ОДЕСКИ БЪЛГАРСКИ ДРАМАТИЧЕСКИ ТЕАТЪР ГОСТУВА В ТОПОЛОВГРАД

Одеса, Украйна: Одеският български драматически театър към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ взе участие в Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира  „Велко Кънев“, който се провежда за 19-ти път от 12 до 18 май 2014 г. в гр. Тополовград, България. Фестивалът е големият празник на Тополовград. Той е символ на съхранената театрална традиция и на впечатляващите успехи на Тополовградския театър, превърнал се в духовна емблема на града.  Организатори на фестивала са Министерството на културата, Община Тополовград, Съюз на артистите в България, Съюз на народните читалища и Читалище „Св.Св. Кирил и Методий – 1894”- Тополовград. Право на участие имат любителски театрални състави от България и чужбина, представящи драматургични творби от комедийния жанр, пантомима или сатира. Не се допуска участието на актьори-професионалисти в театралните трупи, както и на състави с преобладаващо участие на деца и ученици. Театралните състави представят по 1 спектакъл, съгласно програмата на фестивала. Жури от професионалисти в областта на театъра определя носителите на наградите.

Одеският български драматически театър представи пред зрителите пиесата „Декамерон“, написана от Рагим Мусаев по мотивите на великото произведение на Джовани Бокачо. Това е второто участие във фестивала на театрална трупа от Одеса. Българският театър в Одеса се възражда едва миналата година (2013). Всички актьори са бесарабски българи, живеещи в Одеса. Идеен вдъхновител за създаване на Одеския български драматичен театър е Станислав Садаклиев от гр. Болград.  Идеяте бе подкрепена и от Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“.

ОДЕСКИ БЪЛГАРСКИ ДРАМАТИЧЕСКИ ТЕАТЪР

Първата постановка на Одеския български драматически театър бе пиесата „Рейс“ по мотивите на българския писател и драматург Станислав Стратиев.
Режисьор на постановката „Рейс“ и „Декамерон“ е народният артист на Украйна, режисьор, а също така художествен ръководител на Одеския украински театър, Игор Равицки.

За повече информация и контакти:

Максим Димитров

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...