БЪЛГАРСКИ КВН В ОДЕСА. ТРЕТИ СЕЗОН

На 30 ноември 2011 г. в столицата на хумора в Украйна – гр. Одеса сe проведе втората игра от четвърт финала на третия сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна. (Клуб на Веселите и Находчивите – състезание, в което отбори, състоящи се предимно от студенти, се състезават по остроумие чрез отговори на въпроси, импровизации, предварително подготвени сценки и други).

За българската общност в Одеса това е най-мащабното и най-очакваното събитие на годината. За трети път Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“ с подкрепата на Българския младежки клуб „Актив“ организира състезание по хумор между български отбори от Бесарабия.

Този сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна ще състои от пет игри. Първата игра се проведе на 21 ноември. В нея участваха отборите „Люти чушки“, „Дивитлийски гламур“, „Делжилерски Трандафял“, „Лудички“ и „Сляпа уличка“, като първите три преминаха в полуфинала. Още три отбора ще бъдат определени днес (на 30 ноември), след като ще завърши хумористичната надпревара между отборите „Супер Троенци“, „Три Пиперя“, „Шопски диалект“, „Чийшийска мафия“ и „Бабините Трънки“. Полуфиналът ще се състои отново от 2 игри и ще се проведе към края на февруари 2013 г. Финалът, традиционно, се повежда през април. Тогава ще бъде определен победителят на третия сезон, който ще спечели голямата награда – едноседмична почивка в България за целия отбор.

Днешната игра е с тема „Обещаното три години се чака“. В нея ще има три конкурса. Първият конкурс е традиционното „Приветствие“ с надслов „Лудите не ги сеят и те не никнат“. Вторият конкурс е „Загрявка“ («Разминка»). В него един от отборите задава по един въпрос, а задачата на другите отбори да даде остроумен отговор за 30 секунди. Последният конкурс е Домашно задание с надслов „Хубава песен сърце лекува“. Това е сценка с хумуристичен и морално поучителен характер.

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“:
„Едно от нещата, което обединява стотици българи в Одеса е хуморът. Това го доказват и препълнената зала, която събира над хиляда души, и новите отбори, които тази година са 10. В третия сезон за пръв път се включиха и българи от с. Паркани, единственото българско село в Приднестровие (Молдова). Това е отборът „Шопски диалект“. Това мероприятие сплотява младото поколение българи в Одеса, а също така и създава мостове за сътрудничество с българи от Молдова. Приятно е да чуваш само българска реч, да видиш горди българи в залата. Културните мероприятия на роден език способстват на запазването и развитието на националната ни идентичност. А това е много важно да се прави именно в многонационалната Одеса, в която асимилирането е много лесно и бързо.“

КВНът не е ново мероприятие за жителите на Украйна. Над 50 години това е една от най-гледаните игри. Но КВН на български език се проведе за първи път в Одеса през 2010. Тогава заявки за участие подадоха само 5 отбора. Първият сезон на Бесарабската лига КВН за Купата на Конгреса на българите в Украйна състоя от 3 игри. Вторият сезон бе разделен на 4 игри, като тогава участие приеха 7 отбора. Всяка година отборът-победител заминава за едноседмична почивка в България.

Информационна подкрепа: www.bg-ua.org – Информационен портал «Българите в Украйна».

Тук може да видите видео двата сезона:
1-ви сезон – http://www.youtube.com/playlist?list=PL0C208D9302D5A054
2-ри сезон – http://www.youtube.com/playlist?list=PL4CDD95C73AC460BF

Максим Димитров
Пресцентър


Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...