Валентин Георгиев: Сделките с недвижими имоти СА добър бизнес!

Валентин Георгиев идва със семейството си в Чикаго в началното на новото хилядолетие. Пристига на O’Hare след като се е простил с шефския си стол в шуменския клон на  популярна българска банка, но в Чикаго започва друга професия, както мнозина. Валентин бързо намира своето място и става един от най-тачените mortgage loan специалисти в голямата компания Countrywide. Мисля че беше сред 30-те челни финансисти, с които една година компанията отпразнува годишните си успехи на Хавайските острови…

Бизнеса с недвижими имоти

Валентин Георгиев беше и сред първите капацитети, който усещаше и предупреждаваше за идващия финансов срив. Казваше го ясно при нашите вестникарски интервюта преди финансовата криза, която сложи черта на една безумна ера в сделките с недвижими имоти. Неговите  предупреждения, че „балонът ще се спука” звучаха малко като неуместен песимизъм, но видяхме, че всичко казано от него  се сбъдна като по учебник. За широко известните и придобили дори ореол по онова време „перфектни сделки”, за любимите нечии „рискови сделки” Валентин казваше:

– Не е добър път да се печели от сделки, в които обикновено рискът е винаги за клиента. Ако човек не държи на професионалната си чест и разчита на нечия наивност може да направи 2-3, да ги наречем “сделки”, от които да спечели  за себе си. По-добре е, обаче, да се направят за същия период повече добре обмислени и сигурни  сделки, но да спим спокойно и да гледаме хората в очите. Трябва да се печели от обема сделки… но това значи много работа и специалистите наистина да изкарват парите си с пот на челото. Важно е да сме  “приятели” с нашите клиенти. Да не ги насочваме към уж по-изгодни околни пътища за придобиване на имот, които завършват печално. Не бива да обещаваме нереални неща. Това е формулата на успеха: да се работи повече и по-всеотдайно, да не протакаме сделките с месеци. И резултатите идват закономерно.

Хуманизъм и почтеност във взаимоотношенията между хората

Моят събеседник е сред водещите специалисти от нашата диаспора в този бизнес и е човекът, осигурил досега жилищни заеми на хиляди хора в Чикаго и по цяла Америка. За бързата му интеграция в Новия Свят спомагат не само отличните му професионални качества, но и обществената му ангажираност – както към българската общност в Чикаго, така и в Rotary Club – един от най-престижните сектори на американския обществен живот. 

Имах удоволствието да присъствам преди време на първото в САЩ за мен, ”въвеждане” на българин (Валентин Георгиев) в „Президенство” на американски Ротари клуб. Става дума за Westmont Rotary Club – един от клубовете в Илинойс. Вече мина столетие и 10 години откакто  адвокатът Пол Харис, с още двама приятели, основават първия в света Ротари клуб. И то точно в Чикаго! Било е през февруари – на 23-ти, 1905 година!  

– „Ротари” е световна организация на лидери в бизнеса и професиите, която осигурява хуманитарна помощ, насърчава високи етични норми във всички професии, и помага за разпространяване на добронамереност и мир в света. 

Това каза дошлият тогава специално за тържеството гост – един от най-високопоставените в йерархията на Rotary International  – г-н Art Davis, District Governor.

Срещата между нас – “неротарианците” с членовете на Уесмънт Ротари Клyб, които тържествено обявиха за свой президент Валентин Георгиев, беше повече от събитие. Тя беше откровение за това, че тук, в Америка, наистина вървиш напред, че те приемат, че всичко е пред теб, ако си широко скроен, ако си личност с мащаби. Оценяваме го като събитие, което очертава новия облик на българите в САЩ – той все повече се доближава до веруюто на Ротари: “Хуманизъм и почтеност във взаимоотношенията между хората, зачитане на личната свобода на всеки човек.”

Да, но ето, че в един миг само, съдбата решава да прекъсне сурово тази поредица от успешни стъпки на нашия сънародник. Става дума не само за финансовата криза, която се развихри, като че с най-жестока сила в бизнеса с недвижими имоти, но и за една катастрофа в съвсем прякото значение на това понятие.

Кризата

Преди 7 години Валентин е сполетян от катастрофа. Още по точно –  връхлита го насрещна кола, чийто шофьор просто влиза в неговата кабина. След сблъсъка Валентин изглежда напълно здрав, само колата е потрошена… Но на следващото утро той осъзнава, че се е сдобил с една от най-коварните  човешки болежки – тези по гръбначния стълб! По сила на страданието и нарушена човешката мобилност тези увреждания често стават катастрофални…  В богатата Америка операциите, които се препоръчват изискват 6-цифрени суми, а лекарствата, които се изписват, причиняват други проблеми и пр. Изследванията са противоречиви.

В същото време се спуква и големият балон от банковите жилищни кредити…  За щастие Валентин има друга, наистина добра надежда – да се премести в Прага, Чехия, откъдето е родом съпругата му Яна… Струва ми се, че Прага и Вълтава са се отразили най-силно и на великолепната детска гвардия в този дом – Анна-Никол, Томас и Анди! Видях ги отново пораснали и уверени в себе си!

Представям си случилото се по дочутото за това негово премеждие от няколко места…  Виждам как в скромната чешка клиника го преглеждат. Няма тумор. Няма операция. Няма лекарства. Има рехабилитация. Неврологът терапевт прави 3 манипулации през 3 седмици време и на четвъртата му казва: „…сега можеш да тичаш като Затопек /един от най-славните и обичани стари чешки бегачи на дълги разстояния, олимпийски и световен шампион на писта и на маратон/, а болката ти я пратихме на Луната!”  

Ново начало

От няколко месеци Яна и Валентин с децата са обратно в Чикаго. Валентин приема поканата на една от бързо проспериращите в последно време финансова институция –  „Пуласки Банк” да заеме вицепрезидентската позиция и да тръгне по познатите финансови пътища с вяра в своите сили и възможности.

Pulaski Bank e основана през 1922 година в Сент Луйс – Мисури. След кризата през 2006 – 2008, когато безброй банки фалират, Пуласки Банк напротив – стъпва здраво на крака и отваря свои филиали във всички щати. Нейният клон в Чикаго е основан през 2014-та.

– Аз съм от няколко месеца в банката – казва Валентин Георгиев, –  но вече усетих благотворното влияние на един изключително предразполагащ за добра работа и добри успехи климат. Насърчението идва отвсякъде – от разумното ръководство, което ми дава простор да работя с пълна изява на умение и сили, до клиентите, които са надеждни, сериозни, почтени и успешни хора….

Валентин Георгиев: Сделките с недвижими имоти СА добър бизнес!

Той като че тръгна с летящ старт – за два месеца се нареди на девета позиция по продукцията на своята дейност!

Телефонът на бюрото му звъни през този февруари с честотата на белите снежинки, с които Малък Сечко ни направи шампиони по автомобилно изравяне на коли от снега… 

Банката работи перфектно в трите най-важни за банкерския занаят сфери.  На първо място Банкирането с клиенти – една практически постоянна дейност в четирите сезона на дванадесетте месеца в годината, от която са спасени само пеленачетата и децата… Е, и хората, които просто нямат пари. На второ място са Комерсиалните заеми – заемите за бизнес, за дейност и продукция. И на трето – Жилищното кредитиране.  Най-често от стряхата над главата на човек зависи и това какъв ще бъде животът му…

Банката не се интересува от странични дейности, които на някои други места хипнотизират персонала и силите на екипа толкова, че започват да недовиждат нормалния клиент! Той не е милионер, но на милионите такива работни хора се крепи на практиката тежката федерална финансова сграда. Да, тук няма пенсионни фондове, няма сток-маркет и пр.

Може би в края трябва да задам на Валентин и един сериозен въпрос, например, какво ново да очаква човек, ако тръгне да купува къща?  

– Главното е клиентът да не се подава сляпо на еуфорията да купува. Ако се купи прибързано лоша къща или на лошо място, или при лош заем, вероятно, без много пари за ремонти, къщата ще се окаже после непродаваема. Моралната задача на хората, които работят по сделките с имоти, е да споделят всички плюсове и минуси с клиента. И само ако се намерят пътища за поправяне на недостатъците разумно – да се финализира сделката.

– Какво, все пак, е крайъгълният камък в бизнеса, на който сте се посветили?

– Лоялност към клиента, който знае по-малко от теб и затова трябва да бъде осведомен и за доброто и за опасностите, които могат да се случат. Да го убедиш, че често най-примамливото не е най-доброто. Да го спасиш от много разочарования като повярва, че реалностите са най-сигурния залог за успех при всеки бизнес…

– Добър бизнес ли е за нашите сънародници? 

– Сделките с недвижими имоти СА добър бизнес! И то огромен, с необозрими мащаби! Но се иска професионализъм! Здравословно е да мислите в тази посока и да се откажете от схемата „бърза покупка – бърза продажба – бързи и лесни пари”… 

     

Климент Величков

В. „България Сега”, Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...