отидете и дебнете за свободно място (може да не ви пуснат ако шатрата е претъпкана), но внимавайте, защото и други хора ще са като Вас и даже може да са и по-настървени за свободно място (няма нужда да изпадате в “сблъсък на култури”-буквално).

При вариант – не сте успели в шатра да влезнете, спокойно има разположени бирените градини, които представляват маси и пейки на открито, край шатрите. Там по-лесно се намира място, няма резервации и можете да си носите храна отвън (в шатрите не можете). Можете и да пушите.

Много от спомените Ви могат да избледнеят (с чувство за хумор), за това си вземете за спомен халба за бира, купете я – не я крадете от масите, защото проверяват за това на изходите. Тазгодишната халба съчетава в представянето си типичните претцели, както и синьо-белите цветове, символ на Бавария.

simpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...