Български дни в Чикаго – Пролет 2010

Днешните проблеми – през очите на американеца и на имигранта

Понякога се заглеждам из сайтовете на емигрантските ни общности по света и други някои писания из живота на хората като нас – стъпили  решително по нови и непознати пътища в живота. Далече от родната къща.  И вижда се как навсякъде опитваме да създадем някакво общение помежду си. Да чуем нещо близко от предишното, но и да се посъветваме за новото. Да си помогнем един другиму, ако потрябва. И го правим по различни начини.

Например в Унгария има Българско републиканско самоуправление, една стройна и силна организация, която е с 37 местни подразделения, издава вестници и списания, печата книги, грижи се за училища и култура. Но по други места хората, побягнали главно от лошото управление из старите си предприятия, градове и държавата, предпочитат да не се пристрастяват отново към недолюбваните, рамкирани от някаква управа, обществени взаимоотношения.  И стоят настрана.

Българо-Американската Асоциация в Чикаго събра на 1 май т.г. своите членове, покани гости от цялата общност – личности и български бизнеси, доведе експерти, българи и американци, и направи една крайно полезна дискусия – къде сме ние, как сме ние, в условията на упорито досаждащата ни криза.

Асоциацията се  опитва елегантно да се справи с трудната задача: без да „управлява”, без да „ръководи”, без да налага „вярната линия”, да осъществява все пак необходимото общение, да осигурява повече информация, да подсказва как се избягват неприятности и се прави по-добър животът ни в Чикаго.

Беше за 12-ти път в рамките на популярните „Български дни в Чикаго”, Пролетната сесия на 2010 година.

За първи път на събитието присъстваше целият състав на Генералното консулство на Република България в Чикаго, начело с генералния консул Валентин Дончев. Срещата ни разби всякакви ограничения във времето. Вместо трийсет минути говорихме час и половина. Разбира се център на вниманието бяха новите документи. Но покрай тях усетихме, че можем да правим заедно доста неща. Имахме в момента един окуражителен факт. Преди време стана дума, че с тяхна помощ е възможно да поканим за наши събеседници и лектори специалисти от важни за нас американски институции. И ето че сега срещу нас бяха двама асистенти на главния прокурор на Илинойс Лиза Мадиган! Чакаха реда си да поговорят с нас, и ние с тях…

Що се отнася до информациите по консулските въпроси – не сега, но скоро ще намерим възможности да споделим  чутото и с тези, които не присъстваха на Пролетните дни на Чикаго.

Първомайският симпозиум на БАА този път стана на друго място. Свежата симпатична зала на „Павилиън”  отстъпи пред салона на  DePaul University, O’Hare Campus, където от година и повече време е Българското училище „Джон Атанасов”. За първи път училището е спонсор на БАА и този дебют се оказа много ползотворен. Салонът създаде по-добри условия за работа. Компютрите, екраните и микрофоните на Никола Перфанов този път имаха и достатъчно пространство за мащаба на този отговорен симпозиум, обективът на фотографа Илия Танчев  имаше простор и целият порядък на събитието, дирижиран от Звезделина и Иван Ковачеви беше перфектен.

Патронът на симпозиума, директорката на училището Боянка Иванова, беше подготвила и един малък, но прелестен поздравителен концерт в изпълнение на нейните ученици. С детските си гласове те направиха старта  приятен и оптимистичен. Боянка Иванова има още и сериозни заслуги за създаването на една особено продуктивна Асоциация на българските училища в  чужбина. Дейността  на тази организация се чувства вече осезателно – не само с моралната подкрепа, но и в съвсем конкретни нови учебници и помагала по чиновете на учениците, нови перспективни идеи, които очакват своето развитие.

Председателят на БАА, адвокат Цветелина Бойновска, откри срещата, а Динко Динев, учредител на Асоциацията преди години,  пое традиционната си задача – стана водещ на изложенията и дискусиите в програмата.

Години наред досега бяло поле в дейността на  Българо- Американската асоциация бе…  отсъствието на американци. Този път на срещата дойдоха  двама специалисти  от департамента на Главната прокурорка на Илинойс- Лиса Мадигън (Lisa Madigan, Illinois Attorney  General). Те очертаха в изложенията си основните случаи, при които емигрантите може да получат необходимата им информация и помощ от американските институции. Още по обнадеждаващ беше и прекрасният синхрон, който се получи и между българските адвокати Цветелина Бойновска и София Знаймер. В динамично работно темпо, при което се включиха и присъствуващите със своите конкретни въпроси, беше очертан пътят на бъдещо сътрудничество. И в този случай БАА ще направи необходимото да предостави получената информация на повече хора. От голям интерес са и споделените аргументи на Цветелина Бойновска за очаквани промени в имиграционното право, които се очакват с надежда от доста имигранти.

Казаното беше много актуално  в контекста на приетия наскоро закон в Аризона. Nettie Lasko – Immigrant Assistance Program  Coordinator Community Outreach Liaison Strategic Communications и адвокат Raymond Garza представиха  в твърде подходяща по обем версия основните правила и обязаности, които има имигрантът в страната, където е дошъл. При това – и правата на онези, които нямат легализиран статус, но плащат данъци и нямат криминални петна в биографията си. Разгледаха се и такива въпроси – ще помогнат ли специалистите  от техния офис, примерно, в спора на имигрант без необходимия статут, който е извършил възложена му работа, но не е получил възнаграждението си от работодателя. Да, за всяка извършена работа трябва да се заплати. Страхът, че  липсата на статут може да бъде използувана срещу човека, който търси правата си е неоправдан. Американските служби и учреждения не са информатори на имиграционните служби.

Друг гост на симпозиума от американска страна бе Irwin Dubin, който направи преглед на някои традиционни черти в американски мениджмънт и ръководство на бизнеса.

Сред горещите раздели на дискусиите бяха и традиционните въпросителни около жилищните заеми и все още нестабилната обстановка при недвижимите имоти.

„Българското ДНК” с модератор проф. Никола Чаракчиев, представи актуални моменти от генеалогията. Беше завладяваща тема, въпреки, че не е нещо, от което зависи закуската ти , но човек с право се вълнува от въпроси около своя произход…

Тони Нинов изложи свои виждания и коментари по острите финансови проблеми на нашето време, като провокира сериозни размисли у присъствуващите – как биха предпазили и малкото, което е спестено от инфлационните бури?

В панела „Финансиране, застраховки, образователни и пенсионни фондове” взеха участие  мнозина  присъствуващи, които имаха собствени проблеми, нуждаещи се от спешно решение.

Проведоха се дискусии и по новите данъчни промени, после и по въпросите за превода, които съпътствуват почти всяка крачка на хората с трудности при  английската реч.

Към края на семинара  интерес предизвика изложението на проф. Чаракчиев относно степента на популярност и влияние на различните институции и личности в българското Чикаго.

Сесията завърши с първата проява на „Български вкус в Чикаго”. Свои кулинарни деликатеси представиха ресторантите ”България”, ”Механата” и др.

Сред личностите и организациите, спомогнали за провеждането на „Български дни в Чикаго” – Пролет 2010 са Българското училище  „Джон Атанасов”,  вестник  „България Сега”, „Българо- Американски център за духовно и културно наследство – Чикаго” и др.

Климент ВЕЛИЧКОВ
Материал на в. „България Сега”,  Чикаго

Климент Величков

Спортен журналист, главен редактор и издател на вестници в България и САЩ.

You may also like...