ЕКСПО 2010: Олимпиада на наука, технологии и идеи

На 1 май се заговори, и ще се говори много, за току що откритото Световно изложение – „ШАНХАЙ 2010”. И понеже сме в Чикаго, и понеже сме чели „До Чикаго и назад”, и понеже добре помним какво ни пише Алеко за своето специално посещение на Чикагското Колумбово изложение през 1893 г. с участието на 55 страни, барабар с България, реших да ви припомня още нещо.

Нашият Алеко по онова време е бил просто омагьосан от съвременните му технически изложения, от тези места, където се е срещал с най-прогресивното у хората! Преди Чикаго писателят е посетил  Парижкото изложение през  1889, бил е и на  Пражкия световен панаир  през 1891!

За писателя големите световни експозиции са имали особено притегателна сила. Те са мястото, където се демонстрират най-новите научно-технически, технологически, икономически решения на актуалните човешки проблеми. Тук се срещаш с предприемчивостта и дързостта на човешкия дух. В историята на тези изложения откриваме, сякаш стъпка по стъпка, градацията на човешкия прогрес. Удивително е колко много жар е имало още в началото – нищо, че хората са пътували от държава до държава с дни и седмици: 1851 – Лондон, първата крачка – „Великото промишлено изложение на нациите”, поставя се началото на промишлената революция на човечеството по онова време.1873 – Виена – прочуто изложение с особения чар на изкуството и културата, които намират място в него, както и с Ротондата – специално построеният павилион с най-големия купол.1889 – Париж, със специално построената за неговото откриване Айфелова кула. 1893 – Чикаго…  Моята съседка, прочела в детството си „До Чикаго и назад”, и днес твърди, че Алеко е причината да прескочи океана!

Китай - ШанхайИ ето че в тази разнолика година в Шанхай се откри най-големия Панаир, който нашата цивилизация познава. След  „Пекин 2008”, когато направи също най-големите спортни игри досега, Китай се представя с „Шанхай 2010”.  Изложението ще продължи до 31 октомври. И ако в столицата си похарчи за спорта умопомрачителните  2 и нещо милиарда долара, в търговския си център Шанхай Китай хвърли на масата 58 милиарда. Освен преките 4.2 милиарда за павилионите на изложението в сумата влиза и една уникална подмяна на инфраструктурата на мегаполиса Шанхай и земите около него. В редакцията на „Таймс” са изчислили, че площта, върху която са се проснали търговските палати е два пъти по-голяма от територията на  Монако, 3 пъти по-голяма  от най-голямото досега изложение в Япония през 2005 г.,  20 пъти по-голяма от територията на предишното изложение през 2008 година в Сарагоса. Шанхай има вече най-дългата метро система в световния транспорт, два нови летищни терминала, нови пътища и мостове, нови паркове и жилищни комплекси.

Експо-булевардът е най-голямата структура на Изложението. Той е на три нива – две от тях са под земята. Покривъ му представлява шест „слънчеви долини”, модерна слънчева електроцентрала, най-голямата засега в Китай, чиято задача е да събира слънчевата светлина и да я насочва към улиците, по които ще се движат очакваните 70 милиона посетители. В Сарагоса са били 5.5 милиона.

Из панаирните простори хората ще се придвижват с три вида автомобили с нулеви вредни емисии. Това е в унисон с мотото на Изложението: „По-съвършен град, по-добър живот”. Ще бъдат показани проектите на петдесетина града с най-добра урбанизация, опазване и съхраняване на природата и културното наследство, най-новите технологични постижения  в градската среда. За самите експонати и чудесата, свързани с тях ще стане дума по-нататък. Ще бъде необходимо доста време да се види и осъзнае всичко показано.

В „ЕКСПО 2010” участвуват повече от 240 страни и организации. То се очертава като най-значимото технологично събитие на планетата през 2010 година. За 6-те месеца, 184-те дни, на Изложението ще се организират  около 20 000 различни събития, сред които и национални дни на съответните страни. Построен е и Културен център, чиято основна зала побира 18 000 души и притежава уникална по рода си сцена, осигуряваща 360-градусова видимост.

Според китайските медии „Шанхайското ЕКСПО ще събира милиони участници и десетки милиони зрители в продължение на половин година. Нито едно друго събитие не може да обедини международното общество, както него. То се превръща в най-голямата световна платформа за обмен на различните технологии и култури.

Къде е мястото на България?

Това, което научаваме от българските медии повтаря отново и отново позната картина. В някаква нелицеприятна суматоха се казва прибързано нещо, после се обяснява, че не е съвсем  така, а е точно обратното, след това се възприема и накрая става ясно, че вече нищо не може да се направи, или ако се направи ще бъде по-лошо ако изобщо не се прави…

Разбра се, че частната фирма с държавно участие „Пловдивски панаир”  е получила привилегията, като най-добър специалист по панаирите, да подготви участието на България в Шанхай. Собственикът на акционерното дружество – известният с добрите си политически връзки Георги Гергов, който приватизира преди 2 или 3 години Пловдивския панаир, с писмо адресирано лично до Бойко Борисов, настоява държавата да даде спешно  2 453 506 лева за довършване на българския павилион. Спешното писмо е пратено 3 дни преди откриването на Експото от Богомил Бонев, бивш министър на вътрешните работи, сега частник, директор на Панаира.  В противен случай ще бъде прекратена  работата по българския щанд в Шанхай.

На това писмо отговаря министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че „Пловдивски панаир” няма да получи повече нито лев за участието на страната ни в китайското Експо. Защото вече са получили  1 321 650 лева от бюджета на България  и още 910 000 лева помощ от китайците. Къде са тия 2 милиона, че и четвърт отгоре? Повече при тази криза България не може да даде. През октомври имали среща, на която вече поискали отчет за изразходваните средства. Такъв отчет не бил предоставен.

Какво отговаря Богомил Бонев? „Отказът на държавата досега беше мълчалив, сега става писмен. Значи България се отказва официално от участие в ЕКСПО 2010”. От ръководството на АД-ето на приватизаторите отговарят още,  че са изпратили ДВА подробни отчета за изразходваните средства. Защо министърът не си чете пощата?

Фирмата, обаче, не се отказва от световното ЕКСПО. „Няма да затворим българския щанд, ние сме инвестирали в павилиона. Българският национален ден /14 юни/ в Шанхай ще се състои, но ще си искаме парите от държавата” – казва Бонев пред „Труд”, но кой знае дали това е последно? Защото за проектите по представянето на България  са предвидени  не малко пари – 4 685 000 лева…

Не знаем в Чикаго какво точно са се уговаряли управници и приватизатори на едно от най-сладките парчета от българската национална баница. Но с такива взаимоотношения не му се пише нищо добре на електората, т.е. народа. Отсъствието на България от такъв форум или лошото представяне на него не вещае  нищо добро. И държавата България и фирмата „Пловдивски панаир” се нуждаят от по-добро място на световните пазари но кой ще плаща за рекламата и кой ще събира приходите?

Разбира се неучастието на България на този панаир ще е огромен  икономически и управленски гаф. Но вероятно ще стане както става. Ще има български павилион. Алеко намеква за един такъв павилион преди 117 години на Чикагското изложение. „Някои показват електрически локомотиви. Други – чибуци, бъклици, шалвари  и екзотични красавици”. Все пак няма да са   „врачански платна, ракии, няколко кутии тютюн, офицерска униформа, чемшир, шопска носия, пешкири, лапчуни, гайди, арестантски кесии, рогове и  дрънкала…”

По идеята за българския павилион трябва да покажем на първо място къщи от възраждането. Мото: „Град със споделено наследство”. Две улици и един площад  да напомнят, че земята ни е люлка на древни цивилизации. Да се добие впечатлението, че сме сред  някакви разкопки. Отново България се представя главно с неща, станали  столетия преди нас, съвременните българи. На два екрана, вгради в каменни стени,  ще се показват документални филми. Общата идея  – търси се преход от Средновековието към Възраждането. Впечатлява Лютовата къща от 1854 г. После имало някакъв коридор, в който отново може да се видят филми, посветени на архитектура и изкуство, както и да се видят експонати от Българския фолклор.

ЕКСПО 2010 - Шанхай - КитайОбщата площ на българския павилион е  324 кв. м.
Турският павилион е 2 000 кв м.
Румънският – също 2 000 кв м. Северните ни съседи не ползуват китайска помощ. Те осигуряват още и 24 часова културна програма, седем дни в седмицата, през всичките 6 месеца на изложението за посетителите, които ще наминат.
Американският павилион е 6 000 кв. м.

Като символ и талисман на Изложението са два артистично разработени китайски йероглифа. Единият /светът/ изразява приятелството между хората: три човека ти, аз тя/той.  Другият означава щастието.

Очаква се „ЕКСПО 2010” да бъде посетено от поне 100 държавни глави. А милионите недържавни глави ще влизат с билети – средно по 23.5 долара, но и с десетки намаления – за групи, за инвалиди, за студенти, за хора, родени преди 1950 г, за деца под 1.20 м височина и пр. Очаква се и  бъдещата книга „До Шанхай и назад в Чикаго”…

ЕКСПО 2010
Богомил Бонев
Шанхай

Материал на в. „България Сега”,  Чикаго

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...