Йерусалим

Днес ще Ви разкажем за забележителностите, на които може да се насладите по време на престоя си, като акцент разбира се е всеизвестният Божи гроб.

Йерусалим се намира на 60 км. от Тел Авив и Средиземно море и на 35 км. от Мъртво море.
В петък, събота и неделя Старият град е място за поклонение последователно на мюсюлмани, евреи и християните, които отправят молитвите си от джамиите, от Стената на плача и от християнските църкви. През останалите дни, туристите с удоволствие обикалят  по каменните улици – това е вашето време 🙂

Разбира се, да отидеш в Йерусалим и да не посетиш Божи гроб е все едно да отидеш Париж и да не посетиш Айфеловата кула.
Божи гроб се намира в областта Гетсимания, но за да стигнете до там, ще се наложи да извървите пътя, по който е минал Христос, преди да бъде разпнат. Започнете от някогашната римска крепост Антония до Лъвската порта.
 
Самият път представлява тясна каменна улица с множество стъпала, обградена с магазинчета и малки параклиси (обозначават местата, където Иисус Христос е спирал по пътя си към Голгота).
Това е Пътят на страданието (Виа Долороса), който свършва при църквата на Божи гроб.

Йерусалим

Ако поемете вдясно от самата църква по малка витa стълба ще стигнете до върха на хълма, където под стъклен похлупак се вижда разцепената скала на Голгота.
От там друга стълба ще ви отведе до “Плочата на помазанието” – тук съгласно древния юдейски обичай, тялото на Иисус е помазано с благовония и завито в бял плат. След което е пренесено и положено в изсечена наблизо скална гробница. Няколко метра след Плочата – вляво от входа – и вие сте пред заветната цел на поклонника-християнин. Божи гроб!

Всъщност Божият гроб представлява един огромен кръгъл храмов комплекс (символ на безкрайността на Вселената), обединяващ Голгота, гробницата и храмовете на различни християнски изповедания – православни, католици, арменци, копти.
В центъра на комплекса е Божият гроб. В предверието е т.нар. Църква на ангела, в която всяка нощ се отслужва литургия. Там се съхранява част от камъка, от който един ангел съобщил радостната вест, че Спасителят е възкръснал. Малко по-навътре, под плочи от бял мрамор е скрито каменното ложе, върху което три дни лежало Христовото тяло.
Божият гроб е само едно от съкровищата на Гетсиманската градина – наричана така, защото по онова времето била осеяна с маслинови дръвчета и кипариси.

Тук са още руският манастир „Св. Мария Магдалина”, католическият храм „Църквата на всички нации”и гробът на Света Богородица. За да обиколите всички религиозни паметници в Йерусалим ще ви е нужно много време – не забравяйте, че тук си подават ръка три религии. В града има над 1200 синагоги, над 160 църкви и над 70 джамии.
Не можете да пропуснете обаче най-свещеното място за юдеите – Храмовия хълм, наричан още Благородното светилище. Там в древността са били издигнати Соломоновият храм и Вторият храм, от които днес са останали единствено стените.

Друго символично за града място е площадът със Стената на плача, която представлява част от запазените основи на Храмовия хълм. С дължина 60 м и височина 22 м, седем реда огромни каменни блокове се издигат над молитвената площадка, където днес се стичат милиони поклонници и туристи от цял свят.

Мнозина вярват, че молитвите и пожеланията, оставени между камъните на Стената на плача, няма да останат без отговор и надежда да се сбъднат.Над нея пък се намира едно от най-свещените места за мюсюлманите – джамията Купол на Скалата, от която се твърди, че се възнесъл Мохамед с коня си. Храмът е не само с впечатляващи размери, но и с нетипична, и в същото време фантастично съчетана архитектура, издържана по цялата й осмоъгълна площ. Поклонението в нея за мюсюлманите е равносилно на това в другите две свещени места – Мека и Медина.Йерусалим е не само религиозно, но и културно средище, за това силно ви препоръчваме да посетите Националния музей. В него ще откриете Кумранските ръкописи, които съдържат всички Старозаветни книги.

Основен символ на Йерусалим, Сион е планината на която се намира гробът на цар Давид. Тук туристите посещават мястото на Тайната вечеря и подземната часовникова кула на храма Успение, построен според преданието на лобното място на Света Богородица.

С пожелание да имате възможност да посетите Йерусалим!

SIMpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...