Уикенд в Гърция

Ръкавите на Халкидики, особено Ситония, предлагат много спокойствие, уединени плажове и богата растителност. Последното е едно от основните преимущества на Северна Гърция. Боровите горички стигат до самите пясъци, като предлагат на плажуващите приятна естествена сянка. Това обаче по никакъв начин не се отразява на кристално чистите води на спокойното Бяло Море.

Рецептата за приятно изкарване е свързана с едно от най-големите отпускарски удоволствия, а именно това да не правиш абсолютно нищо. Ако все пак след двудневно мързелуване на плажа ви се прииска да се размърдате, има какво да се препоръча:

– Гмуркайте се! Дори само със шнорхел, включете се в подводния живот на крайбрежието. На места има и коралови рифове.

– Подарете си обиколка с каяк. Водите са спокойни и това е прекрасен начин да разгледате околността откъм морето.

– Наемете моторна лодка. Може да отидете с нея до другите ръкави или просто да пуснете котва до някой самотен плаж.

– Разходете се по някой от необитаемите острови. По плажа има следи от копита на диви кози, а казват, че имало и диви зайци. Проверете лично!

– Вземете колело под наем и карайте до върха на някой от хълмчетата. Там ще бъдете възнаградени от прекрасна гледка и възможността да разгледате околността от високо.

– Да не пропускаме и кулинарните удоволствия…

– На пристанището Ормос Панагия продават прясна риба, миди, октоподи, скариди. В супермаркета отсреща има барбекюта за еднократна употреба, а по улицата расте розмарин – откъснете си няколко клончета и подправете рибата или просто сложете малко в огъня. Това е всичко, което ви трябва за един съвършен следобед с ароматно барбекю на плажа.

– За десерт си купете гръцки ликьор „μαστίχα” – сладка десертна напитка от мастиково дърво. Съвършено се допълва с гръцките бадемови сладки.

За финал горещо се препоръчва дрямка на плажа!

Автор: М.Мишева

simpatik.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...