БЪЛГАРИТЕ В УКРАЙНА ОТБЕЛЯЗВАТ 167 ГОДИШНИНА ОТ РОЖДЕНИЕТО НА ХРИСТО БОТЕВ

Одеса, Украйна: На 6 януари 2015 година Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“  проведе преклонение с полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса. Българите в Одеса отбелязаха 167 годишнина от рождението на гениалния поет, непоколебимия борец за свободата на България. На мероприятието присъстваха ученици от Българския културно-просветен център „Аз Буки Веди“. Цветя и венци бяха поднесени и от Българския младежки клуб „Актив”.

Христо Ботев учи във Втора Одеска гимназия, работил като учител в село Задунаевка, Арцизки район, Одеска област. През 1875 година възглавя българско национално Освободително движение и се явява един от националните герои на България. В знак на признателност за голямата роля в Освобождението на България на 13 ноември 2009 г. по инициатива на Юрий Иванович Граматик, президентът на Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна“, бе открит паметник на Христо Ботев.

полагане на цветя пред паметника на Христо Ботев в Прохоровски сквер гр. Одеса

Юрий Граматик, президент на Всеукраинската организация „Конгрес на българите в Украйна“:
„Христо Ботев е национален герой на българите. Чрез слово и дело той води хиляди сънародници към борба с турците и има голям принос за Освобождението на България от Турското робство. Съдбата му е исторически свързана с нас, българите в Украйна. Тук той учи, работи и твори. Той е винаги с нас. Приятно ми е, че всяка година на преклонението идват не само възрастни, а и деца,които са запознати с неговото творчество и дейност“

Максим Димитров
Пресцентър

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...