ОЛИМПИЕЦЪТ ЛОНДОН

Китайците вдигнаха високо олимпийската летва и организаторите на предстоящата олимпиада в Лондон полагат много усилия да стигнат до други, свои, висоти, с които да остане това събитие живо и значимо в човешката история. Вярно е, че Лондон ще се запомни като единственият досега град- домакин на три олимпиади. Само този факт, дори, е достоен атестат. Но “Пекин 2008 ще буди още дълго притеснения при сравнения със следващи олимпиади. С толкова много инвестиции, с такава добра организация и с толкова нестандартни идеи, от които бе съставена преломната азиатска олимпиада всекиму, за известно време в бъдеще, ще е трудно да се пребори.

ОЛИМПИЕЦЪТ ЛОНДОН Но има все пак един сектор, където създателите на футбола, на тениса, на бокса и на още много спортове особено наблягат и ще получат за това заслужено одобрение.
Става дума, че Игрите в Олимпийския Лондон ще бъдат първите в историята “екологически устойчиви игри” – зелени, чисти и безопасни за здравето на сегашното и бъдните поколения лондончани и техните гости! Да, това да! Англичаните наистина полагат максимални усилия за реализирането на тази идея. Както и за решаване на трудната задача – да се покажат пред света усмихнати, контактни и жизнерадостни хора, а не само намусени рицари на точната часовникова стрелка.

ТЕМЗА, РЕКА ОЛИМПИЙСКА

С особена любов, вяра и надежда организаторите на Тридесетите модерни олимпийски игри се отнасят към Темза. Знаменитата змиевидно преминаваща през града река, където навремето се организират първите добре подредени гребни състезания в света, ще стане главната атракция на световното събитие. По нея ще разхождат не само африкански царе, президенти, актриси и банкери от всички категории. Не само ще бъде пълна с щастливи хора, дошли от аржентинските пампаси или от хималайските градчета в облаците да гледат олимпиада… Темза ще бъде още и първата река, която ще пренесе Олимпийския огън! От кралския дворец Хемптън корт до стадиона в Стратфорд!
Движението на огненосните екипи по реката се организира лесно, а и близко до Гринуич ще бъде закотвен на бойно дежурство левентът на британската флота HMS Ocean, който ще пази олимпийците от терористи с шахидски пояси и автомати, но и от летящи бандити. Корабът е база за бойни вертолети и ракетни установки земя – въздух.
Но Темза не може да се справи сама с особено жестокия лондонски транспортен проблем. Бързото метро и прочутите двуетажни лондонски автобуси ще се нагърбят да свършат по-голямата част от огромната работа – да пренасят напред-назад безброй хора, дошли не на почивка, а напротив – да тичат ден и нощ с изплезен език из стотината спортни и битови олимпийски обекти. На всички отгоре лондонският транспорт е баснословно скъп, поради което транспортниците са измислили как да си вземат сигурно и предварително парите, без да гонят с белезници безбройните гратисчии: към олимпийските билети се прилага и предплаща цената на дневния превоз.

БОРИСОПЕДЪТ

В ход е и лудата идея на лондонския кмет със странното име Борис Джонсън, който прави Олимпиадата… безавтомобилна! Английската преса твърди, че това ще бъде първата такава олимпиада, но това не е така. Измислено е отдавна – всички древни олимпиади са били безавтомобилни, дори и първите съвременни игри в Атина през 1896 на практика са били точно такива!
Места за паркиране из олимпийските паркове, където са спортните обекти по принцип не са предвидени. За сметка на това е пълно с борисопеди, познати по други места като велосипеди. За тях са предвидени много стоянки. Кметът Борис често позира със своя велосипед по улиците, но все още никой журналист не е написал някъде, че примерът му е заразителен.
Без съмнение с лондонското метро може да се стигне от гарата Сент Панкрас до главната олимпийска станция Stratford International за 8 – 10 минути. Пътува се с 225 км в час. Вече са пуснати в пробна експлоатация и специални маршрутни речни катери по Темза.
Почти година вече работи мощно обединение от няколко туристически агенции, които са си поставили за цел да привлекат колкото се може повече туристи. Постоянно се разчува за различни атрактивни, необичайни и понякога необясними атракции, които показват, че рекламните агенти се стараят с всички сили да свършат някаква работа. Преди няколко месеца беше вписан и първият рекорд в Книгата на Гинес, посветен и именуван като “предолимпийски рекорд”. Той се състои в това, че при един масов старт четири двойки са издържали да стоят прави и прегърнати над 24 часа. Шампионите – 24 часа и 44 минути. Съставена е предолимпийска програма за специални “Световни рекорди – Лондон 2012”, в която се предвижда да бъдат подобрени няколко десетки достижения на Гинес. Например – да се заснеме най-дългата в света фотоснимка, да се направи най-голямото в света шоколадово яйце, прави се честване на брилянтната година от управлението на кралица Елисавета Втора и се очаква флотилията, която ще премине по Темза на 3 юни да бъде най-дългата в света!

СВЕТОВЕН ШЕКСПИРОВ ФЕСТИВАЛ

Англичаните приспособяват традиционния Лондонски културен фестивал, който започва в първия ден на лятото, 21 юни, и ще завърши този път на 9 септември – по време на церемонията за закриване на Параолимпийските игри. Казват, че за този период от време ще се състоят 10 000 културни прояви.
Сред тях, на най-различни малки и големи сцени – платени и безплатни концерти, изложби, кино, спектакли. Най грандиозното може би ще бъде Световният Шекспиров Фестивал в Лондон и в други градове, на който ще бъдат показани 70 театрални постановки от цял свят. Кейт Бланшет ще участва в състава на театъра на Сидни. В програмите на фестивала може да се прочетат имената на художниците Люсиен Фрейд и Дейвид Хокни, които ще изложат свои произведения в Националната портретна галерия и Кралската академия на изкуствата. Сред звездите, които ще присъстват на Олимпиадата, се открояват имената на Джуд Лоу, Деймон Албарн, Демиен Хърст, лауреатът на Нобелова премия Тони Морисон, скулпторът Рейчъл Уайтрид…
Културния фестивал, който ще свърже името си и с Игрите, ще струва 80 милиона долара. Сред хубавите безплатни неща ще бъде един концерт без граници – приканени са всички лондончани в деня на откриването на игрите да се събудят рано и да посрещнат Слънцето разтърсвайки всичките звънци, които намерят, удряйки всички камбани, до които се доберат… Църковни, училищни звънци, велосипедни дрънкала, звънците по входните врати и пр.
Почти 10 милиарда фунта стерлинги е бюджетът на Лондонската олимпиада, не е малко, но ефектът от тези пари ще бъде многократно по-голям. Олимпийските игри са един от символите, с които човечеството доказва, че все още има разум и все още може да се радва, събрано заедно, на такъв голям празник за своето духовно и физическо развитие. Очакват ни 17 дни, в които хората по света ще бъдат заедно, близки, и разбиращи се помежду си. Може би…

Климент ВЕЛИЧКОВ

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...