ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ 2012 /1/

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ 2012ЕВРОПЕЙСКОТО СЕГА …
Дойде времето, на хоризонта се показва вече и Четиринадесетото европейско първенство по футбол, което ще проследим заедно  от старта до финала. Е, нямаме особено голям късмет.
България не успя да прескочи квалификациите, където се боричкаха петдесетина страни, и нас там, уви, ни няма… 

UEFA Euro 2012“Евро 2012”, четиринадесето по ред в историята на футбола, ще се състои и този път в две страни – Полша и Украйна. Предишното пак беше така – през 2008 – в Австрия и Швейцария, и се хареса на УЕФА, и на хората по трибуните,  може би затова и сега е така.
24 дни и нощи в Полша и Украйна – 8 юни до 1 юли, 2012 година.

Европейските първенства се играят през четири години. Първото е било през 1960 г, когато на финала се срещат две държави, каквито сега няма, и СССР побеждава в допълнително време Югославия с 1:0.
В тринадесетте досега шампионата  Германия е с 3 титли, Испания и Франция с по 2, СССР, Италия, Чехословакия, Холандия, Дания и Гърция – с по 1. Шокиращо е, че Бог не е зарадвал много досега две важни страни  – Англия и България.

Шампионатът ще се състои от 8 юни до 1 юли, 2012 година.

Шестнайсетте отбора са разделени в 4 групи:
A – Полша, Гърция, Русия, Чехия
B –  Холандия, Дания, Германия, Португалия
C – Испания, Италия, Ирландия, Хърватия
D – Украйна, Швеция, Англия, Франция

Регламента ви е познат.  След “всеки срещу всеки” в групите първите два отбора от всяка играят четвъртфинали. Победителите от тях – полуфинали и… финал!

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ПО ФУТБОЛ 2012

Осем стадиона – в четири полски и четири украински града,  са домакини на футболните срещи.
Варшава /2 800 000 жители/    “Национален стадион”     58 145 зрители
Вроцлав /630 000 жители/        “Градски стадион”             42,771 зрители
Познан /550 000 жители/          “Градски стадион”             41 609 зрители
Гданск /450 000 жители/           “PGE  Arena”                         44 000 зрители
Киев /4 000 000 жители/          НСК “Олимпийский”        70 050 зрители
Харков /1 500 000 жители/      Стадион “Металист”        38 633 зрители
Донецк/ 1 200 000 жители/     “Донбас арена”                 52 518 зрители    
Лвов /1 000 000 жители/          “Лвов арена”                     34 915 зрители    


НАЦИОНАЛЕН  СТАДИОН, ВАРШАВА

Общо зрители:  58,145. Журналисти  900. Коментатори  210. ВИП  800
Стадионът има дълга и даже атрактивна история. По едно време запада като спортно средище и през 1983 година се превръща в един от най-големите базари на Европа. Казват, че там се е продавало всичко. От кафеварки до фабрики  и злато.  Годишният оборот на фирми и бизнесмени се движел в рамките на  милиони долари.
Полученото домакинство на Европейското първенство по футбол връща стадиона в спортните редици и той става “Национален”. Реконструкциите започват през 2008 г. Извършват се от германска архитектурна компания, която съчетава практичното с  полезното. Немците разумно разполагат из комплекса  хотели, магазини, офиси, фитнес  центрове и басейни, така че това място да се използува не само веднаж седмично. Бюджетът на строителството е стигнал 500 милиона евро.
На този стадион ще гледаме откриването на Европейското първенство по футбол, мачове от групите, по един четвъртфинал и полуфинал.


PGE  ARENA, ГДАНСК

Общо зрители:  44,000. Журналисти 790. ВИП 1,500, Бизнес 48
Като идея и строителство стадионът е един от най-новите. Проектиран е през 2007, построен е за две години и половина. Откриването му беше през август 2011 г.  Характерното за него  е вложеният в конструкциите янтар – вкаменена смола от иглолистни дървета с топли примамващи цветове, от богатите  находища край Балтийско море, което го прави направо луксозен.
Тук ще се играят срещи в груповата фаза  и един четвъртфинал.


ГРАДСКИ СТАДИОН, ВРОЦЛАВ

Общо зрители: 42,771. Журналисти и ВИП 2,500.
Вроцлав е полски и европейски културен и административен център. Доскоро, обаче, неговият стадион се славеше като най-миниатюрният спортен обект в сериозен град на Стария континент – имаше 8,000 места. Новият стадион е с пет пъти повече места. Няма атлетическа писта, но освен футболния  терен и трибуните  има  и две концертни зали,  огромен фитнес център, музей, ресторанти,  дискотека, плувен басейн.  Липсата на атлетическата писта кара зрителите да се чувстват  като с един крак на терена… От първия ред  до тъч-линията има само около 10 метра.


ГРАДСКИ СТАДИОН, ПОЗНАН

Общо зрители: 41,609. Журналисти и ВИП  1994
Познан строи дълго своя стадион – от 1968 до 1980 г – 13 години. От 2002 г почти до сега там се правят реконструкции. Затова пък стадионът е покрит и създава много добри условия за зрителите. Последните инвестиции в строителството са около 160 милиона евро.  


НСК  “ОЛИМПИЙСКИЙ”, КИЕВ

Общо зрители: 70,050. Журналисти  1,497, коментатори 366. Бизнес  3,546.
Националният спортен комплекс, наречен сега  “Олимпийски”, е  бил от най-добрите украински спортни центрове още през 1936 г. По мнението на специалистите сега той е най-добрият от всички стадиони, които ще посрещнат Европейското първенство по футбол  през 2012 година.  В мащабните конструктивни  поправки, които  го превърнаха в съвременен център  за редица дейности, приоритет имат футбол и лека атлетика. Теренът за игра е идентичен с този на “Сокър” – Йоханесбург, един от домакините на Световното първенство в Южна Африка. Креслата за зрителите са същите като на “Уембли”.


 “ДОНБАС  АРЕНА”, ДОНЕЦК

Общо зрители 52,518. Журналисти 1100. ВИП 970.
Стадионът е единствен по своя лукс в  Източна Европа. Построен е по петзвездния стандарт на УЕФА. Проектът е  на  знаменития архитект на спортни съоръжения Джем Перишем, създателят на стадиони като “Алиянц Арена” – Мюнхен, “Сити оф Манчестър” и Олимпийския стадион в Сидни. Фасадата му е напълно остъклена. Намира се сред много красива паркова местност. Веднага бе  наречен “Бисерът на Донецк”. Почти всичко в него е уникално. Което повтаря нещо – то е защото моделът е бил незавършен – както триетажните трибуни  на “Алиянц Арена”, пред които  играе “Байерн” Мюнхен, и от които всеки от зрителите има максимален обзор!  93 процента от трибуните са покрити. Пейките за резервните играчи и треньорите до терена са с кожени кресла и отопление. Целият стадион е с лек наклон на юг, което осигурява повече слънце. Има две информационни табла по 92 кв. метра всяко.  Има и 32 места за  кинокамери , 272 прожектора осигуряват осветлението. Удобствата за зрителите включват и много ложи, барове и ресторанти, които ги има не само за избраниците в официалните ложи, а по други сектори. Евакуацията при необходимост от цялото това грандиозно съоръжение се извършва за 8 минути.
На този стадион ще се играят 3 от мачовете в груповата фаза, четвъртфинал и полуфинал
Цената му, заедно с   допълнителното облагородяване на парк зоната, е над 400 милиона долара.


 “ЛВОВ АРЕНА”, ЛВОВ

Общо зрители  34,915. Журналисти 900. ТВ коментатори 350. Бизнес места 450.
Стадионът се строи специално за Европейското футболно първенство, след като става известно, че Украйна и Полша печелят съвместното домакинство. Това е идеалният “чисто футболен стадион”.  Няма атлетическа писта, която да отдалечава терена и играчите от зрителя.  И тук от трибуната до тъчовата линия има само десет метра… Изпълнители са австрийската компания “Алберт Винер” и украинската “Арника”.


ОСК “МЕТАЛИСТ”, ХАРКОВ

Общо зрители  38,633. Журналисти 500. ТВ коментатори 240. ВИП  506.
Това е “най-интимният” стадион, където таланти и поклонници на футболната игра, зрители и актьори на футболния терен, са буквално под един покрив.  Терен и трибуни са покрити и, както в театрална зала, тук има и отопление и климатични инсталации –  нито студа от зимната украинска степ, нито горещото слънце, не ще смущават удоволствието от футболния спектакъл.

Така че – добре дошли на “Евро 2012”!

 

Рубриката се води от Климент Величков, за в.”България СЕГА”

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...