Втора среща на българите зад граница в София преди Коледа

Вицепрезидентът Маргарита Попова подготвя втора среща на българските общности зад граница. Идеята е тя да се състои в българската столица в дните преди Рождество Христово. Във връзка с това от Президентството изпратиха писмо до различни представители на българските общности в чужбина. В писмото се казва:
Почти година след конференцията в Брюксел част от важните неща, които записахме  в меморандума, бяха задвижени.

Вътрешнополитическите  събития през 2013-та за съжаление  отложиха финализирането на Стратегията  за българите в чужбина.
Държейки на своя ангажимент от ноември 2012-та, вицепрезидентът Маргарита Попова положи много усилия да интегрира вниманието на всички власти към исканията, идеите и проблемите на българските общности зад граница. Макар това да е трудно занимание на фона на релефния и напрегнат политически пейзаж в България.

Действащият Закон за българите, живеещи извън Република България, предвижда създаването на Национален съвет с участието на представители  на българските общности извън страната. Повече от десетилетие този орган не е формиран. Това напълно лишава българите в чужбина от съучастие при изработването на политиките в отделните сектори на обществото и на визията за развитието на България изобщо. Факт са критиките на българите в чужбина както към този закон, така и към Изборния кодекс.

В поредица разговори с  изпълнителната и законодателната  власт Вицепрезидентът постави  нетърпящи отлагане въпроси, свързани с политиките за българите в чужбина. Постигнатият ефект – тези въпроси  влизат в дневния ред на институциите. Неотменна позиция на г-жа Попова е, че преди да се пристъпи към каквито и да било институционални действия, трябва да бъде чута позицията на представители на българските общности в чужбина. Затова се обръщам към вас с въпрос какъв би бил интересът ви към:

– Провеждането на втора конференция на българите в чужбина, в София, непосредствено преди Коледните празници на тази година;

– Дискусия по следните теми: критерии за излъчване на представители на българските общности зад граница в Националния съвет за българите в чужбина; как да бъдат излъчени представители на общностите в съвета; баланс на представителството; има ли необходимост от промяна на действащия Закон за българите, живеещи извън Република България; къде да бъде структуриран евентуален национален орган с оглед независимост от политическата конюнктура.

Първата ни среща  бе осъществена в Европейския  парламент. Предлагаме втората конференция  да се състои в българското Народно събрание, ако подкрепите идеята за това и можете да излъчите за участие свои представители в за посочения период. По инициативата на Вицепрезидента в Парламента вече бе проведен предварителен разговор и идеята бе посрещната позитивно.

Разчитаме на бърз отговор  от ваша страна. Предложението за провеждане на форум през декември почива върху хипотезата, че мнозина от вас са планирали идване в България по това време. Ако не можем да съберем достатъчно потвърждения, разбира се ще предложим провеждането на конференция в следващ период.
——————————–

Дали идеята за организирането на такъв форум през декември в София ще бъда подкрепена от достатъчно представители на българските общности зад граница, още е рано да се каже.

Еврочикаго


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...