Екскурзия до Бузлуджа

buzludja bgНа 29 август Клуб „Червена роза“ масово бяхме на събора на Бузлуджа, където участвахме в честването на годишнина от Бузлуджанския събор и създаването на Партията ни. От там, към 14 часа потеглихме за църквата Храм-паметник в село Шипка. Този път посещението беше много масово и автобусите на много делегации спряха далече от входа. Трябваше да изскача многото стъпала. Аз не успях. Справих се с половината и спрях да изчакам групата. Ако не бях ходила нямаше да се откажа, но понеже скоро посетих храма, а и хората бяха прекалено много не стигнах до края. За първи път се отказвам на средата. Следващият ни обект беше Етнографският комплекс Дамасцена. Видях просторен, благоустроен парк с много зеленина, цветя, трева и водни площи. Тук се произвежда розово масло. Разгледах инсталацията, която сега не работи, защото сезонът е приключил. Посетих магазина, богато зареден със сувенири и продукти от розово масло и розова вода.

Следващият обект на нашето посещение беше Щраусовата ферма в близост до село Габровница. Фермата е специализирана за производство на яйца, от които се излюпват малки щраусчета за продан. С част от яйцата във фермата стопанката прави крем „Карамел“, така си осигуряват постоянно посещение от почиващите в околните почивни станции. Собственикът на фермата ни разказа подробно за птиците и за начина им на отглеждане. Разказът му беше интересен и атрактивен.

starosel bgДенят преваляше и се отправихме към село Старосел, където трябваше да намерим хотела си. Той се оказа далече от селото. Нарича се „Бело камене“. Този хотел повече прилича на туристически комплекс. Състои се от дървени къщи, басейн, конна база и доста голяма площ, но само затревена, без цветя, дървета и нещо интересно. Има ресторант с 100 места, но се оказа, че персоналът му е крайно недостатъчен и обслужването е лошо.

На следващия ден, след закуска се отправихме към Старосел, община Хисаря. Разгледахме Тракийския култов комплекс от антични тракийски гробници и храмове. Археологическите находки свидетелстват за древни поселения отпреди 7 – 8 хилядолетия. Районът през IV в.пр. Хр. е бил царска област – намерени са артефакти от скъпи материали и с майсторско изпълнение. Според разкопките е открит най-големият подмогилен храм от времето на Одриското царство – Четиньова могила. Целият комплекс е осеян с гробници, храмове – в една наситена култова среда, показващи, че са били възможни само със средства на силен владетел. Не успяхме да посетим всички обекти на комплекса, поради голямата му територия и недостатъчното ни време.
В Старосел разгледахме и комплекс, състоящ се от зоологическа градина и модерна винарска изба. Разходихме се из зоологическа градина. В нея няма много животни, но елените, сърните, дивите свине, водоплаващите птици, различните видове птици, бивол, каракачанските кучета,.. не мога изредя всичките, но те се наслаждават на простор, свободно движение с възможност за контакти с хората. Дадоха ни царевица и през цялото време на разглеждането всички с удоволствие хранихме птиците и животните. Контактът с елените и сърните беше изключително интересен и приятен.

Винарската изба има помещения за производство на различни вина, дестилационна, басейн, различни забавления. Най-силно ме впечатли Енотеката. Тя наподобява ротонда, която се е превърнала в новия храм на бога на виното Дионис, храм, в който човек може да се докосне до култа на виното и до света на древните траки. Ротондата ни вдъхнови и, застанали в центъра й, пяхме песни и се наслаждавахме на прекрасната акустика. Купихме си от прекрасното староселско вино и потеглихме към следващия обект.

hisaria bg

Потеглихме за Хисаря, Пловдивска област, където трябваше да обядваме. Разгледахме градчето бързо, впечатли ме подредеността, чистотата и спокойната обстановка, напомняща стар курортен център. Потърсих повече информация за Хисаря. Научих, че има 22 извора с различни физико-химически характеристики и температури с доказани лечебни качества. В града са поставени основите на организираното балнеолечение в България.

Екскурзията ни беше към края си, налагаше се да потеглим за Русе – беше кратка, но много наситена с интересни и разнообразни обекти, че имах впечатлението, че е била едноседмична.

Здравка Цанкова

 

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...