Виетнам – различна и евтина дестинация

В последните години сред статистиките, показващи къде най-много пътуват българите по света се забелязва едно постоянно повишаване на интереса към Виетнам. Въпреки, че разстоянието е над 7000км много от нас са готови да отделят време и средства, за да вкусят от екзотиката на тази страна.
Накратко можем да кажем, че за пътуване до Виетнам най-много средства трябва да отделите за самолетен билет и за разговори по мобилния си телефон (тук можем да ви помогнем 🙂 ), но за всичко останало можете да бъдете спокойни – средната работна заплата там е 70 долара, което е и една от причините страната да бъде доста изгодна като престой за нас.

Едно от важните неща, които трябва да знаете за Виетнам преди да тръгнете на път е, че там температурите варират от:
1. От горещо към много горещо,
2. От много горещо към “едва се диша”
3. И на края (може и да не очаквате тази градация) – много дъждовно!
Много е важно да вземете правилните дрехи с Вас, а това са 100% естествени материи.

Две неща са повече от задължителни да направите докато сте там (ще изключим опитването на по-екзотичните гозби, защото не вярваме, че има как да ги пропуснете):
• Задължително направете обиколка на местните забележителности или околните улици възседнали скутерче. Още с пристигането си ще забележите, че това (да, не се намирате в Италия) е най-масовия транспорт там и не чудете ако видите повече от нормалното количество хора, животни или вещи върху едно малко скутерче…ще има място и за Вас – гаранция!
• Посетете и Ха Лонг  – приближава се до представата ни за Рай…
Заливът Ха Лонг е невероятно красива природна местност, намираща се във Виетнам. Освен това Ха Лонг е единодушно приет в листата с 33-те най-красиви заливи. Ха Лонг е сред чудесата на света.

Във Виетнам (както може би навсякъде из Азия) можете да опитате наистина богата на вкусове храна, с която можете да се снабдите директно от улицата! Все пак е важно да спазите няколко прости правила:
• Яжте храна, която виждате, че местните консумират.
• Яжте храна с кожа (обяснението ще го спестим, тъй като е малко гнусно 🙂 ).
• Яжте добре сготвена храна (това е за двойна защита от по-горното 😉 ).

И на края Ви съветваме ако сте жадни, най-добре пийте кокосово мляко. Дехидратацията е нещо, от което трябва да се пазите докато сте там, а при тези високи температури, съчетани с влажността на въздуха тя ви е гарантирана.

Обикаляйки улиците на Виетнам без проблем можете да си купите различни сувенири или екзотични вещи и вкусове, привлекли вниманието Ви. Трябва да знаете, че във Виетнам пазарлъка е нещо нормално, но все пак това, че са беден народ не бива да ви подвежда, че цената ще “падне”  на почти символична.
 
Друго, което ще ви е полезно е да знаете, че когато виетнамците не ви разбират или им е неудобно се смеят много.

В населените туристическите места можете да намерите съвсем скромна стая от 5 – 7 USD,а ако решите да похарчите между 10 и 20 USD за стая, комфортът ще се покачи значително. Стая в тризвезден хотел струва от 40-50 USD, а с 100 USD на вечер, ще си осигурите лукса в петзвезден хотел.

Храната във Виетнам  ще ви излезе доста изгодно – хапването от уличните сергии и пазари може да ви струва само 0,50 -1 USD. В местните малки ресторанти можете да се нахраните между 1 и 4 USD, а ако желаете да похапнете в по-класен ресторант, вероятно ще похарчите не повече от 10 USD на човек.

simpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...