БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ВЪЗРАЖДАТ ОДЕСКИЯ БЪЛГАРСКИ ДРАМАТИЧЕН ТЕАТЪР

На 7 и 8 юни 2013 г. на малката сцена на Одеския украински театър ще се състои премиера на първия спектакъл на Одеския български драматичен театър към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“. Пиесата „Рейс“ по мотивите на българския писател и драматург Станислав Стратиев ще е първата постановка пред широка публика в Одеса.

Трупата на новосъздадения театър дебютира на 18 май 2013 г. по време на участие в Международния театрален фестивал „Велко Кънев“ в гр. Тополовград, България.

„За нас бе голяма чест да участваме във фестивал от това ниво. „Велко Кънев“ се провежда за 18-ти пореден път. Тази година имаше 20 колектива от 6 държави – България, Молдова, Турция, Гърция, Македония и Украйна, която бе представена от нашия театър. Радва ни фактът, че нашата постановка получи и първата награда. Актрисата Альона Пепеляшкова спечели номинацията „Най-добра женска роля от втори план“ – сподели художественият ръководител на Одеския български драматичен театър, Станислав Садаклиев.

Одеския български драматичен театър

Режисьор на постановката „Рейс“ е народният артист на Украйна, режисьор, а също така художествен ръководител на Одеския украински театър, Игор Равицкий.

Меценат и един от идейните вдъхновители за създаване на Одеския български дараматичен театър е Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

От есента театърът планира да разшири репертоара и да състави редовен график за изпълнение.

„Главната цел на Одеския български драматичен театър е запазване и развитие на българската култура на бесарабските българи. Театърът е уникално явление, което може да изиграе много важна роля в тази трудна мисия. Ние мечтаем за това, че всеки българин, който е дошъл да учи, работи или който отдавна живее в Одеса, да може да се гордее с националната си принадлежност, да има възможност в една прекрасна вечер да дойде в нашия театър и да види постановка на роден език“ – сподели Станислав Садаклиев.

Альона Пепеляшкова
Пресцентър

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...