България – Избори 2013

Ако не сте го видяли още, идете на https://www.cik.bg/registered и вижте колко човека са се регистрирали да гласуват извън България. Този път няма скрито-покрито. Може и да не работи системата съвсем съвършено, но всеки, който желае да гласува зад граница може да се регистрира онлайн, благодарение на съвременните технологии. Веднага след като го направиш – виждаш името си там! Е, и? Идете и вижте гражданското отношение.

Никой няма право да се сърди и да злослови! Никой няма ораво да критикува този и онзи. Можем да видим на живо активността сред българите зад граница и тя е плачевна. А това зависи от всеки един от нас. Да седнеш зад компютъра за 5 минути (а почти всички зад граница имат и компютри и умеят да боравят добре с тях) и да се регистрираш, за да упражниш основното си право на глас за доброто на страната ти. (Много от нас сме богати с това че сме граждани на повече от ена държава!) Колко са го направили? Никой не им пречи. А после ще има приказки пак за манипулирани избори и т.н. Мога да предположа, че активността във страната не е по-различна. Чух думи от хора зад граница, че ние тук сме били вече дистанцирани и не сме имали право да се месим на хората в България. Глупости! Та където и да сме по света ние се наричаме българи, и не можем да прикрием нито акцента, нито нравите. Когато ни попитат от къде сме каво отговаряме? Как сме се дистанцирали ако имаме родители, деца, братовчеди, чичовци, лели, баби, дядовци, приятели, съученици, бивши колеги, партньори в България? Как сме се дистанцирали ако като още говорим в къщи и помежду си на български? Наистина ли сме такава рая? Вижте какво правят българите в Турция! Пак ли ще се бунтувате, ще ги били карали с автобуси в България да гласуват? Как може от цяла Америка да се регистрират 550 човека? От Австралия – 40? От Южна Африка – 30? Къде сте, бе хора? Какво правите? За какво си мислите?

До гуша ми дойде да слушам песимистични думи, че в България няма оправия. Ами от къде да има? Къде са тези хора, които един път трябва да направят нещо сами, индивидуално, лично и не го правят. Ама критикари – колкото искаш. Не се сърдете на никой. Сърдете се само на себе си. Яд ме е и ми е болно, защото аз не мисля така. Аз вярвам, че сама птичка пролет не прави. Вярвам, че ако всеки направи по малко стават велики неща! Но всеки трябва да се почувства нужен и отговорен. Иначе ще продължават да те тъпчат, да те мъчат, да те рекетират и да те тормозят. Чух и друго: нямало за кого да се гласува. Ами огледайте се, бе! Всеки от вас познава хора и може да прецени кой отсява добро от зло, кой е честен и кой лъже. Кой говори каквото мисли, и кой изрича чужди думи! Толкова ли е трудно? Навсякъде има свестни хора, а ние трябва да се огледаме и да им дадем път, на тези, на които имаме доверие. Кандидатите: ами огледайте ги, чуйте ги! Вижте родителите им, семействта им, децата им. Вижте ценностната им система. Вижте какво са учили. Вижте къде са работили. Какъв опит имат и какво са постигнали до тук – в личен, професионален, човешки план. Идете на срещите с тях, разпитвайте ги, и слушайте внимателно какво отговарят. Не ги прекъсвайте! Оставете ги да говорят. Затова господ ни е дал две уши и една уста. За да се чуваме. Приятели зад граница, регистрирайте се! Имаме още един ден! Говорете с близките си в България! Кажете им колко е важно всеки да упражни правото си на глас! Попитайте ги за кого гласуват, и умножете техния глас! Сега му е времето! Искаме ли България да я бъде или още ще чакаме някой да дойде на бял кон да ни спасява! Ние сме България и можем да помогнем където и да сме по света!

Ако споделяте това, моля, харесайте го, споделете го на своята Facebook стена и на стената на приятелите си, в групи и страници! Аз не съм голям техничар, може да намерите и грешки, за което се извинявам, но не това е важно! Чуйте ме! Фейсбук е велика сила, когато се използва правилно!

Централна Избирателна Комисия :: Потвърдени електронни заявления за гласуване извън страната www.cik.bg

Iva Blagoeva Bates
Facebook

Цанкова

“Life is like riding a bicycle. To keep your balance, you must keep moving.” ― Albert Einstein

You may also like...