Един ден в Истанбул!

Последните дълги почивни дни ни дадоха тема на размисъл: “Добре, за да пътуваме трябва да чакаме официални празници или търпеливо да изчакаме възможността да използваме 20 дни платен годишен отпуск? – Би било, чудесно да имаме и друго време, освен това – задължителното”. И ето, последната порция празници ни подсетиха, че можем да си спретнем едно пътуване до Турция, Гърция или до всичко, което е близо или удобно като транспорт и то само за ден-два.

Не бъдете песимисти – “малко време, много път”. Опитайте един по-различен ритъм – може да се изненадате и дори да се очаровате.
Ето днешният ни пример: завой към Турция и по-специално величествения Истанбул.
Да, има десетки други градове и курорти, за които можем да разкажем, но.. .всяко нещо по реда си.
Трудно е да започнем описанието на нашата съседка като изберем любим град, за това ще отделим няколко наши разказа, които ще Ви позволят да си набележите следващия свободен уикенд за посещение.
 
И нека да започнем нашето малко пътуване…

Разбира се, началната точка и транспорта е условен – малък или голям град, с кола, автобус или самолет, но за да сме всички “заедно” нека приемем, че рано сутрин в съботния ден поемаме дълбоко глътка свеж ориенталско(-европейски) въздух. Пропуснали сме молитвата в 5ч. и остава само неприятното събуждане за следващия ден.
Сещате ли се за онова усещане когато си на ново място – еуфория, възбуда, нотка страх да не пропуснеш нещо важно…е, да и тук няма как да не го усетите. (Съвет: предварителния план е много удачна основа, която да следвате докато сте на място).

Ден първи – задължителна закуска, обилно полята с ароматно турско кафе и начало на разглеждането! Първа спирка: Топ Капъ Сарай. Отварят го в 9.00 ч. и за може да те от първите посетители, което позволява да го обиколите по-бързо и по-спокойно. Входът е 25 турски лири. Влизането в Харема, който е част от Топ Капъ Сарай, се заплаща отделно – 15 турски лири. (Важно е да знаете, няма нищо интересно вътре и не е необходимо да се губи време – 2 часа, за да се разглежда).

От Топ Капъ Сарай направо към Света София. При чудесно време допълнително се приповдига духа, напук на лошия късмет на доста наши познати: опасението, че може отново да е затворена… Колкото пъти да сме питали хора, които са били там все казват, че е затворено по някакви причини. Входът е 25 турски лири.
Изключителна е точната дума, не го мислите – отидете!

Istanbul

Изберете след това да се качите на туристически автобус за втората част от обиколката. Той минава по крайморския булевард, покрай българската църква Св. Стефан, Патриаршията и стига до Миниатурк парк – парк с умалени модели на най-прочутите забележителности на Турция. Не сме го разгледали, защото последния път просто не стигна времето, а и имаме известни подозрения, че не си заслужава. Продължете покрай стените на древния Константинопол от там се връщате в изходна точка до Синята джамия. Входът за нея е безплатен.

Построена e в периода 1609-1616 г. с името Султан Ахмет, но е известна като Синята Джамия поради изобилието на синя и зелена керамика в декорацията на стените и куполите. За шестте минарета има няколко легенди. Eдната е, че султанът наредил минаретата да бъдат две повече от тези на Света София, а другата – наредил минаретата да са златни, но архитектът разбрал алтъ – шест, а неалтън – златни.

След това, с трамвай за 2-3 спирки се стига до кулата Галата – височина 61 метра. Входът е 15 турски лири. Струва си, защото гледката е невероятна и могат да се направят много хубави снимки.   
Билетът за трамвая е 2 лири, за малката железницата 3 лири, а за малкото трамвайче 6 лири.

Голям съвет за Турция – яжте! Забравете за лишенията по отношение на храната – никакви диети. Турската кухня ни е близка, въпреки че реално е доста различна от българската. В Истанбул има много неща, които трябва да се опитат – най-вече от месото и сладкишите. Голямото предимство на всичко, което приготвят е това, че храната е прясна и свежа.
Толкова за Истанбул – това е град, в който времето никога не стига.

П.С. Има още стотици неща, които да опитате и видите в този страхотен град, които няма как да бъдат достойно описани. Успех! 🙂

SIMpatik

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...