Осмата световна среща на българските медии – Букурещ

Изложба “Родени свободни” пресъздава будителския дух на българския възрожденски печат на Осмата световна среща на българските медии.

„Укоряватъ ни хората, че нямаме печатъ и иматъ право. Ако попитаме кой е кривъ на това, то народътъ ще каже вестникарите са криви, а вестникарятъ ще каже народътъ е крив…” Това пише в уводната статия на в-к „Българин” на публициста Димитър К. Попов, издаден в Букурещ през октомври 1877 г.

Будителския дух от българските печатни издания през Възраждането пресъздава изложбата “Родени свободни”. Експозицията от 29 табла ще бъде представена по време на Осмата световна среща на българските медии, организирана от БТА и Асоциацията на българските медии по света от 16 до 20 май в Букурещ.

За да се случи изложбата, Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” отвори за първи път уникалния си архив с възрожденски печат, а партньор в реализацията на проекта стана Великотърновския университет.

Румънската столица и град Браила отдавна са възприети като “люлка на българската журналистика”, тъй като голяма част от възрожденските вестници и списания излизат там.

Фотографиите в изложбата разгръщат страниците на непознатите революционни български вестници и списания. С удивителна актуалност звучат днес техните гласове.

Подбудите на издателите по това време не са печалба, а събуждането на един народ,

затова в изложбата са вплетени и лицата на най-напредничавите за времето си български умове. Така посетителите ще могат да видят как са изглеждали вестниците на Любен Каравелов – “Свобода”, “Независимост”, на Христо Ботев – “Дума на българските емигранти”, “Будилник”, “Знаме”, на Георги С. Раковски – “Бранител”, “Бъдущност”, на Стефан Стамболов – “Нова България”.

Сред експонатите е също първият български вестник, печатан в Румъния под забележителното заглавие „Българска пчела”, първото списание за образование и наука на Българското книжовно дружество, преобразувано след Освобождението в Българска академия на науките, първият ежедневник „Секидневний новинар”, който публикува информация на френската телеграфна агенция „Хавас” (днешната Франс прес).

Тази изложба не е само за гледане, но и за четене, казва съставителят й Иво Хаджимишев. Отличителна черта на букурещките български издания е тяхното тематично многообразие. Съобразявайки се с изискванията на времето и с жаждата за знание, те пишат за всичко: информират за актуалното, коментират политическата реалност, подбуждат към промяна, образоват. Жанровият им обхват е завиден – актуални социални анализи, земеделски съвети, указания за поддържане на домакинството, възпитателни и нравоучителни дописки, разсъждения по философски теми, дори клюки от световните медии.

Цветен акцент на изложбата са поместените в нея карикатури, осмиващи тогавашните световни политици, чорбаджии и турски управници, цели държави и отношенията между тях.

Стари снимки с изгледи от Букурещ, първите печатници и печатни преси на българските хъшове допълват експозицията, внасяйки в нея специфичния дух на времето.

Сред уникалните документи е удостоверение за почетно членство на Виктор Юго в Българското централно благотворително общество.

В рамките на тазгодишната Световна медийна среща, организирана от БТА,

българи от цял свят ще имат възможността да видят и най-новия игрален филм на режисьора Людмил Тодоров „Миграцията на паламуда”.

Зрителите ще могат и да разговарят с Людмил Тодоров и изпълнителя на главната роля Христо Мутафчиев.

Да се поддържа жив българският дух, да не изтъняват нишките между сънародниците ни, разпръснати в чужбина, да не изсъхват корените на българщината – това е символът-верую и до днес на всеки роден хъш, независимо от историческата епоха и географските ширини, където се е пръкнал, каза Христо Мутафчиев.


Осмото издание на световната среща на българските медии ще събере отново най-значимите медии у нас и в чужбина. Темата на форума тази година е “Медиите – между глобалното и регионалното”. Ще бъдат дискутирани промените в медийната среда у нас и по света през изминалата година, начините, по които българските общности зад граница и техните медии се справят с кризата, регионалните функции и глобалните предизвикателства пред медиите и др. Специален акцент ще бъде поставен върху спецификата на работата и условията, в които работят регионалните медии в България.

Срещата се осъществява с подкрепата на “Петрол”, “ЧЕЗ България”, Първа инвестиционна банка, АЕЦ “Козлодуй”, “Оргахим”, „Димитър Маджаров”, “Уестърн Юнион”, “Астра Зенека”.

abma.bg

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...