Момчил Кюркчиев – От Google до собствена компания

Момчил Кюркчиев е съосновател на компанията Leanplum, която създава софтуер за проверка и подобрение на ефективността на мобилни приложения. Преди няколко години е бил сред 20-те човека, които отговарят за поддръжката на Google търсачката. Но не само това ни впечатли в историята му. Тя започва от музиката към математиката и продължава до сърцето на Силициевата долина и обратно в България.

Роден е в София, но е израснал в Русе, където се мести заедно с родителите си, които са музиканти, когато е на три години. “Веднага бях класиран в пътеката музикант, като от петгодишен свиря на пиано”, разказва Момчил. Започва да учи много интензивно математика още от четвърти клас, а музиката остава на заден план. След това влиза в английската гимназия в Русе и в 10-ти клас решава, че иска да учи извън България. Кандидатства и е приет в State University of New York със стипендия. В САЩ учи математика и информатика, а като трета специалност завършва изчислителни науки – това означава три бакалавърски степени.

Реализирането на немислимите мечти

През 2006 г., когато е в трети курс, кандидатства и е поканен на стаж в Google. “Това беше един от най-щастливите моменти в живота ми”, разказва Момчил. Прекарва тримесечен стаж, като накрая получава предложение да остане да работи в компанията, след като приключи образованието си. През август 2007 г. започва работа в Google, където е отговорник за системната администрация на сърцето на Google – търсачката. “Обучиха ме много добре и много си харесвах работата, но същевременно беше много стресираща. Момчил цени много времето си в Google. “Още преди да кандидатствам за компанията, имах някаква фиксидея, че един ден ще отида в Google, ще придобия опит там и ще използвам знанията си, за да мога да стартирам компания”, признава той. Когато влезеш в Google обаче, те посреща хубава заплата, безплатна храна и забравяш за мечтите си.

Но решава да кандидатства магистратура в университета Carnegie Mellon. Там записва и курс по предприемачество и за 12 седмици трябва да се развие собствена идея и накрая да се представи като фирма. Това му припомня, че иска да стартира собствена компания.

За да може да учи и работи, се прехвърля от Google в YouTube (също собственост на IT компанията), където е в отдел, който отговаря за видеорекламата в портала. Една от задачите му са т.нар. A/B тестове. Това са проверки на различните елементи на уеб страница например, където всичко се взима под внимание. Например как е подреден и форматиран текстът, колко е дълго заглавието, къде са картинките, как са разположени бутоните и т.н. Всичко, за да се разбере какво предпочитат потребителите.

Време е за нещо ново

“Тогава осъзнах, че не може да се тестват мобилни приложения по този начин. Реших, че искаме да решим този проблем”, допълва Момчил. В разговор с колегата си Андрю Фърст се ражда идеята за Leanplum. Взимат смелото и трудно решение, че ще напуснат Google въпреки добрите условия и заплата.

“Осъзнаваш, че животът е прекалено кратък, за да вършиш неща, които нямат значение. А пък аз винаги съм имал мечта да основа компания и да оставя следа след себе си”, разказва Момчил. Когато той и Андрю са приети в инкубатора Tech Stars сред десетте идеи с потенциал за развитие от общо 700 кандидатствали, взимат решението да напуснат Google и да започнат да реализират компанията си. Получават финансиране от 120 хил. долара, което е допълнителен стимул. “Аз много вярвам в калкулирания риск. Казват, че предприемачите обичат риска, но това е като да играеш на рулетка. Моята теза е, че трябва да направиш така, че нещата да са в твоя полза и да калкулираш вероятностите. Знаех, че с Tech Stars шансът след края на програмата да намерим инвеститори е над 50%, стига да вложим всичко от себе си”, разказва той.

Така работата по Leanplum продължава. Последната задача е 6-минутна презентация, която трябва да представи компанията. Изнесена е пред около 800 инвеститори и в крайна сметка трудът се отплаща и Leanplum е номинирана за топ 3.

Първите стъпки в света на бизнеса

Благодарение на презентацията и контактите, създадени по време на програмата, компанията събира още 800 хил. долара финансиране. Местят се в Сан Франциско и започват да наемат първите хора. “Оказва се много трудно да наемеш третия и четвъртия служител. Ние сме работили само три месеца повече от тях, но имаме 20 пъти по-голям дял в компанията. Но има хора, които не искат да минават през въпросното влакче на ужасите и предпочитат да се присъединят рано във фирма, която да има потенциал”, допълва Момчил.

Leanplum реализира и първата си продажба на компанията Big Fish Games, които са й клиенти и до днес. Първият истински клиент на Leanplum обаче идва по необичаен начин. При разговорите с потенциални клиенти всички винаги питат кой използва предлаганото от Leanplum. “Когато си нова компания и нямаш клиенти, всеки ти казва обади ми се, като имаш.” По време на една от конференциите, които посещават, решават да говорят с всички. Попадат на програмист, който е заинтригуван, но няма време да се занимава. “Ние му предложихме сами да инсталираме нашия продукт в неговото приложение. Той се съгласи и така си намерихме първия клиент”, допълва Кюркчиев.

Той споделя, че е необходимо голямо упорство, защото почти всеки ден му казват как компанията му е тъпа, как няма бъдеще и идеята не струва. “Трябва да имаш визия, да знаеш какво искаш и да продължаваш упорито да я следваш”, допълва той. Едно от изпитанията е набирането на средствата. През ноември 2012 г. компанията набира около 400 хил. долара при необходимите 800 хил. След това няма желаещи инвеститори, което стряска Момчил. Връща се за Коледа в България и е поканен на годишната среща на президента Росен Плевнелиев с IT специалисти. Там се запознава с Любен Белов от българския инвестиционен фонд LAUNCHub, на когото разказва за компанията си. Получава ангелска инвестиция, а след като се връща в САЩ, успява да набере и останалите пари до 800 хил. чрез американски инвеститори.

През 2013 г. Leanplum започва да продава продукта си, появяват се повече клиенти и приходите на компанията започват да растат. През миналата година идва време и за нов рунд финансиране чрез големи фондове за инвестиции. Shasta Ventures инвестира 4.8 мн. долара в Leanplum. За мащабите на Силициевата долина това е нормална сума, казва Момчил. Обикновено т.нар. Series A инвестиция там варира между 2 и 10 млн. долара. През това време Leanplum печели първо място в състезанието за стартъпи на специализирания блог VentureBeat за най-обещаваща компания, която се занимава с маркетинг технологии. Leanplum вече предлага не само A/B тестове на приложенията, но и маркетинг оптимизация. Компании, които се нуждаят от нещо подобно, вече има и те са мултимилиардни, като според Кюркчиев това отваря ниша за Leanplum, защото все повече от тях ще започнат да търсят начини да оптимизират приложенията си.

“Искаме да изградим мултимилиардна компания, сега предстои да докажем, че това е възможно. С последната инвестиция от 4.8 млн. долара имаме шанс да го направим”, казва още Момчил. Според него това е възможно, защото предстoи вълна на развитие на мобилни технологии и Leanplum е позиционирана да се възползва от нея.

Обратно в София

Щом компанията вече има близо 40 клиенти, 20 служители, отваря офис в София. Според Момчил това решението е съвсем естествено. “За мен това е начин да се върна обратно в България и да имам повод да се връщам по-често. Освен това тук има невероятни традиции в информатиката.”

Засега той не определя Leanplum като успех. Смята, че има още много работа, преди да може да каже нещо подобно. Затова дори не мисли за деня, в който би получил предложение да продаде компанията или пък да започне нов проект.

“Най-хубавата работа е тази, която не усещаш, че е работа. Да имам своя фирма, макар и с всичкитe й отговорности, всеки път отивам с удоволствие. Не се чувствам прегорял от работа, което в Google ми се е случвало, когато съм работил по неща, които не са ми харесвали. Тук знам, че всичко, което правя, дава резултат за компанията.” Споделя с усмивка, че сега не е програмирал от около две години и това му липсва. “Имам чувство, че губя свръхсила, но се упражнявам с малки проектчета от време на време. От друга страна, като програмист в Google съм имал диапазон от 1 до 10. Сега имам от 1 до 100, защото трябва да върша много други неща”, казва той.

Резултатът от всичко това определено си заслужава. Възможностите се отварят, среща се с много интересни хора. “Когато напуснах Google, усетих, че имам достъп до центъра на Силициевата долина. Тя е място за стартъпи, не за големи компании. Докато бях в Google, бях леко изолиран от това какво става в предприемаческата среда. Когато напуснах, се допрях до този източник на сила и мога да се срещна с хора, които преди не искаха да се срещат с мен.

capital.bg

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...