Отзив след авторитетната, 9-та среща на Българските медии в България

Здравейте колеги!
Намерението ми да напиша тези редове е продиктувано от статията  на г-н Момчилов, защитаваща моралните принципи и достойнство на българските общности, публикувана този месец във в-к ”България Сега”, под заглавие: ” Ще ни достигне ли България?”. 

Авторитетната,  9-та среща на Българските медии в България, (организирана от БТА в Пловдив на 14 октомрври тази година), е може би отправната точка и тръгвайки от там, съвсем  аналитично, аргументирано,  в статията си,  Светлозар Момчилов  поставя позицията за защита на моралните принципи и достоинство на имигрантите в САЩ.Статията отразява ролята на българските общности в САЩ за запазване на българския език и самосъзнание, развитието и популяризирането на българската култура, борбата за запазването на еднинството и толерантността и още много други каузи, допринасящи за заслуженото уважение  към нашата общност в Чикаго и по света.Екипът от журналисти на в-к „България Сега”, уверено защитава тези каузи. Времето доказва това.

Статията на  г-н Климент Величков:”Измерване на българската сила в Чикаго”, също поставя злободневните  проблеми в тази връзка на българските общности.Особено извежда ролята на българското училище, като стожер на българщината.

Адмирирам всичко това защото,  връщайки се назад във времето ,  си спомням:
30 април 2011 г, когато в Чикаго се проведе Форум на българските училища в САЩ, за да се изведе ролята на българските общности за запазване на българския език и национално самосъзнание, когато отново медиен партньор беше в-к „България Сега”, в-к „Старт” и електронната медия „Евро-Чикаго”. В  Заключителният акт от 7 и 8 ноември 2012 г. в Брюксел и Доклада на временните обществени съвети, се представиха: :”Политики на  българите в чужбина”,  където се обобщаваха  проблемите и приоритетите във  взаимодействието на българската държава и сънародниците ни по света. Отново се поставяха  сродни проблеми. В  доклада си институционалното представителство предлагаше френския модел за работа.

Една година по-късно, статията  „Ще ни достигне ли България?” на г-н Момчилов, е повече от актуална  и навременна особено в днешния обществено-политически живот, когато  българите в чужбина, могат да бъдат въвлечени в политически игри, могат да бъдат употребени,”купени” и експлоатирани по начина, по който това става в България. Предстоят избори, вероятно,  до месеци, това ще „изостри” афинитета на т.н.”патриоти”. Ето затова е профилактична ролята на журналиста да „изостри”вниманието на всички, които ежедневието ни приспива в борбите за оцеляване.Не само е профилактична тази роля, а и оздравителна, защото така се лекува съзнанието ни, че заедно се запазваме като българи.

Именно затова намирам, че екипът на в-к „България Сега” дава неоспорим пример  как макар и далеч от България, се работи каузата :”Българин –това звучи  гордо!”.

Успехи в благородните намерения на целият ви екип и читателите!
Поздрави!
                               
Велика Данаилова
гр.София,  РБългария

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...