Какво се е търгувало между САЩ и България за $429.5 милиона оборот през 2010 г.

Нека хвърлим поглед върху някои интересни факти, като например този – какви стоки са се търгували между САЩ и България през 2010-та, последната година на „голямата световна рецения”. Валутата, с която ще боравим, естествено, е доларът.  

Фактът, че износът на България към Америка  /256.9 мил./ е значително по-голям от вноса на американски стоки в България  /169.9 мил./ и е с положително салдо от 89.8 милиона прави силно впечатление. Как българите са съумели да бъдат по-добрите търговци от Америка?

Търговия САЩ и България 2010Историята показва още, че това не е случайно, като за последните 18 години само 3 пъти американците са били по-добри в търговията с България – през 1992, 1996, 2008 г., когато са продали повече стоки у нас, отколкото българите в САЩ.

Нещо повече – по данни на US Census ( Американското бюро за статистика/, през 2010 г. износът на България за САЩ спрямо предшната година се е увеличил  с 14 процента: 269.9 милиона вместо предишните 228 милиона. В същото време износът на САЩ за България през 2010 спрямо 2009 е намалял с около 25 процента  – от 224.2 милиона на 169.9 милиона. Това са изключително добри резултати за българската икономика, защото САЩ е един от големите ни търговски партньори  от трети страни  и положителното салдо е добре дошло в условията на на намалени чуждестранни инвестиции, висока безработица и много други фактори, които се отразяват негативно  в условията на криза.

Ето 10-те най-изнасяни стоки /експорт/ от България в САЩ в милиони долари за 2010 г.

1. Тютюн необработен                29.5

2. Азотни торове и пестициди   23.7

3. Стоки за домакинството         21.9

4. Мебели и предмети за бита    11.6

5. Млечни продукти, сирена         9.2

6. Облекла и стоки от памук         7.9

7. Компютърни акс. и части          7.3

8. Металообр. машини                  7.2

9. Машини за промишлеността    7.1

10. Електр. апарати и части          6.9

 

Горепосочените 10 пера, събрани заедно, са почти 51 процента от общия експорт на България за САЩ през 2010 г.

Ето и 10-те най-внасяни /импорт/ стоки в България от САЩ:    

1. Селскостопанска техника и оборудване   19.8

2. Полупроводници и др.                                14.0

3. Петролни продукти /без течни горива/      9.3

4. Инструменти за лабор. изследвания          8.6

5. Медицинско оборудване                             6.6

6. Самолети и сам.двигателни /цивилни/      5.9

7. Компютърни аксесоари и части                 5.5

8. Автомобили /нови и употребявани/           5.1

9. Електрически апарати                                 5.0

10. Тютюн необработен                                  4.2

 

Горепосочените 10 пера, събрани заедно,  са почти 49 процента от тоталния импорт на България от САЩ  за 2010 г.

За българите в САЩ може би ще бъде интересен фактът, че ако посетите магазините на IKEA, там ще намерите мебели, които са произведени в Троян, стъклени чаши от стъкларския завод в Търговище и пр.

Друг интересен факт е, че през миналата година IKEA е внесла над 500 контейнера със стоки от България. Голям вносител от България е и Indo European Foods Los Angeles, CA. Фирмата е внесла за споменатия период над 400 контейнера с най-доброто, което България може да оферира като сирена, мариновани зеленчуци и други вкусни неща за трапезата.

Любопитен е фактът, че броят на внесените контейнери от тези две фирми е около половината от всички контейнери влязли от България в САЩ. Само за сравнение – около 70 контейнера с български сирена и консерви са достигнали пазара в източните и централни щати, където е съсредоточена по-голямата част от българската общност. Тогава с какво се обяснява факта, че над 5 пъти повече българска храна отива в Лос Анджелис, а не в Ню Йорк или Чикаго, където името „Малинчо” е позната марка?

Обяснението е, че Лос Анджелис и в стомилния му регион в радиус, живеят над 3 милиона руснаци, арменци, араби, гърци и българи, които консумират огромните количества храни с отличните вкусови качества, които Indo European Foods транспортира и продава от България  за последните 30 години.

За клиентитех в България най-интересната американска стока са автомобилите, моторите, ATV-та и съответните консумативи за тях.  Въпреки, че това са само 5 милиона долара стока, която пристига от САЩ в България – тя е най-популярната.

Около 120 контейнера с коли и мотори са разтоварени през 2010 г. във Варна.

Лодките и джет-ски са също атрактивна стока, но като стойност сумата е незначителна. За селското стопанство най-търсената стока е  John Deer, а фактът, че България внася тютюн от САЩ  в такива размери е изненада за мнозина, особено като се има предвид, че от 2008 година насам се е увеличил 3 пъти.

Друг интересен факт е, че българският импорт на вино от САЩ се е увеличил също почти двойно в сравнение с 2009 година, докато българският износ на този продукт е намалял също  наполовина за споменатия период. През кризисната 2010 г. българите все пак са внесли и изпили питиета като Jim Beam, Bourbon,  Jack Daniel’s и пр. за 4.1 милиона долари.

В следващите броеве на „Старт” ще бъдете запознати и с интересните факти около това с кои още други даржави и в каквъв обем търгува България.

 

Данните за тази статия са взети от

US Census – Foreign Trade Div.

US Customs

Български национален статистически институт

 

Александър ВИКТОРОВ

 

Препубликуването на този материал в какъвто и да е медиен формат, независимо дали в Интернет или пресата, без писмено разрешение от „СтартМедия” е нарушение на законите на copyright и е забранено.

 

 

 

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...