СВЕТЛАТА ПАМЕТ НА АПОСТОЛА – тържество в Ново Българско Училище – Naperville IL

Във връзка със скорошното отбелязване на 142-годишнина от трагичната гибел на най-светлата личност в българската история – Васил Левски, на 21 февруари Ново Българско Училище в Нейпървил представи специална тържествена програма, която събра ученици, родители и гости от близки и далечни райони на Чикаго. Някои от гостите бяха пропътувли повече от 60 километра в едната посока за да присъстват на събитието. Специални гости на програмата бяха Господин Симеон Стоилов, Генерален консул на Република България и българско емигрантско семейство от Нейпървил, напуснало Родината в далечната 1958 година. В залата на училището беше подредена експозиция от детско художествено творчество посветено на Васил Левски, осъществена под ръководството на преподавателя по изобразително изкуство Полина Тодорова.

Васил ЛевскиВ първата част на програмата бяха представени моменти от живота и делото на Апостола с интересен архивен снимков материал и известни картини на български живописци. Презентацията беше последвана от викторина с учениците, на която децата демонстрираха по убедителен начин знанията си за Апостола. Финалът на първата част беше отбелязан с рецитал на незабравими български стихове, подготвен с много любов и старание от Нели Чалъкова, председател на родителския съвет към училището, и изпълнен с голямо желание и вълнение от учениците от четвърти и пети клас. Най-малките възпитаници на училището – Марая, Жасмин и Стивън Стоянови грабнаха сърцето на публиката с чудесното си изпълнение на стихотворение посветено на Васил Левски.

Във втората част на програмата, преподавателят по история в Ново Българско Училище,  Камелия Попова, дипломиран историк на СУ «Климент Охридски» в София, изнесе беседа на тема «Предаден ли е Васил Левски?». Изложени бяха историческите факти за драматичните събития от последните месеци на живота на Апостола и бяха разгледани версиите за неговото залавяне, както и съвременната кампания за реабилитация на поп Кръстю. Лекцията беше изслушана с голям интерес и публиката се отзова с удоволствие на предоставената възможност за въпроси и коментари. Тържествената програма беше закрита със заключителните думи на г-н Стоилов, който подчерта своя личен интерес към българската история и дълбокото си преклонение към националния герой. Г-н Стоилов поздрави директорките на училището Мария Лабова и Мария Христова за прекрасната инициатива като отбеляза колко важно е да не спираме да мислим и говорим за Васил Левски, защото неговият образ остава завинаги и неразривно свързан в съзнанието на всеки българин с образа на Родината. Какъв по-подходящ урок по родолюбие бихме могли да дадем на нашите деца от заветите, които ни остави Апостола на свободата?

Камелия Попова

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...