България днес

България след 500 години в Османската империя, 45 години социализъм и 20 години посткомунистическа анархия

 20 години след падането на режима на Тодор Живков България трепетно търси нова личност, която да я спаси. Предпочитат да бъде от силовите структури, със здрава ръка и силен началнически нагон. Оказва се, че българите не могат сами да се управляват по демократичните принципи, които те уж възприеха след падането на социализма и придружаващата го милиционерско-идеологическа диктатура. Като че всяко ново правителство и крепещите го служби и управления, дошли с помпозни обещания и закани да строшат главите на бандитите и корумпираните си предшественици, бързо-бързо се сливаха прекрасно със съществуващата продажна действителност и насилие и почваха да  я ползват в свой интерес.

Хората, които след 1989 г. дадоха за шести път своя вот, или имат невероятно къса памет, или лесно се лъжат от новите лидери,  или просто нямат избор –  за когото и да гласуват положението остава същото.
А може и да не е така. Става по-лошо.
ИзбориНяма и няма разумни, почтени, ерудирани, школувани и с поне малко опит и добронамереност личности, които да бъдат избрани на парламентарните избори и да станат добри управници.

* На първите демократични парламентарни избори през 1991 година от 5 500 000 гласували  1 900 000 дават гласа си за СДС – синята надежда на страната. БСП е победена, партията има 1 800 000 гласа –  губи „с малко, но завинаги” както нарекоха тази наистина изключителна победа над управляващите страната 45 години комунисти. Вотът беше наказателен.
И какво се случи? Стана по-лошо.

* На следващите избори през 1994 г. имаше отново наказателен вот – този път срещу синята идея. От 5 200 000 гласували 2 200 000 бяха за „червените” от БСП и с милион по-малко за сините – 1 200 000.
И какво се случи? Пак стана по-лошо.

* През 1997 г. гласуват 4 300 000 души и социалистите отново са низвергнати – получават само 940 000 гласа. За втори път тържествуват Обединените демократични сили с милион и двеста хиляди повече – имат 2 200 000 гласа.
И какво стана? Отново стана по-лошо.

* На парламентарните избори през 2001 година се появи третият, вече сигурен Спасител на България. Царят. Народът плаче от умиление и целува ръка. За 800 дни лошото ще изчезне и хората ще добруват.
Царят и набързо скалъпената партия от най-светкавично пребоядисващите се любители на властта спечелиха почти половината от подадените 4 600 000 гласа – 2 000 000! След тях бяха „сините” с 830 000 и „червените” – със 780 000.
И какво се случи? Стана много по-лошо! Златно време за лесни пари и бързо забогатяване.

* А кой през 2005 година е отново на власт?
Познахте! Пак БСП. След спонтанен наказателен вот за Царя. От 3 700 000 гласували „червените” са първи с 1 100 000, царските хора са с 700 000, на хоризонта се откроява ДПС – 470 000, следва „Атака” с 300 000 и цели три демократични формации, но всяка от тях средно с по около 250 000 гласа.
И какво стана? Традиционно – стана по-лошо.

* 2009 година. Избори за Четиридесет и първото народно събрание на България. Свидетели сме на поредното наказателно гласуване на народа.  Юбилейното трето сваляне от власт на социалистите.  Гласували 4 200 000 души. За новите спасители от ГЕРБ, по точно – Бойко Борисов, 1 680 000, за „Коалиция за България”, което значи БСП – 750 000. Милион по-малко!!!  БСП почти изпадна до ДПС, които имат 610 000 гласа. Трагично за българските социалисти.
И какво ще стане? Тайна.  

Новият Спасител като че е от онази стара школа, която всяваше респект сред хората. Каза, че ще натика в миша дупка, по-точно в затвора, хората  с престъпни помисли и деяния. Народът знае да вярва и чака. Ще се покаже.
В това време Европа е много по-нетърпелива. И там и по света доверието към малката балканска страна, създаваща големи грижи с някои непрокопсани свои синове, занимаващи се с рекет, кражби, разбиване на парични автомати, кражби на коли, пране на пари, организиране на бордеи и светски наркотрафик, почти е на свършване. От тази лоша слава страда и огромната маса честни българи, хора с добро образование и много таланти, прекрасни специалисти и успешни фигури в нормалния бизнес, в науката и културата в своята родина и по света. Няма сред тях който да не пожелае успех  в този шести опит на поредния спасител да се изведе страната на чиста пътека. Ще е трудно, защото много недобри думи се говорят сега за българите по света…

България е част от Европейския съюз, но бизнесът й е по-близо до порядките на Ориента
* Подкупни чиновници, ширещо се връзкарство, липса на опитни директори, неуважение към срокове и графици – такива са впечатленията на чуждестранните предприемачи за страната ни според изследване на компанията за подбор на управленски кадри “Таргет” и британския бизнес институт “Хенли”.
* Изследването разкрива, че корупцията е особено тежък проблем в България, а положението се влошава от склонността на местния бизнес да решава всякакви проблеми чрез рушвети и връзки, вместо да брани правата си и да следва правилата.
* За 82% от анкетираните чужденци, търсещи възможност за бизнес със страната това е сериозна пречка за развитие. На другия полюс е Полша, където само 35% от шефовете имат такива оплаквания.
* “Драматичното решение на ЕК от 2008 г. да отреже част от еврофондовете за България бе точно заради излязлата от контрол корупция”, припомнят авторите.
В Румъния бизнесмените имат подобни главоболия, но там вече се отбелязва съществено подобрение.
* В анализа се цитира британски мениджър, който обяснява, че “след 400 години в османската империя, 50 години социализъм и 20 години посткомунистическа анархия” бизнес отношенията в България прилягат повече на арабска отколкото на европейска държава.
Австралиец пък заявява, че страната ни се нуждае от революция заради непоносимата корупция.
В България деловите хора са небрежни към срокове и графици, за разлика от чехите например, които са по немски точни и дисциплинирани, показва още проучването.
* Проучването, което обхваща България, Румъния, Полша, Унгария, Чехия и Словакия, отпраща България на последно място сред страните, които са били преди време в сферата на социализма. Неясно е защо България се оказва с толкова голяма негативна разлика след тях.  В допитването са участвали над 5000 мениджъри в шестте държави. Авторите отбелязват, че в културно, историческо и политическо отношение изследваният регион е най-богатият, най-сложният и най-интересният в света.

Станислав Странски
По материали от българския и чуждестранен печат

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...