Българската M&D Gallery в Чикаго в очакване на празниците

Няма никакво съмнение, че Господ пази и помага, доколкото може, на едни човеци, които иначе не са лоши, но са леко откачени. Те никога не успяват да свършат много неща от тези, които в съвременната ни цивилизация се смятат задължителни за цивилизован човек.  Например – да изберат  празнични подаръци за близки хора. 

За съжаление и аз съм от тази компания. Наближава Рождество Христово, после Нова година, и някои, малко така… по-смотани хора, сме в ужас от това какво да изберем за дар, който да не изглежда много глупав и къде да го намерим. И да не е много скъпо, разбира се…

И ето че Бог ме доведе отново до прага на познатата българска художествена “M&D Gallery”, като предварително се бе погрижил да снабди това Богоугодно място не само с картини и пластики, но и с едни фантастични художествено метални изделия, които направо грабват сърцето!

Сграбих и аз от раз един „Харлей  Дейвидсън” , белобрад модел от древни времена, но така издокаран с фарове, клаксони и друга железария, каквато днешните мотоциклети си нямат, че ако не беше само 35-сантиметров – веднага бих се юрнал с него по „Кларк”!

Имаше още и шарени френски петли, почти в естествена големина,  неотразим стар „Форд” за селска работа,  шейни пълни с белобради дарители, помъкнали тежки чували  и леко облечени за зимното  време снежанки,  и какво ли не още!

Българската M&D Gallery в Чикаго в очакване на празниците

За нерелигиозните хора, които не знаят, че всичко е от Бога, ще кажа, че тези играчки  са дело на „Кетрин Дизайн”,  позната фирма, която винаги излага своите великолепни художествени измислици в “M&D Gallery”. Сред тях – фини бижута и ефектни нещица, които човек може да постави на гърба си или в хола у дома си.

… Седим и си говорим с Деница Маневска сред  дърворезби и пластики, сред мамещи  с магнетичното си привличане красиви гривни, пръстени и огърлици,  а над нас – свелите се стени, пълни с картини…  Точно в средата на ноември е, стартира предпоследната  експозиция на картини и художествени предмети  на единствената в Чикаго българска художествена галерия за 2012-та година. Ще има още една  – с нови експонати и предмети, която ще стартира на 14 декември  и ще кара до Рождество Христово и Нова година.  Златно време за всеки, който продава и всеки, който купува. Почти за всички.

През миналата година, за тези пет – шест седмици на ноември и декември, американците купиха стоки и подаръци за 500 000 000 000 /петстотин милиарда/ долара. Нищо, че беше криза. Мнозина търговци твърдят, че в този период  правят от 20 до 40 процента от своите годишни продажби. Тази година очакванията също са оптимистични. Още повече, че и аз лично ще подпомогна Америка да отчете хубав търговски ден:  след като Създателят ме доведе в тази галерия и намерих  най-супер  подаръци – сигурно е, че  Америка ще отчете продажби поне за 500 000 000 050 долара!
И това ще се разбере още утре – в най-големия търговски ден в САЩ, което значи и в целия свят! Наричат го „Черният петък”. Първият петък след  „ Денят на благодарността”.  Миналата година на този ден американците похарчиха 11.4 милиарда долара. До скоро магазините на този ден отваряли в 4.00 сутринта и хората се трупали пред входовете още от полунощ за да се юрнат към щандовете и, работейки с лакти и нокти, да се доберат до стоката… Затова се и нарича, вероятно „черен петък”, защото народът полудява и превзема  магазините като на война, оставяйки възпитанието си в къщи, а ранените – из разни болници. Да, винаги има пострадали и ранени. Смалените цени са главната подбуда за всичко това. А утре, „черният петък” на 23  ноември 2012 година,  като че ще има още едно предизвикателство: много магазини отварят порти още в полунощ – в 12.00!

Макар и повечко  издута от експонати и сега Галерията е запазила традиционния си приятен лик.  Сабина Недкова, познато вече име на млада художничка,  отново представя на тази изложба своето изкуство с акрилни бои. Виждаме картините с маслени бои на самата Деница Маневска, на  Маргарита Шуманов, Джени,  Боб Лакууд,  Айрон, Карели. Открояват се акварелите на  Александър Телалим, Маргарита Шуманов, Пейтън, Дженифър Голдберг, Шърли, графики от Деница Маневска, художествените фотографии на Джон Коан, Скот Митчел.  Виждам и Дюпри – микс-медия. Както вече стана дума особено място заемат художествените предмети и играчки на „Кетрин Дизайн”, също така и бижутата на Дебора Уолч,  компютърната графика на Стивън Коен. Силно впечатление правят  и дърворезбите на Джон Хейнц и особено малките пластики на скулптора Валентин Господинов – преподавател в Националната художествена академия в София.

 – Радвам се – говори Деница Маневска, – на успехите на Сабина Недква, която се очертава като нова, изгряваща звезда  в изкуството. Тя с лекота и финес ни поднася майсторски сътворени импресионистични картини, но и картини с реалистичен почерк. Сабина работи в нашата художествена школа към  “M&D Gallery”, и радва всички ни със своя прогрес. Искам да отбележа и първата  изява в галерията на Маргарита Шуманов, която демонстрира изключителна хармония на цветовете …
– Прочетох за съществуването на чикагската“M&D Gallery” във вестник „България Сега” – казва Шуманов, – и  веднага дойдох! Рисуването за мен е страст и един друг свят, където и животът и самата аз сякаш сме други. Това ми дава щастие, вяра и сили в реалния свят, където днес изпитанията за човек за почти пределни. Моят учител в Чикаго е Кина Бъговска, с която също се запознах най-напред „задочно” –  чрез картините й, които са моя мечта  – да стигна един ден по-близко до тях при моите рисувални старания…

Казах на Маневска, че в Галерията усещаме вече дъх на Нова година, а с ражданато на Спасителя се раждат и новите ни надежди за повече правда на земята и по-добър живот. Говорим  си за новите свежи и талантливи произведения на художниците, които са  все повече в разширяващата се орбита на Галерията . Тук атмосферата е специална и хората са други, срещите са изтъкани от позитивизъм и добри помисли.

На пианото Деимиан Уйлямс /аз му казвам направо ”Дамян” и той го харесва/  с леките си пръсти по клавишите и с разкошния си глас като шума на лятната вода по Мисисипи, успокоява душите ни…  Нервите, опънати като конопени въжета през тежкия чикагски ден, постепенно се отпускат и устните ни се усмихват…
Уточняваме още веднаж, че на Черния петък всичко ще се продава и тук с намаление от 20 процента. Картина или художествено изработен предмет, разбира се, са  най-добрият  подарък. Защото е оригинален, уникален,  не, например,  парфюмът, с който се пръскат сто милиона жени по света… Картината остава за поколения у дома на онзи, комуто е поднесена и тя винаги ще бъде за него частица от  любовта или дружбата на човека, който я е поднесъл.

Това е всичко до тук.
От тук напред – „Черният Петък” и Новогодишния мулти-пазар, картини, уникални  бижута, загадъчни играчки, школа по художествено майсторство в Галерията  –  вечер от 7 до 9, събота и неделя почти през целите дни… Освен това – новото шоу за нови художници и картини, най-сензационното – от 14 декември до Нова година. И  сигурно още три други  екшъни, които съм забравил да напиша… Но нито Михаил /Майкъл или Мишо/, нито Деница от Галерия „Майкъл и Деница”, не забравиха да поздравят с настъпващите празници всички читатели на в. „България Сега” и всички рисуватели, които експонират своето изкуство в  “M&D Gallery”.

Климент Величков
в. „България Сега”

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...