БЪЛГАРИТЕ В ОДЕСА ОТБЕЛЯЗВАТ 168 ГОДИНИ ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

Одеса, Украйна: На 6 януари 2016 година Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“  проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса. Така българската общност в Украйна отбеляза 168 годишнина от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България. Учениците от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“ рецитираха стихове на Христо Ботев. Цветя и венци бяха поднесени и от Българския младежки клуб „Актив“.

Христо Ботев учи във Втора Одеска гимназия, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област и град Измаил. През 1875 година възглавя българско национално Освободително  движение и се явява един от националните герои на България.

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската организация „Конгрес на българите в Украйна“:

„Националните герои трябва да се почитат, техните имена трябва да се пазят в народната памет на българите и всеки опит да бъде променена историята трябва да се брани както от държавата, така и от обществото. Христо Ботев е тясно свързан с българите в Украйна, неговите стихове във форма на песен се пеят по българските села тук. За нас той е символ на родолюбие и борба за свобода. Наблюдавайки за културното възраждане на българите в Украйна, със сигурност може да се каже, че неговият дух е сред нас. За да запазим българщината, младото поколение трябва да се възпитава с почит и уважение към нашата история и нашит герои“.

паметник на Христо Ботев

В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Иванович Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

 

Пресцентър

на Всеукраинската обществена организация

„Конгрес на българите в Украйна“

 

 

 

You may also like...